Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq vadeli işlemlerde yön tayin etmeye çalışıyor

New York borsası yatırımcıları için Eylül ayı zorlu geçebilir: Yatırımcılar Fed kararını ve seçimlerini gözlemlerken hisseler düşüşe geçti

Küresel piyasalarda yatırımcılar tarihsel olarak en borsa performansının en düşük olduğu Eylül ayına hazırlanıyor.

Avrupa'da Stoxx 600 endeksi, Cuma günkü rekor seviyesinden %0,4 düşüş kaydetti. Bu düşüşte özellikle otomotiv ve tüketim malları sektörleri öne çıktı. Bu gerileme, Çin'de dört ay üst üste üretim sektöründe daralma gösteren verilerin ve ülkedeki konut piyasasındaki derinleşen durgunluğun ardından geldi.

Benzer şekilde, demir cevheri fiyatları düştükten sonra Rio Tinto Plc ve BHP Group Ltd. gibi maden devleri de gerileme yaşadı. Londra'da ise, Rupert Murdoch'un REA Group Ltd.'nin nakit ve hisse senedi teklifi yapmayı düşündüğünü açıklamasının ardından Rightmove Plc %20'den fazla yükseldi.

ABD borsa vadeli işlemleri, S&P 500 endeksinin Cuma günü tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaşmasının ardından bu hafta daha dengeli göründü. Dolar stabil seyrederken, ABD İşçi Bayramı tatili nedeniyle Hazine bono piyasası kapalı.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, Eylül ayı son dört yıldır borsalar için en kötü  performansı gösteriyor ve genellikle dolar güçleniyor. Wall Street'in korku endeksi olarak bilinen Cboe Volatility Endeksi (VIX) ise 2021'den bu yana her Eylül ayında yükselmiş durumda.

Bu trend devam edebilir, özellikle Cuma günü açıklanacak ABD istihdam raporu, Federal Rezerv'in faiz indirimlerine ne kadar hızlı veya yavaş başlayacağı konusunda yol gösterici olacak ve ABD seçim kampanyası da hız kazanacak. Veriler, yatırımcıların ABD'de bu ay faiz indirimlerinin başlayacağını ve %25 civarında bir ihtimalle 50 baz puanlık bir indirim olabileceğini öngördüğünü gösteriyor.

Rapora iki gün kala, hükümet Temmuz ayı iş ilanları rakamlarını açıklayacak. Açık pozisyon sayısı, işgücü talebinin bir ölçütü olarak, üç ayın en düşük seviyesi olan 8,1 milyona gerilemesi bekleniyor. Bu rakam, üç yılı aşkın süredir görülen en düşük seviyenin hemen üzerinde olacak.

JPMorgan Chase & Co. stratejistlerine göre, Federal Rezerv faiz indirimi döngüsüne başlasa bile borsa rallisi sekteye uğrayabilir.

Diğer gelişmelerde, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un iktidardaki koalisyonu, Pazar günü yapılan iki bölgesel seçimde cezalandırıldı. Aşırı sağ, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana bir eyalet seçiminde ilk zaferini elde etti. Ancak siyasi partiler, Almanya için Alternatif (AfD) partisinin doğu eyaletleri Thüringen ve Saksonya'da iktidara gelmesini engellemek için harekete geçti.

Çin Sorunları

Asya piyasalarında, birden fazla teşvik paketi, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'de iç talebi sınırlayan uzun süreli konut piyasası durgunluğunu canlandıramadı.

Grow Investment Group'un baş ekonomisti Hao Ong, Bloomberg'e verdiği röportajda “Bence ortada büyük bir sorun var - artık herkes bunun farkında” dedi. “Hükümetin çok daha fazlasını yapması gerekiyor.”
Emtia piyasalarında petrol, tüccarların OPEC+'nın gelecek ay yapmayı planladığı üretim artışını Libya'daki üretim düşüşüne karşı tartması ve Çin'deki ekonomik sıkıntıları göz önünde bulundurmasıyla istikrar kazandı.

Piyasalardaki ana hareketlerden bazıları:

Hisse Senetleri

-S&P 500 vadeli işlemleri New York saatiyle sabah 6:47 itibariyle %0,1 düştü

-Nasdaq 100 vadeli işlemleri %0,2 düştü

-Dow Jones Endüstriyel Ortalama Vadeli İşlemleri %0,1 düştü

-Stoxx Europe 600 %0,4 düştü

-MSCI Dünya Endeksi %0,1 düştü

Para Birimleri

-Avro %0,1 artışla 1,1063 dolara yükseldi

-İngiliz Sterlini çok az değişerek 1,3133 dolar oldu

-Japon yeni %0,4 düşüşle dolar başına 146,77 seviyesine geriledi

Kripto Para Birimleri

-Bitcoin 58.400,65$'da çok az değişiklik gösterdi

-Ether %0,8 artışla 2.521,39$'a yükseldi

Tahviller

-Almanya'nın 10 yıllık getirisi üç baz puan artışla %2,33'e yükseldi

-İngiltere'nin 10 yıllık tahvil faizi dört baz puan artışla %4,06'ya yükseldi

Emtia

-West Texas Intermediate ham petrolü %0,1 düşüşle varil başına 73,44 dolara geriledi

-Spot altın %0,2 düşüşle ons başına 2.499,19 dolara geriledi