Ekosfer Derneği tarafından, kömürün enerji üretimindeki payından çevresel etkilerine kadar birçok güncel bilgiyi içeren Türkiye’de Kömür adlı bir internet sitesi açıldı.
İnsan kaynaklı iklim değişikliğini durdurmak için gerekli politikaların uygulanması, biyoçeşitliliğin bozulmaması, ekolojik dengenin korunması, ekonomik faaliyetlerin ekolojik dengenin korunmasını amaçlayan Ekosfer Derneği, kömür ile ilgili bilgileri içeren bir web sitesini yayına aldı.
Türkiye’nin elektrik üretimi ve ısınmasında önemli bir rol oynayan kömürle ilgili güncel bilgileri içeren turkiyedekomur.org adlı internet sitesinde kömürün enerjideki rolü, iklim krizine etkisi, halihazırda çalışan termik santrallare dair bilgiler yer alıyor. Sitede, yapımı planlanan kömür santralleri ile dünyada kömürün kullanımıyla ilgili önemli verileri bulmak da mümkün.
Türkiye’de Kömür adlı sitede mevcut ve planlanan termik santralların gösterildiği etkileşimli bir Türkiye haritası da bulunuyor. Dünya ve Türkiye’nin enerji alanında bilinen kuruluşlarından derlenen verilerle oluşturulan bilgi bankası, kömürün enerji üretimindeki payı dışında sosyal ve çevresel etkileriyle ilgili bilgiler de içeriyor. Site, Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde yayın yapıyor.
HERKESE AÇIK BİLGİ BANKASI
Ekosfer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Gürbüz, sitenin gazetecilere, akademisyenlere ve konu hakkında kapsamlı bilgi sahibi olmak isteyen herkese yardımcı olacak bir bilgi bankası olduğunu söylüyor. Gürbüz, “İklim krizine yol açan fosil yakıtların başında kömür geliyor. Krizden çıkmanın yolu da kömürden vazgeçmekten geçiyor. Bu çıkışı planlarken, kömürün maliyetinden, çevresel ve sosyal etkilerine kadar birçok bilgiyi aynı anda değerlendirmek zorundayız. Hazırladığımız Türkiye’de Kömür sitesi hem bu bilgilere kolaylıkla ulaşmamızı sağlıyor hem de dünyadaki gelişmeleri gösteriyor. Kömürü, kulaktan dolma bilgilerle değil güvenilir kaynaklardan derlenmiş verilerle değerlendirebiliyorsunuz” diyor.
KÖMÜRLE İLGİLİ GÖRSEL ARŞİV
Türkiye’de Kömür adlı internet sitesinin fotoğraf ve video arşivi gazeteci ve sivil toplum kuruluşlarının kullanımına açık. Görsel arşiv, Türkiye’nin tanınmış gazeteci ve fotoğrafçılarının gönüllü katkılarıyla oluşturuluyor. Sitedeki bilgi bankası da kömürle ilgili farklı kuruluşlarca hazırlanmış çok sayıda rapora ev sahipliği yapıyor.