Dünyada yapay zeka balonu mu oluşuyor? Bank of America araştırdı

Son aylarda, yapay zekanın potansiyeline dair heyecanla yükselişe geçen "Muhteşem Yedi" hisselerine yatırımlar artıyor. Bu durum, hisse senedi piyasalarının bir "Yapay Zeka Balonu" içinde olup olmadığına dair endişeleri de beraberinde getiriyor.

Dünyanın en iyi fon yöneticileri, son aylarda yapay zekanın potansiyeline dair heyecan nedeniyle yükselişe geçen "Muhteşem Yedi" hisselerine yoğun yatırım yapmaya devam etseler de, hisse senedi piyasalarının şu anda bir "Yapay Zeka balonu" içinde olup olmadığı konusunda bölünmüş durumdalar.

Bank of America'nın küresel araştırmasına göre, 572 milyar dolarlık varlığa sahip 226 para yöneticisinden oluşan bir grup, bir yapay zeka balonuyla karşı karşıya olup olmadığımız konusunda neredeyse eşit bir şekilde bölünmüş durumda. Bank of America'nın küresel araştırmasına göre, bunların %40'ı öyle olduğumuzu söylerken, %45'i öyle olmadığımızı söylüyor.

Anket, aynı fon yöneticilerinin yapay zeka reklamından en çok fayda sağlayan hisse senetlerine yoğun yatırım yaptığını gösteriyor. Şu anda en yoğun ticaretin “Uzun Muhteşem Yedi” olduğu kaydedildi.

Uzun Muhteşem Yedi" Hisseleri:

Nvidia (NVDA): Bu yıl hisseleri %79 oranında artan Nvidia, yeni nesil yapay zeka mikroçipi planını açıkladı.

Microsoft (MSFT): OpenAI yatırımcısı olan Microsoft, bu yıl %11 artış gösterdi ve son 52 haftada %52 artış yakaladı.

Alphabet (GOOGL): Google'ın ana şirketi olan Alphabet, bu yıl %13 artış gösterdi.

Amazon (AMZN): E-ticaret devi Amazon, yapay zeka alanında önemli yatırımlar yapıyor ve bu yıl hisseleri %12 arttı.

Tesla (TSLA): Elektrikli araç üreticisi Tesla, yapay zeka destekli otopilot sistemiyle tanınıyor ve bu yıl hisseleri %24 arttı.

Meta (META): Facebook'un ana şirketi olan Meta, yapay zeka alanında önemli yatırımlar yapıyor ve bu yıl hisseleri %10 arttı.

Apple (AAPL): Apple, yapay zekayı Siri ve Face ID gibi ürünlerinde kullanıyor ve bu yıl hisseleri %14 arttı.