Elon Musk Nisan ayında sosyal medya platformu X'te "Hindistan'da Başbakan Narendra Modi ile görüşmek için sabırsızlanıyorum!" şeklinde bir paylaşım yaptı. Milyarder bu ziyareti sadece Tesla'nın 3 milyar dolarlık yeni elektrikli araç "gigafactory"si için bir yer keşfetmek için değil, aynı zamanda bir aile tatili için de hevesle bekliyordu.
Planlara aşina iki kişiye göre, annesi, üç çocuğu ve iki çocuk bakıcısının kendisine eşlik etmesini ayarlamıştı. Sadece 10 gün sonra, iş yoğunluğunu gerekçe göstererek ve yılın ilerleyen zamanlarında geri döneceğine söz vererek geziyi iptal etti. Daha önceki ziyaretlerinde Tesla yöneticilerini ağırlayan ve Nisan ayında gelecek heyet için yaklaşık 20 vize hazırlayan Hindistan hükümet yetkilileri beklemeye koyuldu.
Ani plan değişikliği, beklenen Tesla yatırımının Modi için bir darbe olarak görüldüğü Hindistan'da spekülasyonlara yol açtı. Hindistan'ın jeopolitik rakibi olarak gördüğü Çin'de Başbakan Li Qiang ile görüşen Musk'ın ülkeye olan bağlılığı konusundaki kafa karışıklığı daha da arttı.
Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan kişiler, Musk'a yakın çalışanların, Hindistan'da seçimler yaklaşırken Modi'yi terste bırakmanın olası sonuçlarına rağmen, Çin'deki kaçırılmayacak bir fırsat nedeniyle Musk'ı seyahatini iptal etmeye ikna ettiklerini söyledi.
Pekin gezisi sırasında Musk, dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin'e tam otonom teknolojisini getirme hedefine yaklaştıran bir anlaşma imzaladı. Konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi kişiler, Tesla'nın uzun vadede Hindistan'da bir fabrikaya bağlı kaldığını ve Musk'ın bir pazar ve ihracat için otomobil üretme merkezi olarak potansiyeli nedeniyle ülkeye "takıntılı" olduğunu söyledi. Tesla'nın Hindistan planlarına yakın bir kişi, "Musk her yerde olmak istiyor ve bu şekilde çalışıyor, bu yüzden hem Çin'e hem de Hindistan'a ihtiyacı var" dedi ve ekledi:
"Musk geziyi iptal ettiğinde bazı egolar incinmiş olsa da, bir ülke olarak Hindistan'ın elektrikli araçlara yatırım yapmak için harika bir ülke olduğunu göstermek için Tesla'ya hala ihtiyacı var."
Dünyanın en büyük üçüncü otomobil pazarı olan Hindistan'daki yetkililer, Tesla'nın uzun zamandır istediği daha yüksek fiyatlı ithal elektrikli araçlara daha düşük gümrük vergisi uygulanmasına izin veren bir programa kayıt olup olmayacağını görmek için endişeyle bekliyorlar. Bu ay başvuruları almaya başlayacak olan program, şirketin daha düşük gümrük vergisi karşılığında Hindistan'da bir yatırım sözü vermesini gerektiriyor.
Bir Tesla fabrikası, Hindistan'ın az gelişmiş elektrikli araç sektörüne ABD'li bir şirket tarafından yapılacak önemli bir yatırım olacak. Konuya aşina iki kişi, iptal edilen ziyaretten bu yana yerel yetkililerin Tesla ile tarifeler konusunda görüşmeler yapmadığını, ancak karmaşık programın diğer yabancı otomobil üreticilerinden de fazla ilgi görmediğini söyledi.
Hindistan'a yapılacak herhangi bir genişleme, elektrikli araç satışlarının küresel olarak yavaşladığı bir dönemde Tesla için önemli riskler içerecek. Ford ve General Motors'tan Toyota'ya kadar otomobil üreticileri, yerel markaların yabancı üreticilerle mücadele ettiği kalabalık bir pazarda zorlanıyor. Tesla'nın kendisi de derin işten çıkarmalar ve otonom sürüş ve yapay zekâya doğru stratejik bir dönüşle çalkantı geçiriyor. Durum hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre, Musk'ın ilgisi, o sırada yerel olarak araba üretmeyi reddetmesine rağmen 2019 civarında ciddileşti. Hindistan'da genişleme çabaları, Tesla'nın küresel politika ve iş geliştirme başkanı, o dönem Başkan olan Barack Obama'nın eski enerji danışmanı Rohan Patel tarafından yönetildi ve Hintli yetkililerle müzakere etmek üzere yaklaşık bir düzine kişiyi işe aldı.
2022 yılına gelindiğinde Musk, Hindistan'da elektrikli araç üretme konusunda giderek daha emin hale gelmişti. Modi ile 2023'te New York'ta bir araya geldiğinde Tesla'nın "mümkün olan en kısa sürede" Hindistan'da olmaya çalışacağını söyledi.
Ticaret Bakanı Piyush Goyal'ın Modi hükümetinin ana irtibat kişisi olarak görev yaptığı yöneticiler ülkeye birkaç ziyarette bulundu. Tesla'nın Hindistan planları hakkında bilgi veren kişiler, üç yıl içinde 2 milyar ila 3 milyar dolar yatırım yapmayı düşündüğünü söyledi. Önerilen tesis yılda 500,000 araçlık bir hedef kapasiteye sahip olacak ve bu araçların çoğu ihraç edilecek.
Görüşmeler, Yeni Delhi'nin yüksek fiyatlı ithal elektrikli araçlara daha düşük gümrük vergisi uygulanmasına yönelik planını açıklamasının ardından hız kazandı. Aynı dönemde şirket, Berlin yakınlarındaki fabrikasında Hindistan'a ihraç edilmek üzere sağdan direksiyonlu araçlar üretmeye başladı. Ancak perde arkasında, büyük bir Hindistan duyurusunun önündeki engeller ortaya çıkıyordu. Tesla'nın Çin'de tam otonom sürüş sisteminin konuşlandırılması konusunda çığır açan bir anlaşma yapabileceği haberleri geldi. Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan bir kişi, Musk'ın gezisini iptal ederek Modi'yi zorda bırakmaktan endişe ettiğini ancak ekibinin Çin'e odaklanmasını söylediğini ve ziyareti iptal ettiğini söyledi.
Hindistan gezisini iptal etmeden günler önce Musk, sektör lideri "Supercharger" ağını yöneten bölüm ve şirketin tüm kamu politikası birimi de dahil olmak üzere Tesla'nın personelinin yüzde 10'undan fazlasının işten çıkarılacağını açıklayan bir iç not da göndermişti.
İki kişinin verdiği bilgiye göre, şirkette ciddi istihdam ve maliyet kesintilerinin yaşandığı bir dönemde Hindistan'a yatırım yapılacağının duyurulmasına şirket içinde karşı olanlar vardı. Patel de işten çıkarılanlar arasındaydı ve Musk Pekin'de sürpriz bir şekilde ortaya çıktığında Hindistan hükümet yetkilileri gafil avlanmıştı. O zamandan bu yana yetkililer Tesla'nın Hindistan'daki planlarını görüşecek muhatap bulmakta zorlanıyor.
Bazı Hintli yetkililer Musk'ın Starlink uydu şirketinin uzay tabanlı telekomünikasyon işinin yükselişe geçtiği Hindistan'da faaliyet göstermesi için yasal onayda yaşanan gecikmelere tepki gösterdiğini düşünüyor. Ancak konuya yakın bir başka kişi Starlink'teki sorunların Musk'ın geziyi iptal etme kararını etkilemediğini söyledi.
Musk'ın tüm satışların yüzde 60'ını gerçekleştiren dünyanın en büyük elektrikli araç pazarı olan Çin'e öncelik verme kumarı işe yaramış görünüyor. Tesla'nın, Baidu ile şerit düzeyinde haritalama ve navigasyon sözleşmesi imzaladıktan sonra Şangay'da tam otonom sürüş teknolojisini denediği bildiriliyor. Ayrıca bu ay Tesla, Çin yerel yönetiminin halk, parti ve hükümet grupları tarafından satın alınabilecek elektrikli araçlar listesine dahil edilen ilk yabancı sermayeli otomobil üreticisi oldu. Kısa vadede, en çok satan Model Y ve Model 3 araçlarının ABD pazarında doygunluk noktasına yaklaşmasıyla teslimatlarda bir gerileme yaşayan Tesla için herhangi bir ek satış çok önemli.