Ekonomiyi iç talep büyüttü

Türkiye ekonomisi 3'üncü çeyrekte yüzde 4,4 büyüdü. The Wall Street Journal'ın anketine katılan ekonomistler büyümenin yüzde 4,2 düzeyinde gerçekleşmesini bekliyordu. İlk çeyrek büyüme oranı yüzde 2,9'dan yüzde 3'e, ikinci çeyrek büyüme oranı ise 4,4'den

Büyümeye iç talebin güçlü katkısı sürerken, dış talebin olumsuz etkisinin azaldığı gözlendi. İç talep büyümeye üçüncü çeyrekte 6,5 puan katkıda bulundu. Buna karşın bir önceki çeyrekte 3,4 puan negatif katkıda bulunan dış talebin olumsuz etkisi 2,2 puana indi. Hanehalkının tüketimi yine büyümeyi ayakta tutan en önemli unsurdu. Hanehalkının yurtiçi tüketimi 3'üncü çeyrekte yüzde 5,1 oranında arttı. 2012 yılı boyunca daralan hanehalkının tüketimi bu yılın 9 ayında yüzde 4,7 oranında arttı. Hanehalkı tüketiminin büyümeye katkısı 3,3 puan oldu.
 
Hanehalkı tüketimi devam ederken, devlet harcamalarının hız kesmesi ve özel sektör yatırımlarının yeniden başlaması dikkat çekti. İlk iki çeyrekte yüzde 7'nin üzerinde artan devlet harcamalarını üçüncü çeyrekte yüzde 0,6'ya indi. Kamunun büyümeye toplam katkısı 0,5 puan oldu. 6 çeyrektir üst üste daralan özel sektör yatırımları ise üçüncü yüzde 5,3 arttı ve büyüme oranı 1 puan yukarı çıkardı.
 
Ekonomistler, son verilerin iç tasarruflarda artışa işaret ettiğini ve önümüzdeki dönemin büyümesini olumlu etkileyeceğini düşünüyor. Odeabank Ekonomisti İnanç Sözer, "İç talebin büyümeye katkısı azalırken, dış talebin negatif katkısı azaldı. Bu iyileşmenin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini düşünüyoruz" dedi. Sözer, kamu harcamalarının azaldığına buna karşın özel sektör yatırımlarının yeniden artışta geçtiğini hatırlatarak yılsonunda yüzde 4 düzeyinde bir büyüme beklendiklerini kaydetti. Hükümetin yılsonu büyüme hedefi yüzde 3,6 seviyesinde bulunuyor.
 
Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç da yılsonunda yüzde 4'lük büyümeye kolaylıkla erişilebileceğini belirtti. Sektörel olarak bakıldığında yüzde 2,5 oranında daralan madencilik dışında bütün sektörlerin üçüncü çeyrekte büyüdü. Büyümeye en büyük katkıyı yapan imalat sektörü yüzde 4,9 oranında hızlı bir genişleme gösterdi. Mali kuruluşlar yüzde 11, inşaat yüzde 8,7, turizm yüzde 8,3, gayrimenkuller yüzde 7,1 ile en hızlı büyüyen sektörler arasında yer aldı. Tarım yüzde 2,9, enerji ise yüzde 1 oranında büyüdü. Yılın 9 ayındaki büyüme yüzde 4 olurken, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla 1,15 trilyon liraya çıktı. Dolar bazında ise yüzde 6,2 büyüme ile milli hasıla 619 milyar dolara çıktı. Mevsimsellikten arındırılmış büyüme oranı yüzde 0,9 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye 2012'de yüzde 2,2 büyümüştü.