Dow Jones, Nasdaq ve S&P dalgalı bir günün ardından kayıpla kapandı

Hisse senetleri Çarşamba günü, Fed'in faiz oranlarını yarım puan düşürmesiyle dalgalı bir seansın ardından düşüşle kapandı.

Hisse senetleri Çarşamba günü, Fed'in faiz oranlarını yarım puan düşürmesiyle dalgalı bir seansın ardından düşüşle kapandı. Büyük faiz indirimi başlangıçta yatırımcılar tarafından alkışlandı, ancak Fed'in olası ekonomik zayıflığın önüne geçmeye çalıştığı yönünde endişelere yol açtı.

Dow Jones Sanayi Endeksi 103,08 puan veya %0,25 düşerek günü 41.503,10'da tamamladı. Fed kararından hemen sonra 375,79 puan kadar yükselmişti. S&P 500 %0,29 düştü ve 5.618,26'da kapandı. Nasdaq Bileşik Endeksi %0,31 düşerek 17.573,30'a geriledi. S&P 500 ve Dow, geri düşmeden önce başlangıçta rekorlara ulaştı.

Fed, enflasyon seviyelerinin iki yıl önce görülen zirvelerden düşmesiyle birlikte gecelik borç verme oranını dört yıl içindeki ilk faiz indirimi olan %5,25-%5,5'ten %4,75-%5 aralığına indirdi.

Merkez bankası faiz kararına dair açıklamasında "Komite, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2'ye doğru hareket ettiğine dair daha fazla güven kazandı ve istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşma risklerinin kabaca dengede olduğuna karar verdi" dedi.

Karara giden haftadaki yatırımcılar, merkez bankasının geleneksel çeyrek puanlık hamlesi yerine yarım puanlık bir indirim yapmasını giderek daha fazla umuyordu. Umut ettiklerini elde ettiler, ancak hisse senetleri kazançlarını koruyamadı.

Philip Straehl,

Morningstar Wealth baş yatırım görevlisi Philip Straehl, "Daha agresif bir %0,50 artışla indirim yapma kararı, Fed'in enflasyondaki aşağı yönlü eğilimlerin sürdürülebilir olduğuna alıştığını ve şimdi faiz oranlarını çok uzun süre çok yüksek tutarak ekonomik strese neden olmaktan kaçınmaya odaklandığını gösteriyor" dedi.

Fed Başkanı Jerome Powell, toplantı sonrası düzenlediği basın toplantısında, merkez bankasının agresif bir şekilde faiz indirimi yapmasının nedeninin Fed'in ekonomide sorunlu bir şeyler görmesi olduğu yönündeki endişeleri yatıştırmaya çalıştı. Bunun nedeninin enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin çok fazla azalması olduğunu ima etti.

Powell, "Şu anda ekonomide bir gerileme olasılığının yükseldiğini gösteren hiçbir şey görmüyorum" dedi.