Gayrimenkul firması Nef, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile güç birliğine gitti. 120 milyon dolarlık sermaye ile Nef EBRD Gayrimenkul Geliştirme A.Ş.’yi kuran Nef ve EBRD, ilk etapta 600 milyon dolar yatırımla 5 bin üniteli konut projeleri ve 6 bin yatak kapasiteli akademik rezidans (öğrenci yurtları) projeleri geliştirecek. Ortaklığın yönetimini ise Nef’in bir iştiraki olan Intus Capital Danışmanlık yapacak. Nef ve EBRD, bu ortaklıkla Türkiye’de modern, depreme dayanıklı ve enerji tasarruflu gayrimenkul projeleri geliştirme kararı aldı. İlk 5 yıllık planda 5 bin üniteli konut projeleri ve 6 bin yatak kapasiteli akademik rezidans projeleri geliştirmeyi planlayan ortaklık, ağırlıklı konut üretmeyi hedefliyor.
2010’da kurulan ve son beş yılda, 1 milyon metrekareden fazla alanı kapsayan ve değeri toplamda 2,4 milyar doları aşan 25’in üzerinde proje geliştiren Nef ile EBRD’nin imza töreni EBRD’nin Londra’daki merkezinde gerçekleştirildi. İşbirliğinin amacı ‘gayrimenkul sektöründe kentsel dönüşümü ve daha yeşil standartları yaygınlaştırmak’ olarak açıklandı.
Yatırımın büyüklüğü 600 milyon doları geçecek
Ortaklık kapsamında iki taraf her biri 60 milyon dolarlık bir katkıyla, Nef’in Türkiye’de büyüyen orta sınıfa yönelik özgün konut konseptlerini hayata geçirecek. Bu sermayeye ek olarak, proje bazlı finansmanlarla, yatırımın büyüklüğü 600 milyon doları geçecek. Hayata geçirilecek konseptler arasında, sayısı 24’e kadar çıkan, konuk odaları, sinema, fitness merkezi, toplantı odaları, mutfak ve yemek odaları gibi ortak yaşam birimlerini içeren Fold home konsepti ve ilk defa Eylül 2016 yılında İstanbul’da Merter’de lanse edilen bir öğrenci rezidansı konsepti olan NOVU bulunuyor. NEF-EBRD ortak girişimi, Nef’in bir iştiraki olan Intus Capital A.Ş. tarafından yönetilecek. Yatırımlar ayrıca, depremden etkilenme riskinin yüksek olduğu yerlerdeki yapıların yeniden geliştirilmesi de dahil olmak üzere, kentsel dönüşüm üzerine odaklanacak. Ortak girişim kapsamında geliştirilecek projeler, tasarım özellikleri sayesinde, bir mükemmeliyet işareti olan LEED (Enerji ve Çevreci Tasarımda Liderlik) GOLD sertifikasını da alabilecek. Bu sertifika, enerji tasarrufu, su verimliliği, geri dönüşüm, inşaat malzemelerinin yeniden kullanımı ve inşaat atıklarının en aza indirgenmesi gibi inşaat şantiyelerinin daha sürdürülebilir yönetimi için gerekli koşulları içeriyor.
Türkiye ekonomisine güven oyu
Londra’da gerçekleştirilen imza töreninin ardından soruları yanıtlayan Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, “EBRD ile bu uzun soluklu ortaklığa başlamaktan ve Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmayı sürdürmekten dolayı memnunuz. Bu ortaklık, ülkemiz ekonomisine önemli bir güven oyudur. EBRD’nin geçmişteki başarılı ortaklıkları, bu ortak girişimimizde bize güven veriyor. Türkiye’nin farklı bölgelerinde birlikte örnek gösterilecek projeler geliştirmek için sabırsızlanıyoruz” dedi. Erden Timur ayrıca, İstanbul’da ve Anadolu şehirlerinde 6 tane konut projesi ve 7 tane de akademik rezidans projesini devreye almayı planladıklarını belirterek, “Toplam yaklaşık 5 bin üniteli konut projesi ve 6 bin yatak kapasiteli de akademik rezidans planlıyoruz. Bu, 600 milyon doların üzerinde bir yatırım anlamına geliyor” diye konuştu.
EBRD’nin Nef ile ortaklığa karar verdiği 18 aylık süreci de anlatan Timur, kurumun kendilerini farklı kriterlere göre derinlemesine incelediğini belirtti. İş güvenliği alanından örnek veren Timur, 1 milyon metrekarenin üzerinde inşaat yaptıkları halde hiç ölümlü iş kazaları bulunmamadığını, bunun Avrupa ortalamasından daha iyi bir oran olduğunu, bu süreçte önemli rol oynadığını kaydetti. Timur, Nef’in yanı sıra birlikte çalıştığı diğer firmaların da bu süzgeçten geçirildiğini belirterek, böylece toplam kalitede bir yükselme olduğunu ifade etti.
Modern, depreme dayanıklı yapılar
Bankanın Londra genel müdürlüğünde sözleşmeyi imzalayan EBRD Endüstri, Ticaret ve Tarım Sektörlerinden Sorumlu Genel Müdürü Jean- Marc Peterschmitt, “EBRD olarak konut projelerinde Türkiye’de ilk kez Nef’le gerçekleştirdiğimiz bu yatırımdan son derece mutluyuz. Türkiye, her yıl satılan 600 bin yeni konutla, Avrupa’nın en büyük konut pazarı. Ayrıca 3 milyonun üzerinde üniversite öğrencisi ile Avrupa’nın en büyük öğrenci konut pazarı. Bu ortak girişim, Türkiye’de konut projelerine ve öğrenci konutlarına dönük talebi karşılamada yardımcı olacak” ifadelerini kullandı. Petercshmitt, Nef ile Türkiye’de gayrimenkul sektörüne girerken üç kriterleri bulunduğunu anlatarak, bunları sürdürülebilir-çevreye dost yapılar inşa etmek, bu yapıların depreme dayanıklı olması ve orta gelirlilerin hedef kitle olarak seçilmesi şeklinde özetledi. Petercshmitt, “Kapsayıcı kelimesi bizim için son derece önemli” dedi. EBRD Gayrimenkul ve Turizm Direktörü Claudia Pendred, “Nef ile bu uzun soluklu ortaklık sürecine girmekten dolayı memnunuz. Bu yatırımı ayrıcalıklı kılan unsur, ortak girişim stratejimizin özünü oluşturan sürdürülebilir inşaat ve operasyon alanlarına odaklanması. Nef ile yakın gelecekte başarılı konut projelerini hayata geçirmek ve Türkiye hükümetinin Türk ailelere ve öğrencilere modern, depreme dayanıklı konutlar inşa etme hedefine katkıda bulunmak için sabırsızlanıyoruz” açıklamasında bulundu.