Dow Jones Nasdaq ve S&P haftaya nasıl başlayacak 

ABD'de bu hafta açıklanacak olan enflasyon verileri beklenirken, vadeli piyasalarda ABD endeksleri aşağı yönlü bir seyir izliyor. 

BORSATEK.COM - Aralık vadeli S&P 500 % -0,48 Aralık vadeli Nasdaq 100 E-Mini vadeli işlemleri bu sabah % -0,67 düşüşle işlem görüyor, çünkü Cuma günkü güçlü iş raporu faiz indirimi beklentilerini keskin bir şekilde düşürdükten sonra Hazine faizleri yükselişini sürdürdü, yatırımcılar ise ABD enflasyon verilerini, üçüncü çeyrek kazanç sezonunun başlangıcını ve Federal Rezerv konuşmacılarının geçit törenini bekliyordu.

Cuma günkü işlem seansında, Wall Street'in ana endeksleri yeşil renkte sona erdi. Albemarle % +8'in üzerinde yükseldi ve Avustralya'nın madencilik devi Rio Tinto'nun lityum sektöründe bir satın alma düşünebileceğini bildirmesinin ardından S&P 500'de en çok kazandıran şirket oldu. Ayrıca çip hisseleri de değer kazandı, Advanced Micro Devices yaklaşık % +5 ve Broadcom % +2'den fazla yükseldi. Ayrıca, TD Cowen hisseyi 85$'lık bir fiyat hedefi ile Beklet'ten Al'a yükselttikten sonra CVS Health %2'nin üzerinde yükseldi. 

ABD Çalışma Bakanlığı'nın Cuma günkü raporu, tarım dışı istihdamın Eylül ayında 254 bin arttığını, 147 binlik beklentileri önemli ölçüde aştığını ve altı ayın en büyük artışını kaydettiğini gösterdi. Ayrıca, ABD Eylül ayı işsizlik oranı beklenmedik bir şekilde %4,1'e geriledi ve %4,2'lik bir değişiklik olmayacağı yönündeki beklentilerden daha güçlü oldu. Ayrıca, ABD'nin ortalama saatlik kazançları Eylül ayında %0,4 m/m ve %4,0 y/y olarak gerçekleşti ve %0,3 m/m ve %3,8 y/y beklentilerinden daha güçlü oldu.

Plante Moran Financial Advisors'ın baş yatırım görevlisi Jim Baird. "Yaz aylarında nispeten zayıf iş verileri serisinin ardından gelen Eylül iş raporu, Fed'in uğruna çalıştığı bir şeydi, Son trendi kırdı ve işgücü ekonomisinin temel dayanıklılığı konusunda iyimserlik için bir neden sağladı." ifadelerini kullandı.

ABD faiz oranı vadeli işlemleri, Kasım ayındaki bir sonraki FOMC toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimi için %94,5 ve 50 baz puanlık bir faiz indirimi için %5,5 olasılık fiyatladı.

Bu arada yatırımcılar, dünyanın geçen hafta İran'ın füze saldırısına İsrail'in olası misilleme yapmasını beklemesiyle artan jeopolitik riskler konusunda temkinli olmaya devam ediyor. İsrail, bir yıl önceki yıkıcı saldırısını anmak için grubun planlı roket atışı tehdidini "anında" önlemek için Pazartesi günü Gazze'deki Hamas hedeflerini bombaladı.

Üçüncü çeyrek bilanço sezonu bu hafta başlıyor ve JPMorgan Chase ve Wells Fargo gibi büyük bankalar Cuma günü bilançolarını yayınlayacak. PepsiCo ve Delta Air Lines  hafta boyunca üç aylık güncellemeler sunması planlanan diğer büyük isimler arasında.

Ekonomik veriler cephesinde, Eylül ayı ABD tüketici enflasyon raporu ana vurgu olacak. Ayrıca, piyasa katılımcıları ABD ÜFE, Temel ÜFE, İhracat, İthalat, Ticaret Dengesi, Toptan Envanterler, Ham Petrol Envanterleri, İlk İşsizlik Başvuruları ve Michigan Tüketici Güveni Endeksi (ön) dahil olmak üzere diğer ekonomik veri yayınlarını takip edecek.

Ayrıca yatırımcılar Çarşamba günü Federal Rezerv'in 17-18 Eylül toplantısının tutanaklarının yayınlanmasını yakından takip edecek ve politika yapıcıların gelecekteki gevşeme hızını nasıl değerlendirdiklerine dair içgörüler arayacak.

Bowman, Kashkari, Bostic, Kugler, Collins, Jefferson, Logan, Goolsbee, Barkin, Daly, Cook ve Williams gibi bir dizi Fed yetkilisi hafta boyunca görünecek.

Diğer haberlerde, Tesla'nın (TSLA) Perşembe günü bir etkinlikte otonom "robotaksi"sini tanıtması bekleniyor. Şirket burada ürünlerinden birkaçı hakkında daha fazla ayrıntı sunabilir. Ayrıca Perşembe günü, yarı iletken şirketi Advanced Micro Devices (AMD), CEO'su Lisa Su'nun konuşma yapması planlanan "Advancing AI" etkinliğinde yapay zeka ürünleriyle ilgili güncellemeleri paylaşacak.

Yatırımcılar bugün, günün ilerleyen saatlerinde yayınlanması planlanan ABD Tüketici Kredisi verilerine odaklanacak. Ekonomistler, ortalama olarak, Ağustos Tüketici Kredisinin önceki 25,45 milyar dolarlık rakama kıyasla 11,80 milyar dolar olacağını tahmin ediyor.

Tahvil piyasasında, referans 10 yıllık ABD Hazine bonosu getirisi %4,016'da, +0,84% arttı.

Euro Stoxx 50 vadeli işlemleri bu sabah Orta Doğu'daki gerginlikler ve artan tahvil getirilerinin risk iştahını baskılamasıyla %0,04 düştü. Gayrimenkul ve kamu hizmetleri hisseleri Pazartesi günü düştü. Pazartesi günü Federal İstatistik Ofisi'nden yayınlanan veriler, Almanya'nın aylık fabrika siparişlerinin Ağustos ayında beklenenden daha fazla düştüğünü ve toparlanma belirtileri göstermeyen mücadele eden sektör üzerindeki baskıyı artırdığını gösterdi. Ayrı olarak, Eurostat'tan alınan veriler, Avro Bölgesi'ndeki tüketicilerin Ağustos ayında harcamalarını hafifçe artırdığını ve tüketici harcamalarında mütevazı bir toparlanma sinyali verdiğini ortaya koydu. Bu arada, Fransız Merkez Bankası Guvernörü Francois Villeroy de Galhau bir İtalyan gazetesine yaptığı açıklamada, Avro'nun Merkez Bankası'nın zayıf ekonomik büyüme ve enflasyonun %2 hedefinin altına düşme riski nedeniyle 17 Ekim'de faiz oranlarını düşürmesi muhtemel. Villeroy, bu ay bir indirim beklenip beklenmediği sorulduğunda La Repubblica'ya "Evet, oldukça muhtemel," dedi. Kurumsal haberlerde, Cie Financiere Richemont Sa (CFR.Z.IX), Yoox Net-A-Porter çevrimiçi moda ve aksesuar işini Mytheresa'ya satmayı kabul ettikten sonra yaklaşık %1 kazandı.

Almanya'nın Fabrika Siparişleri, Avro Bölgesi'nin Sentix Yatırımcı Güven Endeksi ve Avro Bölgesi'nin Perakende Satış verileri bugün yayınlandı.

Almanya Ağustos Fabrika Siparişleri, -%1,9'luk beklentilerden daha zayıf olan -%5,8'lik bir aylık seviyede gerçekleşti.

Avro Bölgesi Ekim Sentix Yatırımcı Güven Endeksi, -14,6'lık beklentilerden daha güçlü olan -13,8'e ulaştı.

Avro Bölgesi Ağustos Perakende Satışları beklentilerle uyumlu olarak %0,2'lik bir aylık seviyede gerçekleşti.

Japonya'nın Nikkei 225 Hisse Senedi Endeksi (NIK) %1,80 artışla kapanırken, anakara Çin piyasaları tatil nedeniyle kapalıydı.

Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi bir haftalık Ulusal Bayram tatili nedeniyle kapalıydı. Anakara Çin'in finans piyasaları Salı günü yeniden açılacak.