Dow Jones ve S&P rekor kapanışla Nasdaq sert yükselişle günü tamamladı

Dow Jones, S&P ve Nasdaq piyasa oyuncularının ekonomide yumuşak iniş senaryosuna inanmasından destek alarak Perşembe gününü sert yükselişlerle tamamladı. 

S&P 500, Federal Rezerv'in faiz oranlarını 50 baz puan düşürmesinin ve ufukta daha fazla faiz indirimi olduğunu göstermesinin ardından Perşembe günü rekor yüksek bir kapanışa ulaştı.

S&P 500 %1,70 yükselerek seansı 5.713,64 puanda, şimdiye kadarki en yüksek kapanış seviyesinde tamamladı. Nasdaq %2,51 yükselerek 18.013,98 puana ulaşırken, Dow Jones Sanayi Endeksi %1,26 yükselerek 42.025,19 puana, şimdiye kadarki en yüksek kapanış seviyesine ulaştı.

Bu yılki borsa yükselişinin çoğunu taşıyan ağır siklet hisse senetleri, Tesla, Apple ve Meta Platforms keskin bir şekilde yükseldi. Yapay zeka sektörünün devi Nvidia, toparlandı ve PHLX yarı iletken endeksinin yükselmesine yardımcı oldu.

Beklenenden iyi gelen işsizlik başvuruları verileri küresel risk iştahını daha da artırdı.

Çarşamba günü, Federal Rezerv beklentilerin en yüksek noktasında bir faiz indirimi duyurdu ve enflasyonun kontrol altında olduğuna dair daha fazla güven duyduğunu söyledi. Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinin güçlü kaldığını ve merkez bankasının gelecekteki faiz indirimlerinin uygun hızına karar vereceğini söyledi.

JAMES REGAN 

D.A. Davidson'da Varlık Yönetimi Araştırmaları Direktörü James Ragan. "Fed burada oldukça güçlü bir ekonomik tablo çizdi ve bu nedenle paranın bu çeyrekte şimdiye kadar düşük performans gösteren bazı sektörlere geri döndüğünü görüyoruz," dedi 

Küçük sermayeli şirketlerin dahil olduğu Russell 2000 endeksi, düşük faiz oranlarının işletme maliyetlerini düşürme ve daha fazla kar elde etme beklentilerini artırmasıyla yükseldi.

Ekonomiyi canlandıran düşük faiz oranlarına hassas hisse senetleri de Perşembe günü sıçradı. Finans devi JPMorgan Chase %1,4 yükseldi. Sanayi sektörü hisse senedi Caterpillar ve Home Depot sırasıyla %5,1 ve %1,7 değer kazandı.

Fed, Çarşamba günü gecelik borç verme oranını %5,25 ile %5,5 aralığından %4,75 ile %5 aralığına düşürdü; bu, bu ilk indirimin boyutunu eleştiren bazı yatırımcılar için sürpriz oldu. Bu, Fed'in dört yıldır yaptığı ilk faiz indirimi.

Timothy Chubb

Girard Advisory Services'ın baş yatırım görevlisi Timothy Chubb, "Piyasaların bugün oldukça güzel bir şekilde toparlandığını görmek şaşırtıcı değil. Piyasada daha gevşek para politikası koşullarından gerçekten faydalanacak çok sayıda şirket var; Özellikle küçük harflerle yazılanlar” dedi.