Dört aracı kurumdan dört hisse için "AL", bir hisse için "TUT" önerisi

Alnus, Ata, Global ve Vakıf Yatırım beş hisse için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı

Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi bir günhlük aradan sonra kapanışını yeniden 10 bin puan üstünde yaptı. Şirketler, 2024 ilk çeyrek bilançolarını sürdürürken aracı kurumlar da buradaki verilere bağlı olarak raporlarını revize ediyor. 

11 Haziran 2024'te dört aracı kurum dört hisse için "AL" ve bir hisse için ise "TUT" önerisi verdiğini açıkladı.

İşte o hisse senetleri ve kazandırma potansiyelleri:

Ata Yatırım, PETKM-Petkim için hedef fiyatını 23.08 TL, tavsiyesini "tut" olarak korudu

Petkim : Etilen-nafta makası haftalık bazda %11.3 artarak 150ABD$/ton’a yükseldi.

• Etilen – nafta makası haftalık olarak %11.3 artarak 150ABD$ düzeyinde oluştu. Bunun temel nedeni nafta fiyatlarındaki %3.0 azalıştır.

• Etilen nafta makası 2Ç24 başından bu yana ortalama 154ABD$ olurken, 1Ç24’te 179ABD$ seviyesinde gerçekleşmiştir (2Ç24T: 147ABD$/ton, 2Ç23: 282ABD$). Etilennafta makası ürün marjları için tam olarak indikatif olmadığını hatırlatmak isteriz. 2Ç24'te ortalama etilen-nafta makası hala ürün marjlarının zayıf seyrettiğini işaret ediyor. Petrokimya sektöründe arz-talep dengesinde henüz bir iyileşme yaşanmadığına dair sinyal alıyoruz ve zayıf küresel talep ve güçlü hammadde fiyatları nedeniyle 2024 yılının zorlu olmaya devam edeceğine inanıyoruz.

• Şirketin 2Y23’te Star Rafinerisi ile ile nafta alım anlaşmasını revize etti. Yeni anlaşmayla Petkim, hammadde tedarikinde önemli bir esneklik kazanarak, düşük maliyetli nafta kaynaklarına ulaşım sağladı.

• Petkim için “TUT” önerimizi ve hisse başına 23.08TL 12 aylık hedef değerimizi koruyoruz


SONRAKİ SAYFA: Alnus Yatırım, VESBE-Vestel Beyaz

Alnus Yatırım, VESBE-Vestel Beyaz için hedef fiyatını 30 TL, tavsiyesini "al" olarak korudu

Vestel Beyaz Eşya

 VESBE’nin, 2024/03 dönemi finansallarını incelediğimizde;  Hasılat’ta görülen 2,94 Milyar TL’lik azalış; Yurt Dışı Satış Gelirleri’ndeki 3,58 Milyar TL’lik sert azalıştan kaynaklanırken, Yurt İçi Satış Gelirlerinde ise 670,4 Milyon TL’lik artış ortaya çıkmıştır.

 Satışların Maliyeti’ndeki 3,45 Milyar TL’lik azalışta ise; ‘’İlk Madde, Malzeme ve Ticari Mal Giderleri’’nde ortaya çıkan 3,28 Milyar TL’lik azalış destekleyici olmuş durumda.

 Şirketin Faaliyet Giderleri de; ‘’Nakliye, Komisyon, Dağıtım ve Depolama Giderleri’’ndeki 299,7 Milyon TL’lik azalıştan destek bularak 349,1 Milyon TL düzeyinde azalmıştır.

 ‘’Net Kur Farkı Giderleri’’nin büyük oranda etkili olduğu Diğer Esas Faaliyet Giderleri kalemi ise; 521,7 Milyon TL civarında artış göstermiştir. Keza, ‘’Faiz ve Türev Finansal Araç Giderleri’’nin etkilediği Net Finansman Giderleri de 544,2 Milyon TL düzeyinde artmıştır.

 Özetle; Cari yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı çeyreğine göre üretim adedinde yüzde 8 oranında azalma görülen ve adet bazlı satışları da yüzde 11 oranında daralan şirketin, Maliyet kalemindeki azalışın Hasılat’taki azalıştan fazla olmasıyla; Esas Faaliyet Kârı yüzde 274,91 ve FAVÖK rakamı yüzde 71,99 oranlarında artış göstermiştir. Dönem Net Kârı ise; Finansman Giderleri’ndeki artış ve TMS 29 etkisiyle finansallara yansıyan Parasal Kazanç’ın geçen seneden düşük olmasının etkisiyle, yıllık bazda yüzde 44,64 oranında düşmüştür.

 Şirketin Yurt Dışı Satış Hasılatı’ndaki zayıflık; geçen yıl Avrupa pazarında(ki, şirketin toplam satışlarının yüzde 42’si halen Avrupa pazarına yapılmaktadır) ortaya çıkan durgunluktan tam olarak çıkılamamasından kaynaklanmakta. Dolayısıyla, Avrupa Merkez Bankası’nın geçtiğimiz hafta başlattığı faiz indirim döngüsünün devam etmesi ile bu sürecin yavaş yavaş normalleşmeye başlamasını bekliyoruz. Yine, Amerika ve Asya gibi pazarlardaki geçen yıllara nazaran zayıflayan görünümlerin de; jeopolitik risklerin hafiflemesi ve merkez bankalarının genişlemeci politikalara yönelmesi ile düzelmeye başlaması beklenebilir.

 Yurt İçi Satış Hasılatı ise; geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde yaşanan büyük deprem felaketlerinin düşük baz etkisi ve yüksek enflasyon ortamının talebi öne çekmesine yönelik davranışsal etkenlerden olumlu yönde etkilenmiş durumda. 2024 yılının ikinci çeyreğinde de, deprem felaketinin düşük baz etkisinin şirket finansalları üzerindeki pozitif yansımasının devamını bekliyoruz. Senenin ikinci yarısında ise; enflasyonda ortaya çıkması beklenen düşüşlerin, beyaz eşya tarafında yapılabilecek kampanyaları destekleyebileceği ve bunun da satışları canlı tutabileceği öngörüsü içerisindeyiz.

 Açıklanan finansallar ve beklentilerimiz doğrultusunda, değerleme modelimizde oluşturduğumuz geleceğe dönük projeksiyonlarımız kapsamında; şirket hisseleri için 12 aylık hedef fiyatımızı 30,00 TL seviyesinde sabit bırakıyoruz ve ’’AL’’ olan tavsiyemizi de koruyoruz.


SONRAKİ SAYFA: Global Menkul Değerler, AKSEN-Aksa Enerji

Global Menkul Değerler, AKSEN-Aksa Enerji için tavsiyesini 69,30 TL hedef fiyat ile "al" olarak başlattı

AKSEN’i hisse başına 69.30 TL hedef fiyat ve AL tavsiyesi ile araştırma kapsamımıza ekliyoruz. Hesaplamalarımız sonucunda ulaştığımız hedef değer %55 getiri potansiyeline işaret ediyor

Üç kıtada, yedi farklı ülkede toplamda 2,644 MW’lık kurulu gücü ile operasyonlarını yürüten Aksa Enerji’nin çeşitlendirilmiş enerji portföyü sayesinde defansif görünüm sunduğunu düşünüyoruz. Uluslararası operasyonlarını ivmelendiren şirket, enerji ihtiyacı yüksek ülkelerde garantili al ya da öde elektrik satış anlaşmaları ile yeni projeler imzalamaya devam ediyor. Küresel yatırımlarıyla geçmişte stratejik dönüşümünü gözlemlediğimiz AKSEN’in; yapılacak olan yeni yatırımlar sonrası güçlenecek olan operasyonel karlılığı ve elektrik fiyatlarında oluşabilecek dalgalanmalara karşı sabit getiriler ile korunma sağlayan üretim ağıyla sektördeki yıldız konumunu hız kesmeden sürdüreceğini öngörüyoruz.

Dinamik yapısı ve etkin yönetim stratejileri ışığında global konumunu güçlendiren Aksa Enerji yurtdışında büyümeye devam edecek…

AKSEN; Gana ve Senegal olmak üzere Afrika ‘da yeni 605 MW’lık, Özbekistan ve Kazakistan da ise toplam 670 MW’lık doğalgaz kombine çevrim santralleri yatırımları ile kurulu gücünü 2026 yılına kadar 3,919 MW’a çıkarmayı hedefliyor. Uzun vadeli alım garantileri ile ortalama yaklaşık %14 iç verimlilik oranı hesapladığımız yeni projelerin, şirketin operasyonel karlılığını körükleyeceğini tahmin ediyoruz. AKSEN’in öngörülebilir karlılığı odak noktasına koyan büyüme stratejilerini beğeniyoruz.

2024’ten 2025’e sesleniyoruz: her düşüş bir alım fırsatı… Projeksiyonlarımıza göre 2024’te Türkiye’de elektrik fiyatlarında önceki yıla kıyasla oluşan düşüş trendi sebebiyle dolar bazlı FAVÖK’te yaklaşık %18 oranında daralma bekliyoruz. Ancak tahminlerimiz; yeni yatırımlar sonrası üretim portföyündeki çeşitliliğin artışı ile 2025’te operasyonel karlılıkta %39 oranında büyümeye işaret ediyor. Sonuç olarak 2024 yılının yarısını geride bırakırken, 2025’te belirgin iyileşme sürecine girilecek olması nedeniyle orta vadede yukarı yönlü potansiyeli baskılayabilecek finansal sonuçların uzun vade için alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Riskler

Elektrik fiyatlarında yukarı yönlü trend, projelerde yatırım maliyetlerinin beklentinin altında gerçekleşmesi, depolamalı RES ve GES yatırımlarının üretim portföyüne eklenmesi değerlememiz için olumlu risk faktörleri. Elektrik fiyatlarında düşüş, yatırım maliyetlerinin tahminlerimizin üstünde gerçekleşmesi, yapılmakta olan projelerin iptali veya daha uzun sürede devreye alınması hesapladığımız değer için olumsuz risk faktörlerini oluşturuyor.

DEĞERLEME

Aksa Enerji’nin üretim portföyünde farklı ülkelerde ve uzun vadeli al ya da öde anlaşmalar ile çeşitli kaynaklar kullanılan santraller mevcut. Bu sebeple değerlememizde şirketin Mali’de bulunan santrali hariç diğer santrallerinin değerini hesaplamak amacıyla farklı varsayımlar ile indirgenmiş nakit akışı (İNA) analizi kullandık. Mali operasyonunda ise anlaşmanın henüz yenilenmemiş olması nedeniyle şirketin 3 yıllık FD/FAVÖK çarpanı ortalamasını ele alarak değer saptadık. Depolamalı RES ve GES projelerinin oldukça ileri vade için planlanması (2027) ve finansmanın kapanmamış olması sebebiyle hesapladığımız değeri toplam değere eklemedik

Şirketin Orta Asya ve Afrika’da yapılması planlanan yeni santrallerini ise daha önce bu konuda uzmanlığının olması ve yapılmış olan benzer yatırımların nispeten hızlı hayata geçirilmesi sebebiyle anlaşma yapılmış garanti satış bedelleri üzerinden değer hesaplayarak toplama kattık. Farklı santral değerlerinin birleşmiş parçalarından oluşan toplam değerde en yüksek katkı %32 ağırlık ile Özbekistan operasyonlarından geliyor.Henüz faaliyete başlanmamış proje halinde olan santrallerin toplam içindeki payı ise %26. Özetle, Aksa Enerji için 12 aylık hisse başına hedef fiyatımızı 69.30 TL olarak hesapladık. Belirlediğimiz fiyata göre %55 getiri potansiyeli sunan AKSEN’i “AL” tavsiyesi ile takip listemize ekliyoruz

SONRAKİ SAYFA: Vakıf Yatırım, BIZIM-Bizim Toptan


Vakıf Yatırım, BIZIM-Bizim Toptan için hedef fiyatını 70 TL'den 57,7 TL'ye düşürdü, tavsiyesini "al" olarak korudu

(-) Bizim Toptan (BIZIM):

Şirket yılın ilk çeyreğini 220 mn TL net zararla (1Ç23: 98,6 mn TL net kar) tamamladı. Operasyonel tarafta asgari ücret artışının etkileri ile zayıflayan performans, finansman giderlerindeki artış ve ertelenmiş vergi gideriyle birleşince, şirket ilk çeyreği net zararla tamamladı. Bizim Toptan’ın satış gelirleri 1Ç24’te yıllık %15 azalış ile 7,9 mlr TL seviyesinde gerçekleşti. Şirket’in FAVÖK’ü ise bu dönemde, 43,6 mn TL negatif (1Ç23: -157,8 mn TL) gerçekleşti. FAVÖK marjı ise 1Ç24’te yıllık 1,2 puan düşüşle %0,6 seviyesine geriledi. Yılın ilk üç ayında, şirketin mağaza sayısı 182 olurken, SEÇ operasyonu içindeki mağaza sayısı 2.824’e yükseldi. Şirketin 4Ç23 dönemi sonundaki 92 mn TL’lik net borç pozisyonu 1Ç24 dönemi sonunda 418 mn TL seviyesine yükseldi. Yorum: Finansallar öncesinde son bir ayda şirket hisseleri endeksten %12,2, yılbaşından bu yana ise %30 negatif ayrıştı. Finansallara piyasa tepkisinin negatif olacağını düşünüyoruz. 1Ç24 sonuçları ardından Bizim Toptan için hisse başı hedef fiyatımızı 70 TL seviyesinden 57,7 TL seviyesine güncelliyoruz. Kısa vadeli “Endeksin Üzerinde Getiri” önerimizi ve uzun vadeli “AL” önerimizi ise koruyoruz.

SONRAKİ SAYFA: Global Menkul Değerler, PGSUS-Pegasus


Global Menkul Değerler, PGSUS-Pegasus için hedef fiyatını 307,30 TL, tavsiyesini al olarak belirledi

Uçuş zamanı…

Pegasus’un düşük maliyetli havayolu olması özellikle zorlu şartlarda daha hızlı toparlanma gücü sağlarken büyüme potansiyeli açısından da şirketi öne çıkartıyor. Pandemi sonrası benzerlerine görece kapasite artışında fark yaratan Şirket’in filo yenileme programı ile cazip bir yatırım temasına sahip olduğunu düşünüyoruz. PGSUS yurt dışı benzerlerine kıyasla 2024T F/K ve FD/FAVÖK çarpanları bazında sırasıyla %23 ve %14 iskontoyla işlem görmekte. Benzer çarpan analizi yöntemleriyle ulaştığımız 12 aylık hedef fiyat 307,30 TL olup %55 getiri potansiyeline işaret etmektedir.

• Filo yenileme programı kapsamında uçak alımları sürüyor… Pegasus 1Ç24 sonu itibariyle 105 uçaklık bir filoya sahip. Airbus ile 2012’de imzalanan ve sonrasında genişletilen anlaşmaya göre A320 ve A321 tipi yeni uçak teslimleri 2029’a kadar kademeli olarak sürecek. Pegasus mevcut haliyle Türkiye’nin en genç filolarından birine sahip ve devam eden program kapsamında bu özelliğini koruyacak. Bu durum, orta-uzun vadede hem büyüme hem de birim karlılık anlamında katkı sağlayacaktır.

• Kapasite artışı ve güçlü yan gelir büyümesi… 2024 yılının ilk çeyreğinde Pegasus’un yolcu sayısı yıllık %28 artış gösterdi. Kapasite göstergesi olan arz edilen koltuk kilometre (AKK) aynı dönemde yıllık bazda %29 büyüdü. 1Ç24’te, 2023 yılında olduğu gibi, dış hatta daha güçlü büyüme performansı kaydedildi. Doluluk oranı ve yan gelir artışı ile ciroda azami büyüme hedefleyen Şirket 1Ç24’te yan gelirlerini Euro bazında %27 artırmayı başardı. Yan ürünlerden elde edilen gelirin payı, pandemi döneminde kısmen farklılaşma göstermiş olsa da son yıllarda bu strateji doğrultusunda artmaya devam ediyor.

• Birim gider bazında benzerlerinden olumlu yönde ayrışıyor… Personel gideri ilk çeyrekte yıllık %48 oranında sert artış göstermiş olsa da AKK başına maliyet (CASK) yıllık %3 oranında azalarak 3,97 Euro cent, yakıt hariç CASK ise %2 azalışla 2,56 Euro cent düzeyinde gerçekleşti. Yakıt hariç birim maliyette 2023’e kıyasla %5 civarı ılımlı bir artış öngörüyoruz.

• Riskler... Son dönemde hem petrol fiyatlarının seyri hem de havayolu şirketlerinin hedge politikaları sayesinde yakıt giderlerinin marjlar üzerindeki etkisi oldukça sınırlanmış durumda. Bununla birlikte yüksek enflasyonist ortam özellikle personel giderleri üzerinden marj gelişimini baskılamakta. Mevcut durumda petrol fiyatları ve personel giderleri bu açıdan karlılık açısından ana risk unsurları olarak düşünülebilir. Yolcu talebinde baskı yaratabilecek olağan dışı faktörler (terör, pandemi) diğer ana riskler konumunda.

DEĞERLEME 

PGSUS’un 12-aylık hedef piyasa değerine ulaşırken yurt dışı benzer çarpan analizi yöntemini kullandık. Uluslararası benzer şirketlerin 2024 yılı tahmini FD/FAVÖK çarpanını dikkate alarak düzenlediğimiz çarpan analizinde ise yaklaşık 153,6 milyar TL değer hesapladık. Sonuç olarak PGSUS için 12-aylık hedef fiyatımız 307,30 TL seviyesinde olup %55 getiri potansiyeline işaret etmektedir.