ABD tahvil getirilerinin son yılların en yüksek seviyelerine tırmanması ve Avrupa'da resesyon ihtimalinin artması, küresel piyasalarda Cuma günü satış baskısına yol açtı.
ABD hisse senedi vadeli işlemleri, Wall Street'teki açılış zili öncesinde hafifçe yükseldi ve 2024'e kadar devam edecek faiz oranlarına ilişkin belirsizlik nedeniyle Perşembe günkü keskin kayıpların ardından bir mola sinyali verdi. Ancak, S&P 500 ve Nasdaq Mart ortasından bu yana en kötü haftasını geçirme yolunda ilerlerken, dolar %0,17 artışla üst üste 10. haftalık yükselişine yöneldi ve Euro bölgesi ekonomik verilerinin kötü gelmesiyle Euro'daki düşüşten destek buldu.
Gösterge 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirisi %4,508 ile son 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra %4,48'den işlem görürken, 30 yıllık tahvillerin getirisi son bir düzine yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Getiriler gün içinde hafif bir artışla %4,5721'den işlem gördü.
ING bank, Fed'in daha uzun süre daha yüksek politikasının yeniden değerlendirilmesinin getirilerdeki yükselişe neden olduğunu, hisse senetleri, kredi ve gelişmekte olan piyasalar gibi risk varlıkları için ters rüzgarlar yarattığını, ancak doları desteklediğini söyledi.
Yen, Japonya Merkez Bankası'nın faiz oranlarını negatif bölgede tutma kararının ardından günün erken saatlerinde sert bir şekilde düştükten sonra dolar karşısında 148,255 seviyesinden işlem gördü ve büyük teşvik programını aşamalı olarak sonlandırmak için acele etmediğini gösterdi.
Petrol fiyatları varil başına 90 doların üzerinde işlem görürken, küresel arz sıkışıklığına ilişkin endişeler nedeniyle önceki üç haftada %10'dan fazla değer kazanmasının ardından haftalık bazda küçük bir düşüş yaşadı.
ABD hükümetinin sadece 10 gün içinde kapanma riskinin artması da piyasalar tarafından izleniyor.