Dolar zayıflıyor, Asya borsalarında risk iştahı yükseliyor

ABD'nin dün açıklanan enflasyon verisi sonrası dolar güç kaybederken Asya borsalarında ise alıcılı seyir ağırlık kazanıyor.

Asya borsaları, ABD'de açıklanan ılımlı enflasyon raporunun Fed'in bu yıl en az iki faiz indirimine gideceği beklentilerini artırmasının ardından Wall Street'in bir gecede tüm zamanların zirvesine çıkmasının da etkisiyle Perşembe günü yükseldi.

Dolar, euro ve sterlin gibi benzerleri karşısında son birkaç haftanın en düşük seviyelerine gerileyerek düşüş trendini sürdürdü.

ABD Hazine tahvillerinin getirileri Tokyo'daki işlemlerde gerilemesini sürdürerek son altı haftanın en düşük seviyelerine indi. Bu durum, Japon ekonomisinin ilk çeyrekte beklenenden daha fazla daraldığını gösteren verilere rağmen, değer kaybeden yenin toparlanmaya devam etmesine yardımcı oldu.

Altın rekor seviyelere doğru ilerledi ve ham petrol iki ayın dip seviyesinden gece boyunca güçlü bir şekilde toparlandıktan sonra kazançlarına kazanç kattı.

Çarşamba günü ABD'de açıklanan veriler tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) Nisan ayında %0,3 artarak %0,4'lük beklentinin altında kaldığını gösterdi ve Federal Rezerv'in bu yıl iki kez faiz indirimine gidebileceği umutlarını artırdı.
Fed fonları vadeli işlemleri bu yıl 52 baz puanlık indirim gösteriyor ve Eylül ayındaki bir indirim artık tamamen fiyatlanmış durumda.

ABD'de ilk çeyrekte tüketici fiyatlarının beklenenden yüksek çıkmasının ardından piyasalarda hissedilir bir rahatlama sağlayan veri, faiz indirimi bahislerinin keskin bir şekilde azalmasına yol açmış ve hatta ek bir faiz artırımı endişelerini körüklemişti.

Pepperstone araştırma müdürü Chris Weston bir raporunda, "Rahatlama ifadesi riskli varlıklara yayıldı ve piyasalar ABD çekirdek TÜFE'sini gördüğümüz anda canlandı" diye yazdı ve ekledi:

"Sonuç olarak, üç aylık sıkıntılı fiyat baskılarının ardından, Fed Başkanı Powell ve arkadaşlarının hoşuna gidecek bir rapor."

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %1,44 yükseldi. Hong Kong'un Hang Seng %0,9 ilerlerken, Avustralya'nın hisse senedi göstergesi %1,5 yükseldi.

Japonya Nikkei başlangıçta %1,3'e kadar yükseldi, ancak Çarşamba günü raporlama sezonunun son gününde hayal kırıklığı yaratan bazı geç kazançların baskısı ve yendeki keskin yükselişin yarattığı tedirginlik nedeniyle bu kazançları %0,6'ya düşürdü.

Japonya'nın para birimi Perşembe günü öne çıktı ve büyük rakipleri arasında dolar karşısındaki kazançlarını geride bıraktı.

Dolar bir önceki seansta 156,55'e kadar yükselmişken son olarak %0,63 düşüşle 153,91 yen seviyesindeydi.
Dolar-yen paritesinin takip etme eğiliminde olduğu 10 yıllık ABD Hazine getirisi 5 Nisan'dan bu yana ilk kez %4,705'e geriledi.

Para birimini yen, euro, sterlin ve diğer üç rakibi karşısında ölçen dolar endeksi %0,07 zayıflayarak 104,12 ile beş haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Euro 21 Mart'tan bu yana en yüksek seviye olan 1,08925$'a yükselirken, sterlin 10 Nisan'dan bu yana ilk kez 1,2697$'a ulaştı.

Dolardaki zayıflıktan da faydalanan lider kripto para birimi bitcoin, Çarşamba günkü %7'den fazla yükselişin ardından 66.694,89 dolarla üç haftanın zirvesine çıktı.

Pepperstone'dan Weston, "Kriptodaki hareketi görmezden gelmek zor" dedi.

"23 Nisan'ın en yüksek seviyesi olan 67.252 $ kısa vadeli hedef ve izlenmesi gereken seviye" diyen Weston, "Burada bir kırılma yaşanırsa, tüccarların 70 bin doları zorlamak için bu hamleyi kovaladığını göreceğiz"şeklinde konuştu.

Altın %0,39 değer kazanarak 2.395,39$'a yükseldi ve 12 Nisan'daki tüm zamanların zirvesi olan 2.431,29$'a yaklaştı.
Brent vadeli kontratları 42 sent veya %0,5 artışla varil başına 83,17 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü (WTI) 43 sent veya %0,6 artışla 79,06 dolara yükselerek Çarşamba günkü güçlü kazançlarına yenilerini ekledi.