Elektrikli araçlara olan talep azaldı, Toyota üretimi askıya aldı

Toyota yavaşlayan satışlar nedeniyle ABD'de elektrikli araç üretimini 2026'ya erteleyecek.

Nikkei'nin haberine göre, Toyota Motor tasarım ayarlamaları ve yavaşlayan elektrikli araç satışları nedeniyle Kuzey Amerika'da elektrikli araç üretimine başlamayı 2026 yılının ilk yarısına erteleyecek.

Nikkei, Japon otomobil üreticisinin kısa bir süre önce tedarikçilerine ABD'nin Kentucky eyaletindeki fabrikasında ilk bataryalı EV modelinin - üç sıralı bir SUV - üretimine başlama tarihinin birkaç ay erteleneceğini söylediğini belirtti.

Toyota sözcüsü Scott Vazin, üretimin önümüzdeki yılın sonları yerine 2026'nın başlarında başlayabileceğini söyledi.

Vazin, “Her zaman 2025‘in sonlarında olacağını ve 2026’ya sarkabileceğini söyledik ve 2026'ya sarkacak gibi görünüyor” dedi.

Toyota'nın önümüzdeki iki yıl içinde ABD'de beş ila yedi bataryalı elektrikli araç modeli tanıtmayı planladığını söyledi.

Daha önce Reuters'e konuşan kaynaklar, tedarik kesintisi ve yönetim sorunlarının Toyota'nın ABD'de elektrikli araç üretimine başlamasını altı ay geciktirerek Haziran 2026'ya ertelemesine yol açtığını söylemişti.

Nikkei'nin Perşembe günü bildirdiğine göre, otomobil üreticisi 2030 yılına kadar Kuzey Amerika'da lüks Lexus markası altında elektrikli SUV üretmeyi hedefliyordu, ancak tamamlanmış araçları Japonya'dan ABD'ye göndermek için bu planı hurdaya çıkardı.

Toyota Şubat ayında elektrifikasyon çalışmaları için Kentucky'deki tesisine 1,3 milyar dolar yatırım yapmıştı.