Dow Jones, Nasdaq ve S&P 500 zayıf ABD verilerinden darbe aldı 

ABD'den gelen zayıf ekonomik veriler ve çip stoklarındaki keskin satışlar Dow Jones, Nasdaq ve S&P 500 'de günün kayıpla tamamlanmasına neden oldu. 

Fed'in Eylül ayında olası bir faiz indirimi sinyali vermesinin ardından, zayıf ekonomik veriler ve çip stoklarındaki keskin satışların üç ana endeksin tümünde kayıplara yol açmasıyla ABD hisse senetleri Perşembe günü ağır satış baskısı altında kaldı.

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi, Perşembe günkü seansı yeşil rakamlarla açtıktan sonra yüzde 2,3 düşüşle kayıplara öncülük etti. Nasdaq'ın alt endekslerinden yarı iletken sektör endeksi yüzde 7'den fazla düşerken, Arm Holdings  hayal kırıklığı yaratan sonuçların ardından yüzde 15 geriledi ve Nvidia ve AMD dahil diğer pazar liderlerini de aşağı çekti. Bu hisselerde düşüş sırasıyla yüzde 6 ve yüzde 8'den fazla oldu.

Gösterge S&P 500 yüzde 1,4 düşerken Dow Jones Sanayi Endeksi 494 puan ve yüzde 1,2 geriledi. 

10 yıllık Hazine tahvili getirisi Şubat ayından bu yana ilk kez yüzde 4 seviyesinin altına geriledi ve birkaç zayıf ekonomik veri noktasının aşılmasının ardından yüzde 3,98 civarına yükseldi.

Piyasaların Eylül ayında Fed'in faiz indirimi olasılığının yüksek olduğunu fiyatlaması nedeniyle geçen ay toparlanan faiz oranına duyarlı Russell 2000 endeksi Perşembe günü yüzde 3'ten fazla düştü.

Perşembe günü yayınlanan son ISM verileri, ABD imalat sektörünün Temmuz ayında daralma bölgesine daha da girdiğini gösterdi. Diğer açıklamalar, işsizlik başvurularının geçen hafta 11 ayın en yüksek seviyesine çıktığını ve inşaat harcamalarının Haziran ayında beklenmedik bir şekilde düştüğünü gösterdi.


Piper Sandler'ın baş yatırım stratejisti Michael Kantrowitz, Perşembe günkü eylemin, potansiyel olarak Fed'in 2024'te daha sert faiz indirimlerine işaret etmesine rağmen piyasaların son ekonomik verileri kötü haber olarak sindirdiğini gösterdiğini belirtti.

Kantrowitz, Yahoo Finance'e şöyle konuştu: "Verimler düştüğünde, eğer düşük enflasyondan kaynaklanıyorsa, bu ileriye dönük olarak hala iyi bir şey olabilir." Fakat eğer bu durum yüksek işsizlikten, kötü, kazançlardan ve kötü makro verilerden kaynaklanıyorsa bu çok da iç açıcı değil" dedi ve  Herkesin enflasyon konusunda endişelendiği bir yıl önce iyi bir haber olabileceğini, bugün ise durum böyle olmadığını sözlerine ekledi.

Çarşamba günkü politika açıklamasının ardından Fed'in Eylül ayında faiz indirimi yapması neredeyse kesin olunca, yatırımcılar Perşembe günü merkez bankasının bu yıl daha da agresif hamlelerini fiyatlamaya yöneldi. CME Group'tan elde edilen veriler, trader'ların Eylül ayında 50 baz puanlık faiz indirimini kabaca yüzde 25 olarak fiyatladıklarını gösterdi; bu oran bir gün önce sadece yüzde 11'di.

Bir sonraki önemli veri Cuma günü, ABD Temmuz ayı istihdam raporunun yayınlanmasıyla birlikte gelecek.