Saxo Bank'ın Küresel FX Strateji Müdürü John Hardy TL'nin dolar karşısında yüzde 2 değer kazanabileceğini belirtti
2016'nın ikinci çeyreği için küresel piyasaları değerlendiren Saxo Bank'ın Küresel FX Strateji Müdürü John Hardy, doların yükselişinin şimdilik durduğunu fakat eninde sonunda bu yükselişin devam edeceğini söyledi.
Çin piyasalarındaki baskı ve doların girdiği durgunluk nedeniyle TL'nin dolar karşısında altı aylık dönemde yüzde 2 değerlenebileceğini öngören Hardy, "Uzun vade için net bir fikir belirtmek zor ama TL, potansiyelini iyi kullanarak Merkez Bankası'nın desteğini alabilir. Mevcut şartlarda TL, dolar karşısında yüzde 2'lik bir değerlenme yaşayabilir. Faiz indirimiyle bu daha da artabilir" diye konuştu.
Hardy yaptığı açıklamada "Doların yükselişi henüz durmuş değil. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) güvercin tutumu şimdilik devam etse de, eninde sonunda dolar, euro ve diğer para birimleri karşısında güçlenecek. Belki ikinci çeyrek bunun için erken fakat üçüncü çeyrekte doların yükselmesini bekleyebiliriz" diye konuştu.
Hardy "Fed toplantısında ciddi bir güvercin tutum gördük. Beklenen faiz artışı 2'ye indi. Fakat doların piyasalarda beklenen zayıflığı sınırlı olabilir. Fed'in, Çin'deki devalüasyon ve Amerika'daki seçim süreci gibi gelişmeleri göz önünde bulundurarak temkinli gitmek istediğini söyleyebiliriz. Ayrıca Fed'in güvercin olması küresel ekonomi için iyi bir işaret değil, çünkü bu ABD ekonomisinin kötüye gittiğine işarettir. Ve ABD resesyona girerse Avrupa Birliği ve küresel ekonomi de bundan olumsuz etkilenir" değerlendirmesini yaptı.
TÜRKİYE FAİZİ 0.75 İNDİREBİLİR KÜRESEL ŞARTLAR BUNA UYGUN
Saxo Bank Küresel FX Strateji Müdürü John Hardy, küresel finansal şartların şu anda Türkiyye'nin avantajına olduğunu belirterek, "TL'nin dolar karşısında yüzde 2'lik yükselme potansiyeli var. Faiz oranlarına baktığımızda, Türkiye Fed'in duraksadığı dönem içinde faiz indirebilecek alana sahip.Faizin 75 baz puan indirilmesi için şartlar uygun" diye konuştu.
Çin'in gerçek büyümesinin yüzde 2-3 olduğunu iddia eden Hardy, negatif faize karşı 'helikopter para'yı önerdi. Hardy yaptığı açıklamada, küresel finansal şartların şu anda Türkiye'nin avantajına olduğunu belirterek, "Türk Lirası'nın dolar karşısında yüzde 2'lik yükselme potansiyeli var." dedi.
Türkiye'nin zorlu bir büyüme süreci yaşadığını belirterek, Türk Lirası'nın maksimum potansiyelinde olduğunu aktaran Hardy, Türkiye ile ilgili değerlendirmeler de yaparak, Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 0.75 puan indirebilmesi için yeterli alan olduğunu aktarıp, küresel şartların buna uygun olduğunu belirtti. "Faiz oranlarına bazında baktığımızda, Türkiye Fed'in duraksadığı dönem içinde faiz indirebilecek alana sahip" diye konuştu.
Hardy, "Türkiye'ye baktığımızda, ekonominin zorlu bir büyüme süreci içerisinde olduğunu söyleyebiliriz. Kredi piyasasalarında bir yavaşlama var. Siyasal dalgalanmalar nedeniyle dikkatli davranılmalı. Tüm bu gelişmelere karşın, küresel şartlarda gelişmekte olan piyasaların leyhine durumlar var; Fed güvercinleşti ve şimdilik gelişen piyasaların leyhinde şartlar mevcut" değerlendirmesini yaptı.
ÇİN'İN GERÇEK BÜYÜMESİ YÜZDE 6,5 DEĞİL, YÜZDE 2-3
Küresel piyasaların yakından izlediği Çin ekonomisi hakkında da değerlendirmeler yapan Hardy, Çin ekonomik verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek "Çin'de otoritelerin müdaheleleriyle yüzde 6.5'lik bir büyüme görüyoruz. Gerçekte bu büyüme yüzde 2 ila 3 arasında. Çok büyük döviz rezervleriyle bunu şimdilik kompanse edebiliyorlar. Fakat bu rezervler de bitiyor olacak." diye konuştu. Çin'in kötü kredilerinin resmi rakamlarının da gerçeği yansıtmadığını belirten Hardy, "Çin'in yüzde 2-3 görünen kötü kredi oranının uzmanlarca yüzde 20'lerde olduğu tahmin ediliyor" dedi.
NEGATİF FAİZ İŞE YARAMIYOR, SIRA HELİKOPTER PARADA
Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) uygulamaya başladığı negatif faizlerin bir sonuç vermeyeceğini öngören Hardy, "Para basarak küresel talebi artıramazsınız. Paranın doğrudan talebi artıracak kişilere gitmesi için çözüm helikopter pparada" diye konuştu.
Mali teşviklerin devam etmesi gerektiğini belirten Hardy, küresel ekonomide ciddi bir borçluluk rekoru kırıldığına değinerek "Çin dışında özellikle Kanada, İsveç, Kore, Avusturya, HongKong, Norveç gibi ülkelerde özel sektör borçları tarihi seviyelerde. Bu borçluluk yıllardır süren parasal genişleme politikalarının sonuçları. Şimdi tek çare helikopter para gibi mali teşvik yöntemlerinde" değerlendirmesini yaptı.
TRUMP VE BREXIT TEHLİKELERİ
Fed tarafından uzun yıllardır sürdürülen ve şimdi de ECB, BoJ gibi merkez bankalarının devam ettirdiği parasal genişleme (QE) politikalarının en önemli sonucunun politik olduğunu vurgulayan Hardy, "ABD Başkanlık seçimlerindeki Donald Trump ve Bernie Sanders gibi adayların yükselişte olması, Brexit riski ve Avrupa'daki ulusalcılaşma QE'nin bir sonucudur" dedi.