ABD hisse senedi piyasası, Cuma günü marjinal bir düşüş eğiliminde görüldü. Yatırımcılar, önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek olan kritik Federal Rezerv (FED) politika belirleme toplantısı öncesinde son kazanımlarının korunmasını sağlamak amacıyla konsolidasyon stratejisi uyguladılar.
Türkiye saati ile 13:55'te Dow Jones vadeli işlemleri 65 puan veya yüzde 0,2 oranında gerilerken, S&P 500 vadeli işlemleri 4 puan veya yüzde 0,1 ve Nasdaq 100 vadeli işlemleri de 3 puan veya yüzde 0,1 düşüş gösterdi.
Perşembe gününü kazanımlarla tamamlayan Wall Street'in ana endekslerinden geniş tabanlı S&P 500 endeksi, yüzde 0,6 değer kazanarak bu yılki en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. S&P 500'ün ayrıca, geçen Ağustos ayından bu yana dördüncü kez, üst üste iki haftayı artıda kapatmaya hazırlığında olduğu görüldü.
Teknoloji odaklı Nasdaq Composite endeksi de Perşembe günü yüzde 1 değer kazanırken, Dow Jones Industrial Average endeksi 170 puan ya da yüzde 0,5 artış gösterdi.
İşgücü Piyasasının Soğuması, Fed'i Etkiler Mi?
İşsizlik başvurularının Ekim 2021'den bu yana en yüksek seviyeye çıktığını gösteren verilerin Perşembe günkü endeks kazanımlarına yardımcı olduğu belirtiliyor. Bu durum, işgücü piyasasının genelinde dirençli bir yapıya sahip olmasına rağmen soğuma belirtileri gösterdiğini işaret ediyor olabilir.
Bu durum, hem Kanada Merkez Bankası hem de Avustralya Merkez Bankası'nın bu hafta enflasyondaki istikrarı gerekçe göstererek beklenmedik bir şekilde faiz oranlarını artırmasına rağmen, Federal Rezerv'in önümüzdeki hafta faiz artırımına gitmeyebileceği beklentisini güçlendiriyor.
Fed toplantısı öncesinde beklenen en önemli veri, Salı günü açıklanacak olan Mayıs ayı tüketici fiyat endeksi olacak. Fiyatların düşüşe geçtiğine dair artan işaretler, faiz oranlarının sabit tutulması ihtimalini pekiştirebilir.
Çin'deki Deflasyon ve Trump'ın Suçlamaları İhtiyatı Artırıyor
ABD'de yüksek enflasyon sorunu gündemdeyken, dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'de Mayıs ayı fabrika çıkış fiyatlarının yüzde 4,6 ile son yedi yılın en hızlı düşüşünü yaşaması, deflasyon sorununu gündeme getirdi.
Öte yandan, eski Başkan Donald Trump'ın federal bir büyük jüri tarafından gizli belgeleri yanlış kullanmakla suçlandığı haberler, yatırımcılar arasında temkinli bir tutum sergilenmesine neden oldu.
Coinbase Notu, Moody's Tarafından Düşürüldü
Kripto para borsası Coinbase Global (NASDAQ:COIN) hisseleri, Moody's kredi derecelendirme kuruluşunun, ABD düzenleyicilerinin bu hafta başında şirkete karşı açtığı davanın ardından Coinbase'in notunu "durağan"dan "negatif"e indirmesi üzerine piyasa öncesi yüzde 1'in üzerinde değer kaybetti. Moody's, bu hareketin sebebini, iddiaların şirketin "iş modelini ve nakit akışlarını" nasıl etkileyebileceği konusundaki endişeler olarak belirtti.
Petrol Fiyatları, ABD/İran Nükleer Anlaşmasının Reddedilmesi İle Yükseldi
Bir raporun, ABD ve İran'ın uranyum zenginleştirmeyi azaltma karşılığında Tahran'ın küresel pazara yeniden petrol ihraç etme anlaşmasına yakın olduğunu iddia etmesinin ardından, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsünün bu iddiayı "yanlış ve yanıltıcı" olarak nitelendirmesi petrol fiyatları üzerinde etkili oldu.
Türkiye saati ile 13:55'te, ABD ham petrol vadeli kontratları, varil başına 71,38 dolardan yüzde 0,1 yükselişle işlem görürken, Brent kontratı yüzde 0,2 artışla 76,08 dolara çıktı.
Vadeli altın kontratları ise yüzde 0,1 düşüşle 1.977,75 dolar/ons seviyesinden işlem görürken, EUR/USD paritesi yüzde 0,2 düşüşle 1,0762 seviyesinden işlem gördü.