Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq açılmadan önce bilinmesi gerekenler

S&P 500, Nasdaq veDow Jones haftanın ilk işlem gününde geriledikten sora ikinci işlem gününü de kayıpla başlayabilir

New York borsası vadeli işlemleri Salı günü geriledi, Avustralya Merkez Bankası (RBA) faiz oranlarını değiştirmeyerek küresel görünümle ilgili bazı belirsizliklere işaret ederken, özel bir anket Çin'in hizmet sektöründeki faaliyetlerin Kasım ayında beklenenden daha hızlı genişlediğini gösterdi.

İşte piyasalar açılmadan önce bilinmesi gerekenler

1. Endeks vadeli işlemler düşüşte

Wall Street'teki hisse senetlerinin Aralık ayındaki ilk tam işlem haftasına dün kayıpla başlamasının ardından ABD hisse senedi vadeli işlemleri bugün geriledi.

Dow vadeli kontratları 29 puan veya %0,1, S&P 500 vadeli kontratları 10 puan veya %0,2 ve Nasdaq 100 vadeli kontratları 69 puan veya %0,4 değer kaybetti.

New York'taki ana endeksler, megacap teknoloji firmalarının hisselerindeki düşüşün, gösterge S&P 500'ün bu yıl şimdiye kadarki en yüksek kapanışını yapmasını sağlayan hisse senetlerindeki artışı kesintiye uğratmasıyla önceki seansı düşüşle tamamladı. Genellikle fiyatlara ters yönde hareket eden ABD Hazine tahvil getirileri de yükselerek hisse senetleri üzerindeki aşağı yönlü baskıyı artırdı.

Yatırımcılar, piyasaların gelecek yılın başlarında Federal Rezerv'in (Fed) faiz oranlarını düşürmesine yönelik beklentilerini yeniden değerlendirmesine yol açabilecek önemli aylık ABD istihdam raporunun hafta içinde açıklanmasıyla bir miktar temkinli davranıyor gibi görünüyor. 

2. JOLTS verisi

Bu hafta açıklanacak bir dizi ekonomik veri, Cuma günü açıklanacak ve merakla beklenen tarım dışı istihdam raporuyla tamamlanacak olan ABD işgücü piyasası tablosuna renk katacak.

Bu veri noktalarından biri, işgücü talebinin yakından izlenen bir göstergesi olan JOLTS verisi, İş Açıkları ve İşgücü Devir Anketi'ni içeriyor.

Ekonomistler, bugün ilerleyen saatlerde açıklanacak olan JOLTS raporunun, dünyanın en büyük ekonomisindeki açık işlerin Ekim ayının son gününde 9,3 milyona gerilediğini ve bir önceki ayın son gününde 9,553 milyon olduğunu göstereceğini tahmin ediyor.

İşgücü piyasasındaki direnç, Fed'in uzun süredir devam eden ve kızışan enflasyonu soğutmayı amaçlayan faiz artırım kampanyasına rağmen ABD ekonomisinin bir resesyonu önleyebileceğine dair umutların güçlenmesine yardımcı oldu.

Ancak, istihdam talebinde süregelen güçlenme işaretleri, fiyat artışını hızlandırabilecek bir unsur olarak yorumlanabilir ve Fed'in politikasını daha uzun bir süre kısıtlayıcı seviyelerde tutması yönündeki görüşleri güçlendirebilir.

3. RBA faiz oranlarını değiştirmedi

Avustralya Merkez Bankası (RBA) Salı günü faiz oranlarını beklendiği gibi %4,35'te tutarak kendi sıkılaştırma döngüsünü sona erdirebileceği beklentilerini artırdı.

Ancak RBA Başkanı Michele Bullock, yayınladığı bir notta enflasyon görünümünde hala "önemli belirsizlikler" olduğunu söyledi. Bullock ayrıca, Avustralya ekonomisinin yüksek faiz oranları altında soğumasına rağmen büyük ölçüde dirençli kaldığını ve muhtemelen fiyat artışı üzerinde daha fazla yukarı yönlü baskı oluşturduğunu kaydetti.

Bu arada Bullock, Çin ekonomisinin görünümü ve dış çatışmaların etkisi konusunda hala "yüksek düzeyde belirsizlik" olduğunu belirtti.

Fed ve dünyadaki diğer merkez bankaları gibi RBA da son zamanlarda fiyat artışlarındaki yükselişi gerekçe göstererek borçlanma maliyetlerini arttırmak için harekete geçti. Ancak enflasyonist baskıların küresel olarak azalması beklenirken, politika yapıcılar arasında bu daha şahin duruşlardan geri adım atmanın zamanının gelip gelmediği tartışması alevleniyor.

4. Çin'de hizmet faaliyetleri Kasım ayında son üç ayın en hızlı artışını gösterdi - Caixin PMI

Salı günü yapılan özel bir ankete göre, Çin hizmet sektörü faaliyeti Kasım ayında beklenenden daha fazla büyüyerek Pekin'in teşvik tedbirlerinin yerel talebi artırmaya yardımcı olabileceğinin bir işareti oldu.  Caixin Çin Hizmet Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Kasım ayında 51,5 ile 50,7'lik artış beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Bu rakam son üç ayın en yüksek değeri olmakla birlikte uzun vadeli ortalamanın altında kaldı.

Rakamın 50'yi aşması genişlemeye işaret ediyor.  Hizmetler sektörü bu yıl Çin'in genel olarak durgun ekonomisinde iyi bir nokta olmuş, yerel ve denizaşırı talepteki düşüş nedeniyle sarsılan imalat sektöründeki zayıflığı bir şekilde telafi etmişti.