Dünya ekonomisi ölüm sarmalında

Citi yayınladığı raporda dünya ekonomisinin dairesel bir ölüm sarmalı içine girmiş gibi göründüğünü belirtti

Citi stratejistleri, dünya ekonomisinin petrol fiyatlarının daha da düşmesine, durgunluğa ve hisselerde bir ayı piyasasına yol açabilecek bir ölüm sarmalına girmiş gibi göründüğünü düşünüyor.

Jonathan Stubbs’ın başkanı olduğu Citi stratejistleri tarafından yayımlanan bir raporda, “Dünya ekonomisi dairesel bir ölüm sarmalı içine girmiş görünüyor. Güçlü ABD doları, zayıf emtia/petrol fiyatları, zayıf dünya ticareti/petrodolar likiditesi, zayıf gelişen ülkeler (ve küresel büyüme).. ve bu tekrarlanıyor. Bu böyle sürerse, büyük ve senkronize küresel durgunluk ve modern çağ ayı piyasası ile tanımlanacak petrol kıyametine (Oilmageddon) dönüşebilir” denildi.

Ancak Stubbs, Citi’deki makro stratejistlerin, doların 2016'da zayıflayacağı ve petrol fiyatlarının dibi görmeye başlayacağını tahmin ettiklerini, bu nedenle tünelin sonunda bir ışık gördüklerini bildirdi ve “ölüm sarmalı kimsenin yararına değilidir. Akılcı davranış büyük olasılıkla galip gelecektir” dedi.

Stubbs, ülkeleri yönetenlerin önümüzdeki haftalar veya aylarda dizginleri tekrar ele almak isteyeceklerini söyleyerek, “Bu, küresel durgunluğu ve mali piyasalarda tehlikeli kargaşayı önlemek konusunda temel önem taşıyor. Bu konuda kaybedilebilecekler çok büyük, belki İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük düzeyde” dedi.