Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq nasıl açılacak, Boeing etkisi hissedilecek mi?

New York Borsasında Boeing Hisseleri Yükselirken Kazanç Haftası Başlangıcında Ana Endekslerde Düşüş Yaşandı

New York borsasında hisse senedi vadeli işlemleri, yeni bir kazanç raporları haftasının başlamasıyla birlikte Pazartesi günü düşüşe geçti.

Vadeli işlemlerde, Dow E-minis 94 puan (%0,22), S&P 500 E-minis 17,5 puan (%0,30) ve Nasdaq 100 E-minis 104 puan (%0,51) değer kaybetti.

Yatırımcılar, piyasaların devam eden rallisini sürdürüp sürdüremeyeceği konusunda dikkat kesilirken, Boeing hisseleri dikkat çekici bir yükseliş gösterdi.

Boeing, işçilerin beş haftadır süren grevi sona erdirmek için yeni bir anlaşmayı oylayacakları haberiyle, piyasa öncesi işlemlerde %3,6 oranında artış kaydetti. Şirketin bu hafta içinde kazanç raporunu açıklaması bekleniyor.

ABD gösterge 10 yıllık Hazine tahvili getirileri %4,12'nin üzerine çıktı ve bu durum, Apple ve Microsoft gibi büyüme odaklı teknoloji hisselerini baskı altında bıraktı. İki teknoloji devinin hisseleri sırasıyla %0,5 ve %0,3 oranında düştü.

Bu hafta, S&P 500 şirketlerinden 114’ünün, aralarında International Business Machines, Tesla ve Coca-Cola gibi devlerin bulunduğu firmaların üç aylık kazançlarını açıklamaları bekleniyor. Ayrıca Texas Instruments'ın sonuçları da çip sektöründe dikkatleri üzerine çekiyor.

LSEG verilerine göre, şimdiye kadar kazanç raporu sunan S&P 500 şirketlerinin %83,1’i beklentileri aşmış durumda. Bu oran, önceki dört çeyreğin ortalaması olan %79,1’in oldukça üzerinde.

Kazanç sezonunun güçlü başlaması ve iyimser ekonomik verilerle birlikte, endeksler yükselirken S&P 500 6.000 seviyesine yaklaştı. Dow Jones ve S&P 500 endeksleri, Cuma günü rekor kapanış seviyelerine ulaşarak altı hafta üst üste kazanç kaydetti.

Buna karşın, Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimler, artan Hazine tahvili getirileri ve yaklaşan ABD başkanlık seçimleri, piyasalarda risk faktörlerini artırıyor. SEB analistleri bu konuda, “Piyasalar, jeopolitik belirsizlikler ve ABD seçimlerine dair belirsizliklerle mücadele ediyor ve bu dalgalanmanın seçim gecesine kadar sürmesi olası” yorumunda bulundu.

Diğer dikkat çeken hisselerde, Spirit Airlines, borç refinansman süresini uzatma konusunda yaptığı anlaşma sonrası %42 oranında değer kazandı. Ayrıca, Humana hisseleri, Cigna ile birleşme görüşmelerinin yeniden başlaması haberiyle %4,4 arttı. Buna karşın, UPS, Barclays’in "zayıf ağırlık" tavsiyesi vermesiyle %1,8 değer kaybetti.

Ekonomik veri tarafında, bu hafta Federal Rezerv'in Bej Kitabı, konut satışları, PMI ve dayanıklı mal siparişleri açıklanacak. Ayrıca gün içinde, Fed yetkilileri arasında Lorie Logan, Neel Kashkari ve Mary Daly'nin konuşmaları takip edilecek.

Öte yandan eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Kasım seçimlerinde kazanma şansının artmasıyla birlikte, dolarda, bitcoin ve altın fiyatlarında değer kazancı görüldü.