Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq haftanın son işlem günü nasıl açılacak?

Pazartesi günkü kayıplarını telafi eden New York borsası haftanın son işlem günü nasıl açılacak?

New York borsası, Pazartesi günkü piyasa çöküşünden kaynaklanan kayıpların neredeyse tamamını telafi etme aşamasına geldi. S&P 500 vadeli işlemleri, piyasanın açılışında %0,2'lik bir artışa işaret ediyor. Avrupa hisse senetleri ise, yatırımcıların satış sonrası fırsat arayışlarıyla haftayı pozitif bir şekilde tamamladı. Hazine tahvil getirileri düştü ve dolar zayıfladı. VIX Endeksi 23 civarında seyretti.

New York borsasında ana endeksler, Perşembe günü açıklanan işsizlik başvurularının beklenenden az gelmesiyle tekrar yükselişe geçti. Bu durum, resesyon endişelerini hafifletti. S&P 500 haftalık kaybını %0,5’e indirdi. Yatırımcılar, önümüzdeki hafta açıklanacak ABD tüketici enflasyonu ve perakende satış verilerini bekliyor olacak.

Piyasa öncesi işlemlerde, Expedia Group Inc. ikinci çeyrek sonuçlarının beklenenden iyi gelmesiyle yükseldi. Paramount Global, kar tahminlerini aşmasının ardından %7,1’e kadar yükseldi.

ABD Merkez Bankası (FED) yetkililerinden gelen karışık sinyaller, yatırımcıları temkinli olmaya itebilir. Kansas City Fed Başkanı Jeffrey Schmid, enflasyon hedefin üzerinde olduğu sürece faiz indirimini desteklemeye hazır olmadığını belirtti.

Küresel yeniden fiyatlama o kadar sert oldu ki, bir ara faiz oranı swapları, Fed'in gelecek hafta acil bir faiz indirimi yapma olasılığını %60 olarak fiyatladı. Şu anki fiyatlamalar, Eylül için yaklaşık 40 baz puanlık indirim beklentisini gösteriyor.

Stoxx Europe 600 endeksi %0,8 yükseldi; emlak ve madencilik sektörleri öncülük etti. Hargreaves Lansdown Plc, CVC ve ADIA'nın yatırım yöneticisini 5,4 milyar sterlinlik (6,9 milyar dolar) bir anlaşmayla satın almak için anlaştığı haberinin ardından değer kazandı.

Bloomberg verilerine göre, Avrupa hisse senetlerinde işlem hacimleri Cuma günü ortalama seviyelerin yaklaşık %35 altında gerçekleşti.

Asya Piyasaları ve Yen Endişeleri

Asya'da hisse senedi rallisi ivme kaybetti ve yen geçici olarak yükselişine devam etti. Japonya'nın Topix endeksi, önceki %2'lik kazançtan %0,9'a geriledi. Çin hisseleri, erken saatlerdeki yükselişin ardından, beklenenden iyi gelen enflasyon verisinin büyük ölçüde mevsimsel faktörlerden kaynaklandığı algısıyla yatay seyretti.

BNY Mellon Capital Markets strateji başkanı Bob Savage’a göre, taşıma işlemlerinin çözülmesi için daha fazla alan var ve Japon yeninin güçlenmesiyle kısa yen pozisyonları azaltılmaya devam edecek. Savage, yatırımcıların yen konusunda hâlâ fazla karamsar olduklarını ve yenin zamanla dolara karşı 100 seviyesine kadar yükselebileceğini belirtti.

Orta Doğu'daki gerginliklerin sürdüğü bir ortamda, petrol Perşembe günü yaşanan rallinin ardından yatay seyretti. Altın ise değer kaybetti.

Piyasanın önemli gelişmeleri

Hisseler

-S&P 500 vadeli işlemleri New York saatiyle sabah 6:17 itibariyle %0,1 yükseldi

-Nasdaq 100 vadeli işlemleri %0,3 yükseldi

-Dow Jones Endüstriyel Ortalama vadeli işlemleri çok az değişti

-Stoxx Europe 600 %0,7 yükseldi

-MSCI Dünya Endeksi %0,2 yükseldi

Para birimleri

-Bloomberg Dolar Spot Endeksi %0,1 düştü

-İngiliz Sterlini çok az değişerek 1,2754 dolar oldu

-Japon yeni çok az değişerek dolar başına 147,17 seviyesinde kaldı

Kripto Para Birimleri

-Bitcoin %2,1 artışla 60.783,56 $'a yükseldi

-Ether %3,4 artışla 2.657,91$'a yükseldi

Tahviller

-10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi üç baz puan düşerek %3,96'ya geriledi

-Almanya'nın 10 yıllık getirisi üç baz puan düşüşle %2,24'e geriledi

-İngiltere'nin 10 yıllık tahvil faizi üç baz puan düşüşle %3,94'e geriledi

Emtia

-West Texas Intermediate ham petrolü %0,2 artışla varil başına 76,32 dolara yükseldi

-Spot altın %0,1 düşüşle ons başına 2.424,12 dolara geriledi