e-ticaret pazarının 2020'de ilk kez 100 milyar lirayı aşacağı tahmin ediliyor. 2018'de pazar yüzde 42 büyüyerek, 59.9 milyar liraya ulaştı. İyimser tahminle 2019’da 80-85 milyar TL büyüklüğe ulaşıldığı tahmin ediliyor. Son 5 yılın e-ticaret büyüme ortalaması yüzde 33…
Sektör 2020’de yine yüzde 40 büyümeyi yakalarsa, pazar büyüklüğünün 115-120 milyar TL’yi ulaşacağı öngörülüyor. Dijital dönüşüm ve sınır ötesi ticaret sektörün öncelikli konuları olarak gündemde. Bunun yanında pazaryerlerinin yıldızı KOBİ’lerle parlarken, çok kanallı alışveriş deneyimi de perakendenin olmazsa olmazı haline gelecek. Ayrıca araştırma şirketi Gartner’ın göre 2020’de müşterilerle iletişimin yüzde 80’inin yapay zekâ destekli olarak yönetilmesi bekleniyor. 2020 sektörün yapay zekaya daha çok odaklandığı ve projeler üreteceği bir yıl olacak.
Markaların elde ettiği dijital destekli cironun Türkiye’de yüzde 60’lara çıkacağını ifade eden Inveon Kurucu & CEO Yomi Kastro, yani her 5 alışverişten 3’ü, ürün araştırma, değerlendirme, ödeme gibi müşteri yolculuğunun belli bir aşamasında dijitalin desteğiyle gerçekleşeceğini belirtti. Online ve offline kanallar arasındaki sınırların giderek kaybolacağını dile getiren Kastro, tüketicilerin omnichannel yani çok kanallı alışveriş konusunda ısrarcı olduğunu ifade ederek, şunları anlattı: “2020’de omnichannel’ın norm haline gelmesini konuşacağız. Bütün perakende markaları e-ticarete direnmemesi içinde olması geriktiğini anladı. Dijital ticaret platformlarının, şirketlerin ana kanalı haline geldiğini göreceğiz. Bu alana yapılan yatırımlar artacak. Müşterinin öncelikle dijital yolculuğu üzerinden sorgulandığı ve buna göre aksiyonlar alınacak. Şirketler, onleni alışverişte 'önce mobil' yaklaşımına daha da ağırlık verecek.”
Pazaryerlerinin cirosu daha da yükselecek
Pazaryerleri ve markalar arasında rekabetinin süreceğini belirteren Kastro, “Markalar, giderek güçlenen pazaryerleri karşısında doğru konumlanma üzerine çalışmaya ağırlık verecek. Bu başarılamadığında, marka yalnızca belli bir pazaryeri üzerinden satış yapabilir hale gelebiliyor veya müşterilerini daha iyi tanımak için gereken verilere ulaşamayabiliyor. Bu da hem markanın geliri hem de müşteri memnuniyeti için risk oluşturuyor. Burada işbirlikçi rekabet önemli bir gündem maddesi olacak. Daha çok markanın pazaryerleriyle dinamik bir denge kurmaya çalıştığını göreceğiz” diye konuştu.
Tsoft CEO’su Ömer Arıkan ise pazaryerlerinin etkisini daha da artıracağını kaydederek, “E-ticaretin pazaryerleri üzerinden geçen cirosu daha da yükselecek” dedi.
E-ihracatçıların cirolarında %30'un üzerinde artış olacak
2020’de ayrıca lojistiğin ön plana çıkacağını söyleyen Arıkan, son dönemde yaşanan mağduriyetler için yeni girişimlere alan açıldığını ve lojistik konusunda hizmetler şekilleneceğini ifade etti. E-İhracatın daha çok gündem olacağını ve e-ihracatçı sitelerin cirolarında 2020'de önceki yıla göre toplamda yüzde 30'un üzerinde artış öngördüklerini söyleyen Arıkan, e-ticaretin büyümesinin piyasa şartlarının aksine daha da hızlanacağını belirtti.
TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, 2019’da şirketlerin e-ihracat cirolarının yüzde 147 artışla, rekor kırdığını kaydetti. 2020 online ticaret sektörü için altın yıl olacağını vurgulayan Çiğdemli, dünyada e-ticaret hacminin 4 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini de dile getirdi.
Sınır ötesi e-ticaret pazarında 'büyük patlama' bekleniyor
Yemeksepeti CEO'su Nevzat Aydın da önemli gündem konusunun e-ihracat olacağını vurgulayarak “2020’de sınır ötesi e-ticaret pazarında büyük bir artış bekleniyor. Dünya genelinde e-ihracatın payı giderek artıyor, gerekli altyapıya sahip şirketler e-ihracata geçiyor. Bu yüzden e-ihracat da 2020 gündeminin öncelikli maddelerinden biri olacak” diye konuştu. Aydın, 2020'de de sektörde ciddi bir büyüme beklendiğini söyleyerek, “Türkiye’de e-ticaret dünya ortalamasından çok daha hızlı bir şekilde büyüyor ama hala istenen noktaya ulaşabilmiş değiliz. Bu büyük potansiyel 2020 itibarıyla daha iyi kullanılmaya başlayacak” dedi.
Fiyatların beklentiye uygun olmasının gerekliliği konuşuluyor
Büyümeyi sağlayacak olan ‘dijital dönüşüm’ün de 2020 gündemini oluşturacağını kaydeden Aydın, “Artık müşteriyi memnun etmek ve müşteri sadakatini sağlamak için tüm ihtiyaçlarına hızlıca cevap vermek gerekiyor. Bunun için de dijital dönüşümü tam anlamıyla gerçekleştirmek lazım. 2020’de e-ticaret şirketleri gündemlerine işleyişin her bir noktasında dijital hale gelmeyi alacak. Müşterinin taleplerine göre şekillenen bir ticaret anlayışı var. Kullanıcı kendi fiyat araştırmasını da kendi yapıyor, diğer kullanıcılar ile kurabildiği etkileşim sayesinde verdiği ücretin karşılığını tam olarak alacağından emin olmadan alışveriş de yapmıyor. Bu noktada fiyat politikalarının kullanıcı beklentisine uygun düzenlenmesinin gerekliliği de konuşuluyor. Gerçekten tam anlamıyla kullanıcı deneyimi merkezli çalışmak zorundayız.”
Kulvarlar netleşti, uzmanlıklar gittikçe daha çok öne çıkacak
Morhipo.com Genel Müdürü Şule Kuban, 2020'de de büyük veriyi en iyi şekilde süzgeçten geçirerek kullanmanın önemi ve değeri artmaya devam edeceğini ifade ederek, “E-ticarette, müşteriye doğru zamanda doğru teklifi sunmak büyük önem taşıyor. 2020'da sektör buna odaklanacak” dedi. Mobil dönüşüm de gündemde olacağını vurgulayan Kuban, şunları söyledi: “Morhipo’un trafiğinin yüzde 75’i mobilden geliyor, siparişlerin ise yüzde 80’i mobilden alınıyor. Mobilde özellikle giyim ve tüketici elektroniği kategorilerinde satın almaya dönüş yüzde 50'yi geçti. 2020’de online alışverişin daha da gelişen teknolojiye bağlı olarak artışa devam edecek” diye konuştu.
Kuban, her yıl büyüyen e-ticaret pazarında rekabetin yoğunluğunun arttığını vurgulayarak, sektörde kulvarların netleştiğini ve uzmanlıkların önümüzdeki dönemde gittikçe daha çok değer kazanacağını kaydetti.
Doğru zamanda doğru teklifi sunmak online'da daha kolay
Avantajix.com Kurucu Ortağı Güçlü Kayral ise “Yeni teknolojiler sayesinde bu verileri doğru analiz edip alışverişe teşvik edecek yeni iş modellerinin bu yıl daha fazla konuşulacak”dedi.
2020 yılında da e-ticarette yine rekor büyüme görüleceğini ifade eden Kayral, “Çünkü doğru zamanda doğru teklifi sunmak online'da daha kolay. Satışları arttırabilmek için satıcıların e- ticarete daha fazla kaynak ayıracak. E-ticaretin kampanyalara çok daha elverişli olmasından dolayı, daha fazla kampanya yapılmasını, e-ticaret cirolarının daha da artmasını bekliyoruz. 2019’un son iki ayı çok yüksek cirolu geçti. Bekarlar Günü, Şahane Cuma, En Uzun Gece kampanyaları beklenenin üstünde ilgi gördü” diye konuştu.