Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq FED'den gelecek açıklamaları bekliyor

New York Borsasıı Vadeli İşlemleri Fed Açıklamaları ve Veriler Öncesinde Durgun

New York borsası hisse senedi vadeli işlemleri, yatırımcıların Fed yetkililerinin açıklamalarını ve yeni ekonomik verileri beklediği Pazartesi günü yatay hareket ediyor. Dow E-mini vadeli işlemleri 17 puan (%0,04), S&P 500 E-mini vadeli işlemleri 6 puan (%0,10) ve Nasdaq 100 E-mini vadeli işlemleri 34,75 puan (%0,17) artış gösterdi.

Federal Rezerv’in faiz indirimi kararının ardından piyasa, para politikası ve ekonomik görünüm ile ilgili gelişmeleri izlemeye devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta Fed’in para politikasında attığı önemli adımlar, Wall Street'in ana endekslerine aylık kazanç sağladı. Tarihsel olarak hisse senetleri için zayıf geçen Eylül ayında bu eğilim tersine döndü. S&P 500 endeksi yılın büyük bir bölümünde yükseliş kaydederek tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştı. Dow Jones Endüstriyel Ortalaması ise Cuma günü rekor seviyeden kapandı. Ancak, endeksin değerlemelerinin uzun vadeli ortalamaların üzerinde olması, piyasada ihtiyatlı bir tutuma neden oldu.

Cuma günü açıklanan verilere göre, hisse senedi fon yöneticileri 17 Eylül'de sona eren haftada S&P 500 vadeli işlem sözleşmelerindeki net uzun pozisyonlarını artırdı.

Bu hafta, aralarında Fed Başkanı Jerome Powell’ın da bulunduğu birçok Fed yetkilisinin konuşma yapması bekleniyor. Yatırımcılar, para politikasına dair ipuçları ve analistlerin güçlü olarak nitelendirdiği ekonomik duruma ilişkin açıklamaları yakından takip edecek.

Cuma günü Fed Başkanı Christopher Waller, ilerleyen dönemde gelecek enflasyon verilerinin, hedefin altında kalabileceğine işaret etmişti. Öte yandan, bir önceki toplantıda faiz indirimi yönünde oy kullanan Michelle Bowman, fiyat baskılarının hala kalıcı olduğunu vurguladı.

Gün içinde Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Fed’in son faiz indirimini desteklediğini ve yıl sonuna kadar faizlerin yarım puan daha düşebileceğini belirtti.

CME Group'un FedWatch aracına göre, yatırımcılar Kasım ayında yapılacak faiz indiriminin belirsiz olduğunu düşünüyor ve 25 baz puanlık bir indirimi hafifçe destekliyor. Günün ilerleyen saatlerinde Fed başkanları Raphael Bostic ve Austan Goolsbee'nin de açıklama yapması bekleniyor.

UBS analistleri, “Fed, Eylül toplantısında ABD ekonomisinin güçlü bir zeminde olduğunu ve yaklaşan bir resesyona dair çok az işaret bulunduğunu açıkça ortaya koydu. Ancak piyasa, zayıf ekonomik açıklamalara karşı hassasiyetini koruyacaktır,” yorumunu yaptı.

Veri cephesinde, Eylül ayı imalat ve hizmet sektörlerine ilişkin ön anket sonuçları saat 9:45’te açıklanacak. Ancak haftanın en kritik verisi, Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan Ağustos ayı kişisel tüketim harcamaları rakamları olacak.

Şirketler tarafında, Intel hisseleri, Apollo'nun çip üreticisine 5 milyar dolara kadar yatırım yapmayı teklif ettiğine dair bir raporun ardından piyasa öncesi işlemlerde %3,4 artış kaydetti. General Motors ise Truist Securities'in şirketin notunu "al" seviyesinden "tut" seviyesine düşürmesinin ardından %2,4 değer kaybetti.