Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq haftanın son işlem günü nasıl açılacak

New York Borsasınd Yatırımcılar Enflasyon Raporuna Odaklanırken Vadeli İşlemler Düştü

New York borsası hisse senedi endeks vadeli işlemleri, yatırımcıların Federal Rezerv'in olası faiz indirimlerine yönelik beklentilerini şekillendirecek olan enflasyon raporu öncesinde büyük pozisyon almaktan kaçınmasıyla Cuma günü düşüşle başladı. Dow E-minis %0,05, S&P 500 E-minis %0,12 ve Nasdaq 100 E-minis %0,26 oranında düşüş gösterdi. Küçük sermayeli şirketleri izleyen Russell 2000 vadeli işlemleri ise %0,2 artış kaydetti. Spot piyasa açılışısın da aynı yönde olması bekleniyor...

Ticaret Bakanlığı'nın 08:30'da açıklayacağı raporda, ekonomistlerin beklentilerine göre, Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi, Ağustos ayında yıllık %2,3 artış göstermiş olabilir. Bu oran, bir önceki ayın %2,5 seviyesinden daha düşük bir artış anlamına geliyor. Enflasyonda bu yavaşlamanın, Fed'in geçtiğimiz hafta 50 baz puanlık faiz indirimi yaparak gevşeme döngüsüne başlaması için gerekli zemini sağladığı düşünülüyor. Şimdi, merkez bankasının dikkatini işsizlik oranlarının yükselmemesine çevirdiği biliniyor.

ING Bank stratejistlerine göre, enflasyonda küçük sapmalar bile Fed'in istihdam odaklı politikasını değiştirmeyebilir. Bu da piyasaların enflasyon haberlerine daha az tepki verebileceği anlamına geliyor.

Hafta boyunca gelen ekonomik veriler, ABD ekonomisinin dirençli kalmaya devam ettiğini gösterdi. Ancak bu durum, yatırımcıların Fed'in bir sonraki hamlesine dair belirsizliklerini artırdı. CME Group'un FedWatch Aracı'na göre, Kasım ayında yapılacak olan Fed toplantısında faiz indirimi ihtimali %50,8 seviyesinde. 25 baz puanlık bir indirime ise %49,2 ihtimal veriliyor.

Günün önemli odak noktalarından biri de Michigan Üniversitesi'nin Eylül ayına ilişkin tüketici güven endeksi verisi ve Fed Guvernörü Michelle Bowman'ın açıklamaları oldu. Perşembe günü geç saatlerde Fed Başkanı Lisa Cook, merkez bankasının yaptığı faiz indiriminin, istihdam üzerindeki aşağı yönlü riskleri yönetmek için önemli olduğunu belirtti.

Wall Street'in ana endeksleri, Micron'un yapay zeka sektörüne yönelik olumlu tahminlerinin ardından yükseldi. S&P 500, rekor seviyelere ulaşarak haftayı üst üste üçüncü kazançla kapatmaya hazırlanıyor.

Bristol Myers Squibb hisseleri, ABD FDA'nın şizofreni ilacına onay vermesi sonrası %6 yükseldi. İlacın, hastalara yan etki olmadan tedavi sunması, bu yükselişte etkili oldu.

Öte yandan, Costco Wholesale hisseleri, dördüncü çeyrek gelirlerinin piyasa beklentilerini karşılayamaması sonucu %1,3 değer kaybetti. Şirket, özellikle sadece üyelere açık mağazalarında yüksek fiyatlı ürünlere olan talepte düşüş yaşadı.

Dollar General hisseleri, Citigroup'un notunu "satış" seviyesine çekmesinin ardından %2,1 düşüş kaydetti.

Çinli firmaların ABD borsasında işlem gören hisseleri de yükseldi. Alibaba %0,7 artarken, PDD Holdings %2,2 ve NetEase %2,1 oranında değer kazandı. Çin Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşürerek bankacılık sistemine likidite sağlaması bu artışlarda etkili oldu.

Albemarle gibi madenciler %2,8 artış kaydederken, BHP'nin ABD borsasında işlem gören hisseleri %1 yükseldi. Çin'in büyük şehirlerinden Şangay ve Shenzhen'in ev alımlarında önemli kısıtlamaları kaldırmaya yönelik adımları bu artışta etkili oldu.