Dow Jones, Nasdaq ve S&P, Powell sonrası gerilerken, tahvil faizleri yükseliyor 

Dünyanın en büyük tahvil piyasasında faizler yükselirken, ABD hisseleri düştü.

Dünyanın en büyük tahvil piyasasında faizler, Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz oranlarını düşürmek için acele etmediğini belirtmesinin ardından Pazartesi günü yükselirken, ABD hisseleri düştü.

Hazine getirileri, Powell'ın ABD'nin Kasım toplantısı hakkında bir karar vermek için henüz veriye sahip olmadığını söylemesinin ardından %3,65'e yükselen iki yıllık tahvil öncülüğünde yukarı yönlü bir seyir izledi.

Powell, merkez bankasının faiz oranlarını "zamanla" düşüreceğini söylerken, genel ekonominin sağlam bir zeminde olduğunu yeniden vurguladı.

Vital Knowledge'dan Adam Crisafulli'ye göre "Powell marj konusunda biraz şahin, ancak Fed'in hala yapması gereken çok fazla kesinti var." Fed Başkanı'nın açıklamaları, piyasaların yılın geri kalanında üç çeyrek puan yerine yarım puanlık bir indirim düşünmesi gerektiğini ima ediyor gibi görünüyor.

S&P 500, Amazon.com Inc. ve Nvidia Corp.'daki düşüşlerin endeksi etkilemesiyle düşüşe geçti. Günün zayıflığına rağmen, endeks üst üste dördüncü çeyrekte kazanç elde etme yolunda ilerliyor. Bu çeyreklik dönemler itibarı ile 2021'den bu yana en uzun kazanç serisini ifade ediyor. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100, kayıpları azaltmadan önce %0,8 düştü.

Yatırımcılar, Fed faiz indirimlerinin görünümünü ölçerken, Orta Doğu'daki artan gerginlikler ve kritik ABD limanlarında yaklaşan liman işçileri grevi de dahil olmak üzere bir dizi riskle mücadele etmek zorunda kalıyor.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, grev uzarsa arz şoku yaşanacağı endişesini dile getirdi. Fox Business'a verdiği demeçte, "Bu, iş yapma maliyetini artıracak ve kıtlıklara yol açacak." dedi.

Bu arada, Atlanta Fed'den Raphael Bostic, Reuters'a, yaklaşan veriler beklenenden daha yavaş iş büyümesi gösterirse merkez bankasının Kasım toplantısında bir yarım puanlık politika gevşemesine daha açık olduğunu söyledi.

David Kostin liderliğindeki Goldman Sachs Group Inc. stratejistlerine göre, Cuma günü güçlü bir baskı, riskli bahisleri körüklemeye ve yatırımcıları "pahalı 'kaliteli' hisse senetlerinden daha az sevilen, daha düşük kaliteli şirketlere" geçmeye teşvik etmeye yardımcı olabilir.