BORSATEK - Geçen hafta para yönetiminde yapılan değişiklik ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ile kısa sürede yaklaşık yüzde 12 değer kazanan Türk Lirası bu haftaya sürpriz şekilde değer kaybıyla başladı.
Güne sakin başlayan döviz piyasasında öğleye doğru başlayan sert hareketler yurtiçi piyasaların kapanmasından sonra devam ediyor. Küresel piyasalardaki iyimser havaya rağmen gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL'de bugünkü değer kaybı yüzde 4'e yaklaştı. Güne 7.65-67 bandında başlayan dolar öğle saatlerinde 7.85'i geçtikten sonra TSI 17:15'te 7.95 TL'yi geçti. 9.06 TL'den güne başlayan euro ise 9.4651'e yükseldi.
TL'de ne oluyor
Türk Lirası'nda bugünkü hızlı değer kaybı farklı nedenlere bağlanıyor. Gün içinde kurum bazlı yapılan açıklamalar daha çok üç nedene atıfta bulundu. Bunlar özetle şunlar
1) Dış politikada özellikle AB ile riskli gelişmelerin yaşanmış olması
2) Pozisyon değişikliği yapan bazı yerli ve yabancı fonların bu seviyelerden oluşturduğu döviz talebi
3) Kısa sürede yüzde 12'yi aşan hareketin teknik düzeltmesi
Ancak TL'de bugün ortaya çıkan değer kaybı ile ilgili farklı iddialar da var. Daha çok spekülatif nitelikteki iddialar şunlar:
Merkez Bankası'nda bulunan ve özellikle Haziran-Temmuz aylarında kamu bankalarına kuralına uygun olmayan biçimde ve kurlara müdahale etmesi için kullandırıldığı iddia edilen dövizin şimdi kamu bankaları tarafından yerine konmaya çalışıldığı ileri sürülüyor.
Söz konusu kuraldışı kullanımın önceki Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki iplerin kopmasına, ve Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın da görevden alınmasına neden olduğu ileri sürülmüştü.
Finans kulislerinde konuşulan bir başka iddia da Merkez Bankası Başkanlığı'na atanan Naci Ağbal'ın görevlendirme sonrası hemen toplantıya çağırdığı banka genel müdürleri ile bu konuyu masaya yatırdığı ve bankaların kaygılarını yatıştırmaya çalıştığı yönünde.
DOLAR/TL'DE SON 1 YIL