Geçmişte gelişmekte olan piyasalarda örneğin Çin hisse senetlerindeki ani yükseliş Wall Street'te de büyük bir olay olarak görülürdü. Ancak bu kez, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde borsada yaşanan canlanma, Pekin’in politika hamlelerine dair şüphelerin yanı sıra Çin'in Amerikan ekonomisi üzerindeki etkisinin sınırlı olması nedeniyle ABD'li yatırımcılar tarafından pek dikkate alınmadı.
New York borsasında pazartesi günkü işlemlerde bu ilgisizlik açıkça hissedildi. Haftanın ilk işlem gününde Çin borsasında CSI 300 Endeksi %8'in üzerinde bir artış kaydederken, New York borsasında S&P 500 %0,2 geriledi. Böylece iki piyasa arasında 2008 mali krizinden bu yana görülen en büyük ayrışma yaşandı ve ABD'li yatırımcıların Çin'deki hisse senetlerine olan ilgisizlikleri iyice ortaya çıkmış oldu.
Ancak yine de bu durum, yabancı yatırımcıların tamamen hareketsiz olduğu anlamına gelmiyor. Bir dizi ETF yatırımcısı, konut alımına yönelik kuralların gevşetilmesi gibi Pekin’in politika adımlarının ardından Çin’in büyük sermayeli şirketlerine ve teknoloji hisselerine dayalı ABD’de listelenen fonları yeniden düzenlemek için harekete geçti.
Ancak bu canlanma esas olarak bölgesel bir mesele olarak kalmaya devam ediyor. Çin, büyük borç yükü altında piyasalarını ayakta tutmaya çalışırken, ABD’de Big Tech’in yükselişi ABD hisse senetlerini yeni zirvelere taşıdı. Morgan Stanley'nin ABD hisse senedi stratejisti Mike Wilson, Bloomberg TV'de yaptığı açıklamada, "Bu durum ABD ekonomisini kayda değer şekilde etkileyecek mi? Cevap hayır." diyerek Çin’in teşvik adımlarının sınırlı etkisine dikkat çekti.
Pekin’in ekonomiyi canlandırma çabalarına rağmen ABD borsaları bu yıl Asya piyasalarından daha iyi performans gösterdi. ABD'nin Çin'den ithalatı azalırken, Meksika ABD'nin en büyük ticaret ortağı haline geldi.
Yatırımcıların odağında başka şeyler var
Çin borsasında yaşanan ralliye rağmen, ABD'li yatırımcılar dikkatlerini enflasyon ve Fed'in faiz oranlarını düşürme süreci gibi yerel faktörlere çevirmiş durumda. Çin hisse senetleri bu ay önemli bir yükseliş kaydetse de, ABD piyasaları henüz bu farkı koruyor. S&P 500, bu yıl yapay zeka teknolojisindeki gelişmelerle sürekli yükseldi ve 40'tan fazla rekor kırarak pandemi öncesi seviyesinin %70 üzerine çıktı.
Goldman Sachs'ın küresel piyasa stratejisti Scott Rubner, Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimleri sonrasında hisse senedi fiyatlarındaki yükselişin artık zor olabileceğini belirtiyor. Rubner, müşterilerine gönderdiği notta, "Bu Ekim ayında S&P 500'e yatırım yapmak iyi bir tercih olmayabilir," diyerek, Çin'de fırsatları kaçırma korkusunun ABD'li yatırımcıları daha ucuz yatırımlara yönelttiğini belirtti.