Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq işsizlik verileri sonrası nasıl açılacak?

New York borsasında Vadeli İşlemler, İşsizlik Başvuruları Verileri Öncesinde Yükseldi

New York borsasında endeks vadeli işlemleri, Federal Rezerv'in önümüzdeki hafta yapması beklenen faiz indirimi öncesinde açıklanacak ekonomik verilerle birlikte Perşembe günü yükseliş gösterdi.

S&P 500 E-minis %0,17 artışla 9,25 puan, Nasdaq 100 E-minis %0,11 yükselerek 21,75 puan, Dow E-minis ise %0,19 artışla 77 puan değer kazandı. Küçük sermayeli Russell 2000 endeksini izleyen vadeli işlemler de %0,5 yükseldi.

Özellikle büyüme hisseleri piyasa öncesi işlemlerde hafif artış kaydetti. Google'ın ana şirketi Alphabet, %1'den fazla değer kazanarak dikkat çekti.

ABD'de üretici fiyatları ve haftalık işsizlik başvuruları raporu, TSİ 15:30'da açıklanacak. İşsizlik başvuruları, Fed'in işgücü piyasasının sağlığını izlerken dikkatle takip ettiği göstergelerden biri olacak. Reuters tarafından yapılan ankete katılan ekonomistler, işsizlik başvurularının 230.000 olmasını bekliyor.

Son haftalarda açıklanan zayıf istihdam ve ekonomik büyüme verileri, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 50 baz puan düşüreceği yönündeki beklentileri artırmıştı. Ancak bu tahminler büyük ölçüde azaldı. CME'nin FedWatch aracına göre, Çarşamba günü yayımlanan enflasyon raporunun ardından yatırımcılar, Fed'in 17-18 Eylül'deki toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapma olasılığını %87 olarak görüyor. Bu, Mart 2020'den bu yana ilk faiz indirimi olacak.

Wells Fargo analistleri, “Ana senaryomuza göre, Eylül ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapılmasını ve Kasım ile Aralık aylarında da 50 baz puanlık iki indirim daha olmasını bekliyoruz,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, toplamda 225 baz puanlık parasal gevşemenin ekonomik genişlemeyi desteklemek için yeterli olacağına inandıklarını belirttiler.

Çarşamba günü Nvidia hisseleri, firmanın Suudi Arabistan’a gelişmiş çip ihracatı yapmasına ABD hükümetinin izin verebileceği haberinin ardından %8,2 yükselmişti. Nvidia, bu yükselişi sürdürmeye devam ederek piyasa açılmadan önce %0,7 daha artış gösterdi.

Çarşamba günü teknoloji hisselerinin güçlü desteğiyle, enflasyon verilerinin neden olduğu hayal kırıklığı dengelendi. Nasdaq, %2'den fazla yükselirken, S&P 500 gün içindeki dalgalanmalara rağmen %1 artışla kapandı.

ABD'de tüketici fiyatları, Ağustos ayında hafif bir artış gösterdi, ancak çekirdek enflasyon beklentilerin üzerinde yükseldi. Gıda ve enerji gibi oynak bileşenler hariç tutulan çekirdek enflasyon, beklenen %0,2'lik artış yerine %0,3 yükseldi.

Öte yandan, aşı üreticisi Moderna, analistlerin beklentilerinin altında kalarak 2,5 milyar ila 3,5 milyar dolar arasında satış tahmini yapmasının ardından Perşembe günü piyasa öncesi işlemlerde %9 değer kaybetti.