Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından bugün yayımlanan yeni bir rapora göre, küresel gıda emtia fiyatları barometresi, çoğu gösterge kaleminde kotasyonların düşmesiyle Ağustos ayında üst üste beşinci kez geriledi.
Yakından izlenen FAO Gıda Fiyat Endeksi, Ağustos ayında Temmuz ayına göre yüzde 1,9 düşüşle ortalama 138,0 puan olurken, bir yıl önceki değerinin yüzde 7,9 üzerinde kaldı. Endeks, yaygın olarak işlem gören gıda emtiasından oluşan bir sepetin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri takip etmektedir.
FAO Küresel Tahıl Fiyat Endeksi, Ukrayna'daki Karadeniz limanlarından ihracatın yeniden başlamasına ek olarak Kuzey Amerika ve Rusya Federasyonu'ndaki üretim beklentilerinin iyileşmesini yansıtan uluslararası buğday fiyatlarındaki yüzde 5,1'lik düşüş sebebiyle bir önceki aya göre yüzde 1,4 azaldı. Pirinç fiyatları ay boyu ortalamasında sabit kalırken, iri taneli tahıl fiyatları küçük bir artışla yüzde 0,2 oranında yükseldi. Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kurak iklim koşulları nedeniyle güçlenen dünya mısır fiyatları, düşük arpa ve sorgum fiyatları ile dengelendi.
FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, Temmuz ayına göre yüzde 3,3 azalarak Ağustos 2021'in biraz altında kaldı. Dünya soya yağı fiyatları, elverişsiz hava koşullarının Amerika Birleşik Devletleri'ndeki üretim üzerindeki etkisine ilişkin endişeler nedeniyle ılımlı bir şekilde yükseldi, ancak daha düşük ihracat vergileri nedeniyle Endonezya'dan palm yağı bulunabilirliğinin artması ve Ukrayna limanlarından ayçiçek yağı sevkiyatlarının kademeli olarak yeniden başlaması nedeniyle palm, ayçiçeği ve kolza tohumu yağları için daha düşük fiyat teklifleriyle dengelendi.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi Ağustos ayında yüzde 2,0 geriledi. Ancak bu oran da 2021 Ağustos değerine göre yüzde 23,5 daha yüksek. Dünya peynir fiyatları art arda onuncu ayda yükselirken, Batı Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde üretimin azalmasına rağmen Yeni Zelanda'da artan arz beklentileri süt fiyatlarının gevşemesine yol açtı.
FAO Et Fiyat Endeksi Temmuz ayına göre yüzde 1,5 azalmasına rağmen, bir yıl önceki değerinin yüzde 8,2 üzerinde kaldı. Kümes hayvanları için uluslararası fiyatlar yükselen küresel ihracat olanakları nedeniyle Ağustos ayında düşerken, dünya sığır eti fiyatları, önde gelen bazı ihracatçı ülkelerdeki zayıf iç talep nedeniyle geriledi. Domuz eti fiyatlarında ise artış görüldü.
FAO Şeker Fiyat Endeksi, esas olarak Hindistan'daki yüksek ihracat limitleri ve Brezilya'daki düşük etanol fiyatlarının tetiklediği Temmuz 2021'den bu yana yüzde 2,1 azalarak en düşük seviyesine geriledi.