Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq dünkü sert satışlar sonrası bugün nasıl açılacak?

New York borsasında endekslerde dün son dönemin en sert satışları yaşandı. Peki Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq bugün nasıl açılacak

New York borsasında dün son zamanların en net satışlarından biri ile karşılaşırken hem bilanço etkisi hem de veri akışının yarattığı kırılma satışlarda etkili oldu. S&P500 bu yıl üçüncü defa 50 günlük ortalamasını test etti. NASDAQ ise negatif ayrışan tarafta kaldı. Veri akışındaki bozulma resesyon endişesini tetikliyor. Reel faizlerde de gerileme görülürse endekslerde satış baskısı devam edebilir. Bu çerçevede faiz – borsa ilişkisi kısa vadede aynı yönde olabilir. Teknoloji şirketleri için de yılın geri kalan için beklentiler zayıflayabilir. Bu beklentinin de satışlarda etkili olduğunu düşünüyoruz. Bu sabah vadeli piyasalarda sınırlı alımlar var fakat Asya’da satış baskısı öne çıkıyor.

Endekslerde Son Durum

S&P 500 – 5,475 Altında Kapanış Dikkat Çekerken Vadeli Endekslerde Görünüm Zayıflığını Koruyor

Tesla ve Alphabet'ten gelen finansallar endekslerdeki sert geri çekilmenin ana nedenini oluştururken bir süredir altını çizdiğimiz 5,475 seviyesine seans içinde kademeli geri çekilme ile birlikte bu seviyede alıcı kapanışı aldı. Asya seansında teknoloji şirketlerinde devam eden satış baskısı ile birlikte küresel piyasalarda risk iştahı baskı altında kalmaya devam edebilir. 11 sektör arasında gayrimenkul, kamu hizmetleri ve perakende tarafında sınırlı primler görsek de sektörel bazı ayrışmalar zayıf kaldı. 22 günlük üssel ortalaması üzerinden tutunmakta zorlanan endekste gap seviyesi 5,555 direnç konumunda. 5,475 altında düşüş yönlü işlemlerin devamında 11 Haziran gap seviyesi 5,375 destek olarak karşımıza çıkıyor.

NASDAQ – Aralık 2022’den Bu Yana En Büyük Günlük Kayıp

Geçtiğimiz gün hem bilanço etkisi hem de veri akışının yarattığı kırılma sırasında teknoloji hisselerine gelen satışlar S&P 500 endeksinin Aralık 2022’den bu yana en kötü gününü geride bırakmasına neden olurken, Nasdaq 100 %3,7 oranında düşüş kaydetti. Teknik göstergeler çıkış güç kaybettiği endekste 50 günlük üssel ortalama 17,480 altında sıralı direnç mevcut. Aşağı yönlü hareketlerde endekste son yükselişin %50,0 düzeyi 17,220 destek olarak takip edilebilir. Bu seviye altında kapanışlarda ise 17,000 seviyelerine doğru geri çekilme riski söz konusu olabilir. Karşılaşılabilecek olası tepkilerde ise 50 günlük üssel ortalama 17,480 – 17,720, 17,730 direnç konumunda.

Hisse Bazlı Son Gelişmeler

American Airlines (NASDAQ:AAL) – American Airlines'ın seans açılışı öncesinde 2Ç24 bilançosunu açıklaması bekleniyor. Şirketin projeksiyonlarına bakıldığında ikinci çeyrekte gelirinin yıllık bazda önceki tahmin olan %3,0’e kıyasla %6,0 düşüş kaydedeceğini öngörüyor. American Airlines, pay başına kârının ise önceki tahmin olan 1,15 – 1,45 dolar aralığına kıyasla 1,15 – 1,00 $ arasında açıklanabileceğini belirtti. Konsensüs beklentisi yıllık bazda %45 düşüşle pay başına 1,06 $ kâr açıklanması yönünde. American, Delta ve United’ın seans içinde ikinci sınıf hava yolu şirketleri segmentinde. Şirket, koltuk fazlalığı nedeniyle fiyatlarını düşürdüğünden kâr marjları etkilenebilir. Rapor öncesinde, hisse senedine ilişkin notunu Satın Al’dan Tuta’ düşüren TD Cowen yaptığı açıklamada, “Bu yaz havayolunun agresif indirimlerinden endişe duyuyorum” ifadelerine yer verdi. AAL hissede seans öncesi %2,96 düşüşle tamamladı.

Stellantis NV (EPA:STLAM) – Jeep, Dodge, Fiat, Chrysler ve Peugeot gibi markaların sahibi olan Stellantis NV, seans açılışı öncesinde açıkladığı bilançoda Kuzey Amerika'daki gayri safi satışların etkisi ile net kârında yıllık bazda %48 düşüş bildirdi. Şirketin yılın ilk yarısındaki kârı 2023’ün aynı dönemine göre %48 düşüşle 5,6 milyar €’ya geriledi. Stellantis’in 2024’ün ilk altı ayındaki düzeltilmiş faaliyet geliri, yıllık %7,1 düşüşle 8,5 milyar € olarak gerçekleşti. Net kârdaki düşüşün sebebi olarak enflasyonist baskılar ve döviz kurundan kaynaklanan olumsuz etkiler gösterildi. Şirket CEO’su Tavares yaptığı açıklamada, “Şirketin 2024’ün ilk çeyreğinde %11,1 olan faaliyet kârı marjı, ikinci çeyrekte %9,7’ye geriledi” dedi. Aynı zamanda Avrupa’da uzun vadeli hisse senedi programı başlattıklarını bildirdi.

Kering SA (EPA: KER) – Gucci başta olmak üzere Saint Laurent, Bottega Veneta vb markaların çatı şirketi Kering, yılın ilk yarısında faaliyet kârında %11,5’lik düşüşle karşılaştığını açıkladı. Lüks moda devi, yılın kalan yarısı için de zayıf bir performans beklediklerini belirtti. Şirketin hisseleri, yılbaşından bu yana %9,4 düşüş kaydetti ve Ağustos 2027’deki seviyeler itibariyle en düşük performansı sergiledi. Gucci’nin satışları yıllık %1,1 düşüşle 4,5 milyar € (4,88 milyar $) olarak gerçekleşirken, Kering’e ait diğer lüks markaların satışları %0,8 düşüşle 1,5 milyar € oldu. Faaliyet karı yılın ikinci çeyrekteki %19’a kıyasla %25 geriledi. Şirket, faaliyetleri Japonya’da %27 düşüşle sonuçlandı.

KAYNAK: Yatırım Finansman / Yurt Dışı Piyasalar Bülteni