Dow Jones, Nasdaq ve S&P'yi nasıl bir açılış bekliyor, savaş korkusu atlatıldı mı

Dow Jones, Nasdaq ve S&P'de İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırılarının ardından yaşanan düşüş sonrası bugün nasıl bir açılış bekleniyor?

Şu sıralarda vadeli piyasalarda, S&P 500 % -0,37 düşüşle işlem görüyor. Orta Doğu'daki artan gerginlikler hissiyatı zayıflatırken, yatırımcılar günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak ADP Ulusal İstihdam rakamlarına hazırlanıyor.

Dünyanın en büyük spor giyim şirketi Nike beklenenden daha zayıf gelir bildirmesi ve tüm yıl satış beklentilerini geri çekmesinin ardından piyasa öncesi işlemlerde % -5'in üzerinde düşüş yaşıyor.

Piyasa katılımcıları Orta Doğu'daki gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyor. İran, İsrail'in Lübnan'daki Hizbullah'a yönelik saldırılarına yanıt olarak Salı günü İsrail'e yaklaşık 200 balistik füze fırlattı ve bu, Orta Doğu'daki rakipler arasında keskin ama kısa bir tırmanışa işaret etti ve Başbakan Benjamin Netanyahu'nun misilleme sözü vermesiyle yeni bir saldırı dalgasının tetiklenmesi riski vardı. Tahran, herhangi bir misillemede bulunulmasının "muazzam bir yıkıma" yol açacağı konusunda uyardı ve daha geniş bir bölgesel çatışma korkusunu artırdı.

Dünkü işlem seansında, Wall Street'in ana hisse senedi endeksleri düşüşle kapandı. Humana %11'den fazla düştü ve Medicare Advantage 2025 için beklentilerini açıkladıktan sonra S&P 500'de en çok kaybeden hisseler arasında başı çekti. Ayrıca, çip hisseleri de geriledi, Arm  Nasdaq 100'de kaybedenlere liderlik etmek için %4'ten fazla düştü ve Intel Dow'da kaybedenlere liderlik etmek için %3'ten fazla düştü. Ayrıca, Barclays'ın iPhone 16'nın kullanılabilirliğinin geçen yıla kıyasla "daha zayıf talep" olduğu yönündeki Apple hisseleri yaklaşık %3 düştü. Yükseliş tarafında, Paychex (PAYX) yaklaşık %5 yükseldi ve bordro işleme firmasının beklenenden daha iyi mali sonuçlar bildirmesinin ardından S&P 500'de en çok kazanan yüzdelik paya sahip oldu.

Salı günü yayınlanan bir Çalışma Bakanlığı raporu, ABD JOLTs iş ilanlarının Ağustos ayında beklenmedik bir şekilde 3 aylık zirve olan 8.040 milyona yükseldiğini ve 7.640 milyonluk beklentilerden daha güçlü olduğunu gösterdi. Ayrıca, ABD Eylül ISM imalat endeksi Ağustos ayından itibaren 47.2'de sabit kaldı ve 47.6'lık konsensüsün altında kaldı ve art arda altıncı daralma ayını işaret etti. Ayrıca, ABD S&P Küresel imalat PMI'sı Eylül ayında 47.3'e yukarı yönlü revize edildi, ancak Ağustos ayındaki 47.9'dan hala geriledi. Son olarak, ABD Ağustos inşaat harcamaları beklenmedik bir şekilde aylık yüzde 0,1 düştü beklentiler bu rakamın aylık yüzde 0,2 artışa işaret edeceği yönündeydi. 


Bu arada, ABD faiz vadeli işlemleri Kasım ayındaki bir sonraki FOMC toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimi olasılığını %63.2 ve 50 baz puanlık faiz indirimi olasılığını %36.8 olarak fiyatladı.

Bugün, tüm gözler birkaç saat içinde açıklanacak olan ABD ADP Tarım Dışı İstihdam Değişimi verilerine odaklanmış durumda. Ekonomistler, ortalama olarak, Eylül ADP Tarım Dışı İstihdam Değişiminin önceki 99 bin rakamına kıyasla 124 bin seviyesinde olacağını tahmin ediyor.

ABD Ham Petrol Stoklarındaki değişime dair verileri de bugün açıklanacak. Ekonomistler, bu rakamın geçen haftaki -4,471 milyon değerine kıyasla -1,500 milyon olacağını tahmin ediyor.

Ayrıca, piyasa katılımcıları Fed Guvernörü Michelle Bowman ve Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin'in konuşmalarını bekliyor olacak.

Tahvil piyasasında, gösterge 10 yıllık ABD Hazine bonosu getirisi %3,767 seviyesinde, +0,59% arttı.

Euro Stoxx 50 vadeli işlemleri bu sabah %0,42 yükselerek önceki seanstaki kayıplardan kısmen kurtuldu. Enerji hisseleri Çarşamba günü petrol fiyatlarının Orta Doğu'daki arz kesintileri olasılığı nedeniyle yükselmesinden aldığı destekle kazançlara öncülük etti. Savunma hisseleri de zemin kazandı. 

Eurostat tarafından Çarşamba günü yayınlanan veriler, Euro Bölgesi'nin işsizlik oranının Ağustos ayında bir önceki aya göre değişmeden %6,4'te sabit kaldığını ve rekor düşük bir seviyeye ulaştığını gösterdi. Bu arada, Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos Çarşamba günü Euro Bölgesi büyümesinin yakın vadede merkez bankasının şu anda öngördüğünden daha zayıf olabileceğini, ancak toparlanmanın daha sonra hızlanmasının beklendiğini belirtti. Diğer haberlerde, Citigroup artık ECB'nin Ekim toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan düşüreceğini öngördüğünü söyledi. Yatırımcıların odağı şu anda Lane, Elderson ve Schnabel dahil olmak üzere birkaç ECB yetkilisinin bugün ilerleyen saatlerde yapacağı konuşmalarda. 

Euro Bölgesi İşsizlik Oranı bugün yayınlandı.

Euro Bölgesi Ağustos İşsizlik Oranı beklentiler doğrultusunda %6,4 olarak gerçekleşti.

Japonya'nın Nikkei 225 Hisse Senedi Endeksi (NIK) %2,18 düşüşle kapanırken, anakara Çin piyasaları tatil nedeniyle kapalıydı.

Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi bir haftalık Ulusal Bayram tatili nedeniyle kapalıydı. Anakara Çin'in finans piyasaları Salı günü, 8 Ekim'de yeniden açılacak.

Japonya'nın Nikkei 225 Hisse Senedi Endeksi bugün düşüşle kapandı, önceki seanstan elde ettiği kazanımları sildi ve Orta Doğu'daki artan gerginliklerin risk algısını sarsmasıyla Wall Street'teki gecelik kayıpları takip etti. Teknoloji ve finans hisseleri Çarşamba günü düşüşlere öncülük etti. Kabine Ofisi tarafından Çarşamba günü yayınlanan veriler, Japonya'nın tüketici güveni endeksinin, duygu durumu iyileştikçe Eylül ayında 5 aylık zirveye ulaştığını gösterdi

Bu arada yatırımcılar, para politikası şahini olarak görülen Shigeru Ishiba'nın ülkenin yeni başbakanı olarak seçilmesinin ardından Japonya'nın siyasi ve ekonomik görünümünü değerlendirmeye devam etti. Ülkenin yeni ekonomi bakanı Ryosei Akazawa, Çarşamba günü Japonya Merkez Bankası'nın ekonomiyi aşırı soğutma riskinden kaçınmak için ek faiz oranı artışlarını dikkatlice değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Shigeru Ishiba Salı günü geç saatlerde BOJ'nin ülkenin deflasyondan tamamen çıkmasına yardımcı olmak için uyumlu para koşullarını sürdürmesini beklediğini söyledi.

Japonya'nın Eylül Ayı Hanehalkı Güveni, 37,1'lik beklentilerden daha zayıf bir şekilde 36,9'a ulaştı.

ABD'de Piyasa Öncesi Hisse Senedi Hareketleri

Nike, dünyanın en büyük spor giyim şirketinin beklenenden daha zayıf 1. çeyrek geliri bildirmesi ve tüm yıl satış beklentisini geri çekmesinin ardından piyasa öncesi işlemlerde %5'ten fazla düştü.

Resources Connection, şirketin düşük 1. çeyrek sonuçlarını açıklamasının ardından piyasa öncesi işlemlerde %3'ten fazla düştü.

T-Mobile US, Raymond James'in hisseyi Güçlü Alım'dan Performans Üstüne düşürmesinin ardından piyasa öncesi işlemlerde yaklaşık %0,8 düştü.

Lamb Weston, şirketin 2025 Mali Yılı hisse başına kar beklentisini düşürmesinin ardından piyasa öncesi işlemlerde %5'ten fazla düştü.