Dünyanın en büyük çelik üreticisinden 'kriz geliyor' uyarısı

Dünyanın en büyük çelik üreticisi Çin'deki sektörde 'şiddetli' bir kriz yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Dünyanın en büyük üreticisi, Çin'in çelik endüstrisinin 2008 ve 2015'teki gerilemelerden daha ciddi bir krizle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunarak nakit koruma ihtiyacının altını çizdi ve koşulları "şiddetli bir kışa" benzetti.

China Baowu Steel Group Corp. Yönetim Kurulu Başkanı Hu Wangming, krizin muhtemelen beklediklerinden daha uzun, daha soğuk ve dayanılması daha zor olacağını söyledi.

Dünyanın açık ara en büyük çelik pazarı olan Çin'in çelik piyasası, emlak krizinin ve zayıflayan fabrika faaliyetlerinin bu yıl iç talebe zarar vermesi, fiyatların son yılların en düşük seviyelerine inmesi ve üreticilerin zarar etmesi nedeniyle birçok uyarı işareti veriyor. Baowu tek başına dünyadaki çeliğin yaklaşık %7'sini üretiyor ve Hu'nun sert mesajı, yeni bir Çin ihracatı dalgasıyla boğuşan Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki rakipleri için muhtemelen endişe kaynağı olacak.

Çin çelik endüstrisi 2008-2009 Küresel Mali Krizi sırasında ve 2015-2016'da yıkıcı düşüşler yaşadı. Her iki durumda da krizler nihayetinde büyük teşviklerle çözüldü - Başkan Xi Jinping'in ekonomiyi yeniden şekillendirmeye çalıştığı 2024 yılında bu ihtimal daha uzak görünüyor.