Dow Jones Nasdaq ve S&P haftanın son gününe nasıl başlayacak 

Dow Jones Nasdaq ve S&P dün rekor seviyelere taşıyan yükselişlerle kapanmalarının ardından bugünün açılışı için ne bekleniyor.

ABD hisse senedi piyasalarında dün yaşanan yükselişlerin ardından, bugün aşağı yönlü bir başlangıç bekleniyor, şu sıralarda vadeli piyasalarda gerçekleşen işlemlerde S&P 500 E-Mini vadeli işlemleri % -0,17 Nasdaq 100 E-Mini vadeli işlemleri % -0,35 düşüşle fiyatlanıyor. Kargo sektörünün küresel devi FedEx'in hayal kırıklığı yaratan bilanço sonuçları faiz oranlarına ilişkin görünüm etrafındaki iyimserliği söndürdü, yatırımcılar ise günün ilerleyen saatlerinde gerçekleşecek üçlü cadı olayına hazırlanıyor.

Teslimat hizmetleri devi FedEx (FDX), beklenenden zayıf bir hisse başına kar rakamı bildirdikten ve tüm yıl için beklentilerini düşürdükten sonra piyasa öncesi işlemlerde % -13'ün üzerinde düşüş sergiliyor.

Dünkü işlemlerde, Wall Street'in başlıca endeksleri yükseldi, S&P 500 ve Dow tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşırken teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 2 aylık zirveye çıktı. 

Fawad Razaqzada

City Index ve Forex.com'dan Fawad Razaqzada, "Fed'in faiz indiriminin ardından yaşanan bir miktar oynaklığa rağmen, S&P 500'ün yükseliş eğilimi bozulmadan kaldı Fed'in 50 baz puanlık faiz indirimi yapma kararı yatırımcılar tarafından büyük ölçüde memnuniyetle karşılandı. Bu hareket, 2008 mali krizini anımsatan panik sinyalleri göndermeden ekonomik endişeleri hafifletmek için cesur ancak gerekli bir adım olarak görüldü." ifadelerini kullandı. 

Perşembe günü yayınlanan ekonomik veriler, ABD Philadelphia Fed imalat endeksinin Eylül ayında -0,8 düzeyindeki beklentilerden daha güçlü bir şekilde 1,7 yükseldiğini gösterdi. Ayrıca, geçen hafta ilk işsizlik başvurularında bulunan Amerikalıların sayısı -12 bin düşerek 4 ayın en düşük seviyesi olan 219 bine geriledi ve 230 binlik beklentilerden daha güçlü oldu. Ayrıca, ABD öncü gösterge endeksi Ağustos ayında -0,3%'lük beklentilerden daha küçük bir düşüşle -0,2% aylık düşüş yaşadı. Aynı zamanda, ABD mevcut konut satışları Ağustos ayında -2,5% aylık düşerek 10 ayın en düşük seviyesi olan 3,86 milyona geriledi ve 3,92 milyonluk beklentilerden daha düşük oldu.

ABD faiz oranı vadeli işlemleri, Kasım ayındaki bir sonraki merkez bankası toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığını %59,1 ve 50 baz puanlık bir faiz indirimi olasılığını %40,9 olarak fiyatlandırdı.

Bu arada Wall Street, hisse senetleri, endeks opsiyonları ve vadeli işlemlere bağlı türev sözleşmelerinin sona erdiği ve yatırımcıları toplu olarak mevcut pozisyonlarını devretmeye veya yeni pozisyonlar açmaya yönlendiren üçlü cadılık olarak bilinen üç aylık bir etkinliğe hazırlanıyor. Türev analitik firması Asym 500'ün tahminine göre, bireysel hisse senetleri, endeksler ve borsa yatırım fonlarına bağlı yaklaşık 5,1 trilyon dolar değerindeki opsiyon bugün sona erecek.

Little Harbor Advisors'da eş portföy yöneticisi olan Matt Thompson, "Üçlü cadılık muhtemelen piyasaya daha fazla oynaklık enjekte edecek - sadece hangi yöne gideceğini bilmiyoruz" dedi.

ABD ekonomik veri listesi Cuma günü boş. Ancak yatırımcılar muhtemelen Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker'ın konuşmasına odaklanacak.