Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq seçim sonuçlarından etkilenmeye başladı

New York borsasında yatırımcılar, Donald Trump’ın olası ikinci döneminde bu hisselerin kazanç sağlayacağına yönelik beklentilerini azalttı

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in münazara performansının ardından güneş enerjisi hisseleri yükselişe geçerken, Biden yönetiminde zorlanan bu sektör, yeni bir ivme kazandı. Çarşamba günü, Wall Street'te birkaç “Trump işleminin” çözülmesi dikkat çekti. Ancak günün sonunda, yeni bir "Harris ticareti" de şekillenmeye başladı.

Bitcoin fiyatları düşerken, Trump Media & Technology Group Corp. ve Geo Group Inc. gibi Trump’a duyarlı hisseler, Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde Harris’in zafer şansının artmasına bağlı olarak değer kaybetti. Yatırımcılar, Donald Trump’ın olası ikinci döneminde bu hisselerin kazanç sağlayacağına yönelik beklentilerini azalttı.

Güneş enerjisi sektöründeki Invesco Solar ETF ve iShares Global Clean Energy ETF gibi ETF'ler, Çarşamba günü önemli kazançlar elde etti. Özellikle First Solar Inc. hisseleri %15’in üzerinde artış gösterdi. Infrastructure Capital Management portföy yöneticisi Jay Hatfield, “Harris ticaretinin işaretleri açıktı” diyerek, güneş enerjisinin hızla yükseldiğine dikkat çekti.

Baird yatırım stratejisti Ross Mayfield, güneş enerjisinin “bu bahis için en temiz yollardan biri” olduğunu söyledi. Ancak, temiz enerji hisselerinin her zaman Demokrat yönetimlerden fayda sağlamadığına dikkat çekti. Joe Biden yönetiminde bu hisseler uzun süreli bir ayı piyasasına saplanmıştı.

Yine de güneş enerjisi hisselerinin Çarşamba günü yaptığı yükseliş sürpriz değil. Demokratlar, temiz enerjinin yaygınlaştırılmasını desteklediklerini ifade ettiler. Mayfield, bu sektörün ekonomik açıdan tam anlamıyla gelişmesi için devlet desteğinin gerekli olduğunu belirtti.

Öte yandan,  Ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi başta barınma olmak üzere mal ve hizmet fiyatlarının ekonomistlerin beklediğinden daha hızlı arttığını gösterince, yatırımcılar siyaseti bir kenara bırakıp başka satış nedenleri aradılar.

Nvidia Corp. CEO’su Jensen Huang’ın açıklamaları ise enflasyon verilerine aşırı tepki verildiği hissini tersine çevirdi. Mayfield, ise “Başlangıçta aşırı bir tepkiydi. Bu, Fed’in hesaplarını değiştirmeyecek,” dedi.

ABD piyasaları, hala en iyi sonucun bölünmüş bir hükümet olduğu yönündeki genel algıdan da fayda sağladı. Örneğin CFRA baş yatırım stratejisti Sam Stovall, Washington’da kontrol iki parti arasında bölündüğünde hisse senetlerinin genellikle daha iyi performans gösterdiğini belirtti.

Çarşamba günü, Dow Jones Market Data'ya göre, ABD hisse senetleri son bir yılın en büyük gün içi geri dönüşünü kaydederken, Nasdaq Composite Mart 2023’ten, S&P 500 ve Dow Jones Industrial Average ise Ekim 2022’den bu yana en büyük gün içi yükselişlerini gerçekleştirdi.