Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq gözler TSMC'deyken nasıl açılacak

New York borsasında TSMC’nin, yapay zekâ çiplerine olan talebin artmasıyla dördüncü çeyrek gelirlerinde artış beklediğini açıklaması, yarı iletken hisselerine hareketlilik kazandırdı.

New York borsasında hisse senedi endeks vadeli işlemleri, dünyanın en büyük çip üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Co’nun (TSMC) olumlu beklentileriyle yükseldi. TSMC’nin, yapay zekâ çiplerine olan talebin artmasıyla dördüncü çeyrek gelirlerinde artış beklediğini açıklaması, yarı iletken hisselerine hareketlilik kazandırdı. Vadeli işlemler de bu pozitif beklentilerle yükseldi. Dow E-minis 29 puan (%0,07), S&P 500 E-minis 24,25 puan (%0,41) ve Nasdaq 100 E-minis 169,5 puan (%0,83) artış gösterdi.

TSMC’nin ABD’de işlem gören hisseleri piyasa öncesi işlemlerde %8 oranında değer kazanırken, yapay zeka teknolojisinin lider şirketlerinden Nvidia’nın hisseleri de %2,6 arttı. Diğer çip üreticileri de bu yükselişten etkilendi; Broadcom %2,7, Intel %1,3 ve Arm Holdings %3,6 oranında yükseliş gösterdi.

Çarşamba günü, Dow Jones Industrial Average endeksi dört gün içinde üçüncü kez rekor kapanış yaptı. Büyük teknoloji hisselerindeki düşüşler ise küçük sermayeli şirketler ve finans sektöründeki yükselişlerle dengelendi. Küçük sermayeli şirketleri takip eden Russell 2000 endeksi, yaklaşık üç yılın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra %0,1 oranında geriledi.

Megacap hisseleri ise toparlanma sinyalleri verdi. Apple %0,8, Microsoft %0,6 oranında değer kazandı. Bu gelişmelerin ardından yatırımcılar, ABD’nin ekonomik görünümüne dair daha fazla ipucu sunacak olan Eylül ayı perakende satışları, sanayi üretimi ve haftalık işsizlik başvuruları verilerine odaklanmaya başladı.

SEB Research analistleri, “ABD ekonomisine dair büyüme göstergeleri yakından izleniyor. Özellikle perakende satışlar, Ağustos ayında yaşanan yavaşlamanın ardından Eylül’de hafif bir toparlanma gösterebilir,” yorumunda bulundu.

Kurumsal kazanç sezonunda yoğun bir gün yaşanırken, Netflix’in üçüncü çeyrek sonuçlarını açıklaması bekleniyor. Netflix hisseleri piyasa öncesi işlemlerde %0,4 oranında yükseldi.

Ancak sağlık sigortacısı Elevance Health, tüm yıl için kâr tahminini düşürmesinin ardından %12,6 değer kaybetti. Şirket, artan tıbbi bakım taleplerine yanıt olarak daha yüksek tazminat ödemeleri yapmayı planladığını belirtti. Diğer sağlık sigortacıları UnitedHealth %1,3, Humana %3 ve Centene %6 oranında değer kaybetti.

Güçlü ekonomik veriler ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasında gevşemeye gitmesiyle başlayan üçüncü çeyrek kazanç sezonu, piyasalarda olumlu bir hava yarattı. Bu durum, endeksi yeni rekor seviyelere yaklaştırırken, psikolojik olarak önemli olan 6.000 puan sınırına doğru hareketlenme yaşandı.

Bununla birlikte, analistler yıl sonuna kadar artan değerlemeler, yüksek kazanç beklentileri ve Kasım ayında gerçekleşecek ABD başkanlık seçimleri öncesi piyasalardaki olası dalgalanmaları risk faktörleri olarak gösterdiler.

Chicago Federal Reserve Başkanı Austan Goolsbee’nin gün içinde yapacağı konuşma da piyasalar tarafından yakından izlenecek.

CME FedWatch’a göre, Fed’in Kasım ayındaki toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan indirmesi bekleniyor.

Bu arada elektrikli araç üreticisi Lucid, üçüncü çeyrekte beklenenden daha büyük zarar açıklayacağını ve 262 milyondan fazla hissenin halka arz edileceğini duyurdu. Bu açıklamanın ardından Lucid hisseleri %15,6 oranında değer kaybetti.