Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq'ta kabus gibi çöküş olabilir

ABD'li Piyasa Uzmanı: "New York Borsasında 2008'den Daha Büyük Bir Çöküş Geliyor

New York borsasında birçok yatırımcı, 2008 mali krizinin yarattığı paniği ve trilyonlarca dolarlık servetin silinip süpürülmesini hala unutamıyor. Korku ve belirsizlik, büyük satışlara, hisse senedi fiyatlarının düşmesine ve ciddi bir likidite krizine yol açmıştı. Emeklilik birikimleri yok olan, evlerinin değer kaybettiğini gören ve işsiz kalan birçok kişi için o dönem çok travmatik olmuştu. Ancak ekonomist Harry Dent, ufukta daha da şiddetli bir kriz görüyor.

Dent, Fox News Digital'e verdiği röportajda, ABD'nin uzun süredir bir balon yaşadığını ve bunun da borsa için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Dent röportajında "Bu balon [14 yıldır] devam ediyor. Çoğu balon beş ila altı yıl sürerken, bu süre daha da uzadı. Dolayısıyla 2008-09'da yaşadığımızdan daha büyük bir çöküş beklemek zorundasınız" dedi.

New York Borsasında Büyük Bir Çöküş Kapıda

Dent, S&P 500'ün zirveden %86, Nasdaq'ın ise %92 düşeceğini öngörüyor. "Nvidia gibi bir hisse senedi, ne kadar iyi olursa olsun, %98 düşer. Bu iş bitti," diye ekledi. Emeklilik birikimleri borsada olan birçok insan için Dent'in bu öngörüsü, ciddi bir tehlike anlamına geliyor.

CBS News'e göre, 2022'deki piyasa düşüşü sırasında 401(k) ve IRA planı katılımcılarının yaklaşık 3 trilyon dolar kaybetti. Dent'in tahminlerine göre bu kayıplar çok daha büyük olabilir. ThinkAdvisor'ın bir makalesinde, Dent'in yıllardır büyük bir çöküş öngördüğü ve 2024'ün bu çöküşün gerçekleşeceği yıl olduğunu söylediği belirtildi.

Durgunluk mu, Depresyon mu?

2008 mali krizi, Büyük Buhran'dan bu yana en şiddetli ekonomik gerileme olan Büyük Durgunluğu tetikledi. Dent ise bu seferki balonun bir durgunluktan daha fazlasına yol açacağını öngörüyor. "Balonları resesyonlar değil, depresyonlar takip eder" diyen Dent, tarihsel depresyon dönemlerine dikkat çekerek, büyük balonların sonunda ciddi ekonomik durgunlukların yaşandığını belirtti.

Elbette, hisse senetleri hala yukarı yönlü bir yörüngede. S&P 500 bu yıl %14,5, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite ise %19,5 arttı. Ancak Dent, Fed'in para politikalarının ekonomideki etkisinin iki yıl kadar sürebileceğini belirtiyor. Mart 2022'de başlayan faiz artırımlarının etkisi, 2025'in başlarından ortalarına kadar hissedilecek.

Nihai Güvenli Liman: Hazine Tahvilleri

Dent, piyasanın tarihi boyutlarda bir çöküşe doğru gittiğine inanıyor ve bu durumda sığınılacak en güvenli varlık olarak ABD Hazine tahvillerini işaret ediyor. "Dünyadaki en güvenli tahviller dışında saklanacak hiçbir yer yok" diyen Dent, ABD ekonomisinin büyüklüğü ve Fed'in para basma kabiliyeti nedeniyle Hazine tahvillerinin en güvenli liman olduğunu belirtti.

Dent, ThinkAdvisor'a verdiği röportajda da Hazine tahvillerini en iyi güvenli liman olarak tanımlamış ve ABD'nin bir gerileme durumunda "kötü bir mahalledeki en iyi ev" olduğunu savunmuştu.