Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq haftanın ilk günü nasıl açılacak?

New York borsasında endeksler haftanın ilk gününde nasıl bir açılış yapacak?

Wall Street'in ana endekslerini takip eden vadeli işlemler, yatırımcıların yeni ekonomik verileri ve Federal Rezerv yetkililerinin para politikası konusundaki yorumlarını beklemeleri nedeniyle Pazartesi günü karışık bir seyir izledi. Dow e-minis 62 puan (%0,16), S&P 500 e-minis 3 puan (%0,06) ve Nasdaq 100 e-minis 29,25 puan (%0,15) düşüş gösterdi.

Geçtiğimiz hafta rekor seviyelere ulaşan S&P 500 vadeli işlemleri hafifçe gerilerken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq, Apple, Microsoft ve Nvidia gibi megacap hisselerin piyasa öncesi işlemlerde %0,2 ile %0,6 arasında yükselmesiyle değer kazandı.

Çip hisseleri de yükseldi; Broadcom ve Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.'nun ABD'de işlem gören hisseleri %3 artış gösterdi. Arm Holdings ve Micron Technology de aracı kurumların fiyat hedeflerini yükseltmesiyle %1,6 değer kazandı.

Dow, geçtiğimiz hafta değer yitiren tek endeks olurken, Nasdaq üst üste beşinci rekor kapanışını gerçekleştirmiş ve haftalık %3,2 kazanç elde etmişti.

Ancak bazı yatırımcılar, Wall Street'in bu yılki kazançlarının çoğunun megakap büyüme ve teknoloji hisseleri tarafından sağlanması nedeniyle, hisse senedi rallisinin sürdürülebilirliği konusunda endişeli. Goldman Sachs, S&P 500 Endeksi için 2024 yılsonu hedefini daha önceki 5.200'den 5.600'e yükseltti. Bu, endeksin son kapanışına göre yaklaşık %3,1'lik bir artış anlamına geliyor.

Bu haftanın ekonomik gündeminde Salı günü açıklanacak olan Mayıs ayı perakende satış verileri, haftanın ilerleyen günlerinde açıklanacak sanayi üretimi, konut başlangıçları ve S&P öncü PMI verileri yer alıyor.

Pazartesi günü piyasa açılmadan önce New York Fed'in İmalat anketi açıklanacak. Günün ilerleyen saatlerinde ise New York Fed Başkanı John Williams, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker ve Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook'un yorumları bekleniyor.

Federal Rezerv'den gelen son şahin tahminler, ekonomide artan zayıflığa işaret eden verilerle tezat oluşturdu. Merkez Bankası, 2024 yılı için üç faiz indirimi öngörüsünü bire indirdi. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Pazar günü yaptığı bir röportajda Aralık ayında bir faiz indiriminin "makul bir tahmin" olduğunu belirtti.

Ancak LSEG verilerine göre, piyasa fiyatlaması hala bu yıl yaklaşık iki adet 25 baz puanlık indirim bekliyor. CME FedWatch aracı, gevşemenin Eylül toplantısında başlayabileceğini gösteriyor. ING analistleri bir notta, "Başkan Jerome Powell ABD tüketicisini 'sağlam' olarak nitelendirdi ve burada başka bir aşağı yönlü sürpriz olmadığı sürece, bu yıl 1-1,5 Federal Rezerv faiz indirimi piyasa fiyatlamasında büyük bir değişiklik yaratmaz," dedi.

Autodesk hisseleri, aktivist yatırımcı Starboard Value'nun yazılım üreticisinden yaklaşık 500 milyon dolarlık hisse satın aldığı haberinin ardından %4,1 yükseldi. Best Buy ise, UBS'in elektronik perakendecisini "nötr"den "satın al"a yükseltmesinin ardından %3,3 değer kazandı.

Çarşamba günü piyasaların kapalı olması nedeniyle bu hafta daha kısa bir işlem haftası olacak.