İşte Ocak ayından bu yana kesinti yaptığını açıklayan şirketlerden bazıları:
Otomotiv
STELLANTIS: Otomobil üreticisi Şubat ayında sendikalarla anlaşarak İtalya'daki faaliyetlerinden gönüllü işten çıkarmalar yoluyla 2.000'e kadar işçi çıkarmayı kabul etti.
VOLVO: İsveçli grup Mart ayında Avrupa'daki otobüs üretim operasyonunu yeniden yapılandıracağını ve 1.600 kişinin işten çıkarılacağını açıkladı.
VOLVO CARS: Otomobil üreticisi 4 Mayıs'ta İsveç'te 1.300 kişiyi daha işten çıkaracağını duyurdu; bu rakam şirketin kendi ülkesindeki işgücünün %6'sına denk geliyor.
Gıda, perakende ve tüketim malları
* DELIVEROO: İngiliz yemek dağıtım şirketi 9 Şubat'ta işgücünün yaklaşık %9'unu ya da 350 pozisyonu azaltacağını açıkladı.
* SAINSBURY'S: İngiliz süpermarket grubu, 28 Şubat'ta yaptığı açıklamada, 1.400 çalışanı etkileyecek bir hamleyle, mevcut beş Sainsbury's ve Argos genel mal deposunu üçe birleştirmeyi ve ikisini 2026 yılına kadar kapatmayı planlıyor.
* ZALANDO: Alman online moda perakendecisi 21 Şubat'ta yaptığı açıklamada, bazı alanlarda aşırı genişleme ve daha zor bir ekonomik ortamı gerekçe göstererek şirket genelinde yüzlerce kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.
* FIELMANN: Alman gözlük perakendecisi 3 Mart'ta yaptığı açıklamada 2025 yılına kadar yüzlerce kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.
Endüstri ve mühendislik
* BRITISH STEEL: Çin sermayeli şirket 22 Şubat'ta yaptığı açıklamada İngiltere'nin kuzeyindeki kok fırınlarını kapatmayı planladığını duyurduktan sonra 260 kişiyi işten çıkarabileceğini söyledi.
* KONE: Finlandiyalı asansör üreticisi 26 Ocak'ta 150'si Finlandiya'da olmak üzere personel sayısını 1.000 azaltacağını açıkladı.
Teknoloji
* ERICSSON: Reuters tarafından görülen bir notta, telekom ekipmanı üreticisinin maliyetleri düşürme planının bir parçası olarak küresel çapta 8.500 çalışanı işten çıkaracağı belirtildi.
* LOGITECH: Bloomberg News'in 22 Mart tarihli haberine göre, klavye, web kamerası ve diğer bilgisayar aksesuarları üreticisi küresel bir yeniden yapılanma kapsamında yaklaşık 300 kişiyi işten çıkarıyor.
* NOKIA: Finlandiyalı telekom ekipmanı üreticisi 3 Mayıs'ta Finlandiya'da 208 kişiyi işten çıkarmayı planladığını açıkladı.
* PHILIPS: Hollandalı tıbbi ekipman üreticisi 30 Ocak'ta, düşen satışlara karşı koymak için ve solunum makinelerinin büyük ölçüde geri çağrılmasının ardından 6.000 kişiyi işten çıkaracağını söyledi.
* SAP: Alman yazılım şirketi 26 Ocak'ta maliyetleri düşürmek ve bulut işine odaklanmak için küresel işgücünün %2,5'ine denk gelen 3.000 kişiyi işten çıkarmayı planladığını açıkladı.
* TELECOM ITALIA: Mart ayında Reuters'a konuşan kaynaklar, grubun gönüllü erken emeklilik planıyla İtalya'da 2.000 kadar kişiyi işten çıkarmayı hedeflediğini söyledi.
* VODAFONE: İngiliz telekom devi 13 Mart'ta İtalya'da 1.000 kişiyi işten çıkarmayı planladığını açıkladı - bu ülkedeki toplam işgücünün neredeyse beşte biri. 29 Mart'ta şirketin bölgesel patronu Alman Handelsblatt gazetesine Vodafone'un Almanya'da yaklaşık 1.300 tam zamanlı çalışanı işten çıkarmak istediğini söyledi.
Diğerleri
* BASF: Alman kimya üreticisi 24 Şubat'ta yaptığı açıklamada, artan maliyetler nedeniyle kazançlarının daha da düşeceği uyarısında bulunurken rekabet gücünü artırmak için 2.600 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.
* DEUTSCHE BANK: Almanya'nın en büyük bankası 27 Nisan'da yaptığı açıklamada, önümüzdeki birkaç yıl içinde maliyetleri 500 milyon Euro daha azaltmak amacıyla 800 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.
* EVONIK: Alman özel kimyasallar üreticisi 3 Nisan'da evcil hayvan maması biriminin yeniden yapılandırılması kapsamında 200 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.
* GRIFOLS: İspanyol ilaç firması 15 Şubat'ta yaptığı açıklamada, yıllık yaklaşık 400 milyon Euro tasarruf sağlamayı amaçlayan bir strateji revizyonu kapsamında yaklaşık 2.300 çalışanını ya da küresel işgücünün %8,5'ini işten çıkaracağını duyurdu.
* TAYLOR WIMPEY: İngiliz konut üreticisi 13 Ocak'ta maliyetleri kontrol altında tutmak için işten çıkarmaları değerlendirdiğini söyledi, ancak potansiyel işten çıkarmaların sayısını belirtmedi.