TOBB ve Milletlerarası Ticaret Odası'nın (ICC) katkılarıyla kurulan Dünya KOBİ Forumu merkezinin açılış töreni, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Törenin açılışında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı çalışmaları kapsamında, Dünya KOBİ Forumu'nun açılışının tüm G20 hükümetleri ve uluslararası kuruluşların desteğiyle yapılmasının gurur kaynağı olduğunu dile getirdi.
Türkiye'deki 1,5 milyon girişimcinin temsilcisi olarak G20'yi çok önemsediklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, gelişmekte olan ülkelerin de Türkiye gibi bu platformda çok daha aktif rol alması gerektiğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bugün küresel ölçekteki sorunları ortaya koyduğunu, çözüm önerdiğini ve bunu konsensüs sağlayarak hayata geçirdiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Küresel sorunlarımıza küresel çözümleri G20'de bulabiliriz"
"Temennimiz ilerleyen dönemde bu tür örneklerin çoğalması ve küresel sorunlarımıza küresel çözümler bulunmasıdır. Günümüzde pek çok küresel sorunla yüzleşmek zorundayız. Son altı yıldır küresel büyümede bir türlü istikrarı sağlayamıyoruz. Dünyanın bir tarafı toparlanırken, öbür tarafı kötüye gidiyor. Bu küresel sorunların çözümü için de küresel bir koordinasyon mekanizmasına hepimizin ihtiyacımız var. G20 bu yüzden çok önemli. Çünkü hepimiz çok iyi biliyoruz ki küresel sorunlarımıza küresel çözümleri ancak G20'de bulabiliriz."
G20'nin 1998'den bu yana bulunduğuna, ancak bugüne kadar gündeminde KOBİ'lerin neredeyse hiç olmadığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin dönem başkanı olarak G20'de kapsayıcılığı 3 öncelikten biri haline getirdiğini anlattı.
"KOBİ'ler 2 ana soruna işaret ediyor"
Hisarcıklıoğlu, tüm dünyadan bir araya getirdikleri KOBİ'lerin iki ana soruna işaret ettiğini aktararak, "Bunlardan ilki KOBİ'lerin küresel ticaret sistemine entegre olamamaları. İkincisi de KOBİ'lerin finansmana erişimi. Ayrıca, bizlere KOBİ'lerin küresel olarak baş etmeye çalıştığı sorunların çözümünde koordinasyon sağlayacak bir küresel platformun gerektiğini dile getirdiler. Dünya KOBİ Forumu, Türkiye'nin daha katılımcı ve kapsayıcı bir G20 tasarımının ilk meyvesidir. Dünya KOBİ Forumu ile Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında gündemin merkezine yerleştirilen kapsayıcılık ilkesi artık kurumsallaşmış olacaktır. Ben bu açıdan da tarihi bir günde olduğumuzu düşünüyorum" diye konuştu.
"Dünya ekonomisine yön veren politikalar G20'de tartışılıyor"
Hisarcıklıoğlu, Dünya KOBİ Forumu'nun küresel ölçekte KOBİ'lerin sorunlarının takipçisi olacak, onların modern işletme teknikleri ve teknolojiye erişimini kolaylaştıracak başarılı bir kuruma dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, "Bunu bir inşa süreci gibi düşünürsek, temelden başlayarak tuğla tuğla bu kurumu inşa edeceğiz" dedi.
Dünya KOBİ Forumu'nun gerçekleştireceği faaliyetlere ilişkin katılımcılara bilgi veren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"Forum'un ilk yapacağı iş dünya çapında politika belirlenen platformlarda KOBİ'lerin görüşlerini dile getirmek olacak. G20'nin Dünya KOBİ Forumu'na verdiği destek bu nedenle çok önemli. Çünkü dünya ekonomisine yön veren politikalar G20'de tartışılıyor. İkinci faaliyet alanımız, teknik yardım olacak. Dünyada artık neredeyse her ülke KOBİ'leri geliştirmeye yönelik politikalar uyguluyor. Bu politikaların hangileri iyidir, hangileri örnek alınabilir, hangileri geliştirilebilir, bunu anlatan bir platform yok. Dünya KOBİ Forumu, KOBİ'leri desteklemek isteyip, bunla ilgili bilgi arayan ülkelere yardımcı olacak."
Hisarcıklıoğlu, üçüncü faaliyet alanlarının ise gelişen bilgi işlem teknolojilerinin KOBİ'ler için kullanımı olacağını ifade ederek, "Dünya KOBİ Forumu, KOBİ'lerin niteliklerini tescil eden sertifikasyon sistemleri geliştirecek. KOBİ'lerle büyük şirketleri bir araya getiren online platformlar kuracak. Böylece KOBİ'ler küreselleşen ekonomide hak ettiği yeri alabilecek. Zor bir göreve talip olduk ama bu güçlü ekiple ve destekçilerimizle bunun altından kalkacağımıza inanıyorum" şeklinde konuşmasını tamamladı.