Bitcoin 8 Ağustos'tan bu yana dar bir aralıkta sıkışıp kaldı ve 58.000 $'lık desteği güçlendirirken 62.000 $'ı geçemedi. Bu konsolidasyon, özellikle BTC vadeli işlem fonlama oranının negatif kalması ve alıcılardan gelen düşük talep kaldıracını göstermesi nedeniyle tüccarlar arasında artan belirsizliği yansıtıyor.
Bu göstergenin tek başına kripto para piyasasının yörüngesini belirleyip belirleyemeyeceği ya da tarihsel kalıpların yaklaşan bir ralliye işaret edip etmediği sorusu ortaya çıkıyor.
Şu anda tüm zamanların en yüksek seviyesinin sadece %2,5 altında olan S&P 500 endeksinin ve rekor seviyesinin sadece %1 altında işlem gören altının olumlu performansı Bitcoin yatırımcıları için önemli bir endişe kaynağı. Bu bağlamda, Bitcoin'in 14 Mart'taki zirvesi olan 73.757 doların %19,5 altında olmasını, kripto para biriminin bir risk varlığı ya da ABD'nin borç durumundaki olası aksaklıklara karşı bir koruma olarak görülüp görülmediğine bakmaksızın, mantıklı kılmak zor.
Bitcoin'e yönelik yatırımcı duyarlılığı, Demokrat başkan adayı Kamala Harris'in belirsiz kampanya açıklamalarının ötesinde kripto endüstrisi konusunda net bir duruş sergilememiş olması nedeniyle de azaldı. Buna karşılık Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Gary Gensler'i ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanlığı görevinden almayı planladığını açıkladı. Sektör liderleri, Gensler'in ABD'deki kripto şirketleri için net bir düzenleyici çerçeveye sahip olmamasına yönelik eleştirilerini yüksek sesle dile getirdiler.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bir resesyonu tetiklemeden enflasyonu düşürme çabalarını destekleyen son ekonomik veriler de Bitcoin'e olan ilginin azalmasına neden olmuş olabilir. ABD perakende satışları Temmuz ayında %1 artarak ekonomistlerin %0,4 artış beklentisini aştı. Bu arada, Çalışma Bakanlığı ilk işsizlik başvurularının bir önceki haftaya göre 7.000 azaldığını bildirdi.
BMO Wealth Management US'in baş yatırım yetkilisi Yung-Yu Ma, Yahoo Finance'e verdiği demeçte “yumuşak inişin kesin olarak gerçekleştiğini” söyledi. Esasen, daha güçlü bir makroekonomik ortam hisse senedi piyasasını güçlendirir ve Bitcoin'in bağımsız bir değer deposu olarak cazibesini azaltır.
Alım satım perspektifinden bakıldığında, BTC vadeli işlem sözleşmeleri aracılığıyla kaldıraca olan talep, yatırımcı güveninin önemli bir göstergesi olarak hizmet ediyor. Piyasa iyimser olduğunda, yükseliş eğilimli yatırımcılar genellikle kaldıraçlı pozisyonlara girerek sürekli sözleşmelerdeki fonlama oranını pozitif bölgeye iter. Aylık %0,2 ile %1,2 arasındaki oranlar genellikle nötr piyasa koşullarına işaret ederken, bu aralığın altındaki oranlar düşüş eğilimi olarak kabul edilir.
Veriler, Bitcoin sürekli vadeli işlem fonlama oranının 14 ve 15 Ağustos tarihlerinde ağırlıklı olarak negatif olduğunu gösteriyor. Aslında bu göstergenin yükseliş seviyelerine en son yaklaştığı tarih, Bitcoin fiyatının 72.000$ direncini test ettiği 8 Haziran'dı. Sürekli vadeli işlemlerin perakende tüccarlar için tercih edilen kaldıraç aracı olması ve yenileme gerektiren aylık sözleşmelerin spot piyasalara kıyasla genellikle primli ya da iskontolu işlem görmesi nedeniyle bu durum mantıklı.