Perşembe günü bir Tesla hissedarı, CEO Elon Musk'ı 2022'nin sonlarında elektrikli otomobil üreticisinin 7,5 milyar dolardan fazla hissesini satarak içeriden bilgi ticareti (Insider Trading) yapmakla suçlayan bir dava açtı ve milyarder girişimcinin potansiyel olarak hayal kırıklığı yaratan üretim ve teslimat rakamları kamuoyuna açıklanmadan önce hisseleri sattığını söyledi.
Delaware Chancery Mahkemesi'nde açılan davada hissedar Michael Perry, şirketin dördüncü çeyrek rakamlarının 2 Ocak 2023'te kamuoyuna açıklanmasının ardından Tesla'nın hisse fiyatının düştüğünü söyledi ve Musk'ın içeriden elde ettiği yaklaşık 3 milyar dolarlık kârdan "uygunsuz bir şekilde yararlandığını" iddia etti.
"Musk Tesla'daki pozisyonunu istismar etti ve Tesla'ya karşı güvene dayalı görevlerini ihlal etti" denilen davada, mahkemeden Musk'ın işlemlerden elde ettiği karı iade etmesi istendi.
Davaya göre Musk hisseleri Kasım 2022 ve Aralık 2022'de çeşitli tarihlerde sattı.
Davada ayrıca Tesla'nın yöneticileri Musk'ın hisseleri satmasına izin vererek güvene dayalı görevlerini ihlal etmekle suçlandı.
Davada Perry, 2022 yılında Tesla'nın araçlarına olan talebin "mükemmel" olduğunu söyleyen Musk'ın, gerçek zamanlı verilere erişimi sayesinde Kasım ayı ortasında beklenenden düşük rakamları öğrendiğini ve bilgi kamuya açıklanmadan önce hisselerini sattığını söyledi.
Talep endişelerini tetikleyen araç fiyat indirimleri haberlerinin ve Ocak ayında rakamların açıklanmasının ardından Tesla'nın hisseleri değer kaybetti.
Davada, "Musk bu satışları yapmak için önemli olumsuz haberlerin yayınlanmasını beklemiş olsaydı, satışları ona Kasım ve Aralık 2022 satışlarından elde ettiği tutarların %55'inden daha azını kazandıracaktı" denildi.
Dava Musk için en son yasal baş ağrısı. Dava, Musk'ın 13 Haziran'da 56 milyar dolarlık ödeme paketini onaylayıp onaylamama konusunda oy kullanacak olan bazı Tesla hissedarlarının muhalefetiyle karşı karşıya olduğu bir dönemde açıldı ve Ocak ayında bir Delaware hakimi Musk'ın süreci uygunsuz bir şekilde kontrol ettiğini tespit ederek paketi iptal etti.
Musk ayrıca 2022 yılında, daha sonra X olarak yeniden adlandırdığı sosyal medya platformu Twitter'dan hisse satın aldığında federal menkul kıymetler yasalarını ihlal edip etmediğini belirlemek için bir düzenleyici soruşturmanın ortasında. Musk, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun yersiz soruşturmalarla kendisini "taciz etmeye" çalıştığını söyledi.
Musk ve ABD'nin en üst düzey piyasa düzenleyicisi, Musk'ın Tesla'yı özel sektöre devretmek için "finansman sağladığını" tweetlediği 2018 yılına kadar uzanan, yıllardır süren bir çekişme içindeydi.
Ayrı bir hissedar davasında Musk, daha düşük fiyatlardan hisse toplamak için sosyal medya şirketindeki hissesinin açıklanmasını geciktirerek X yatırımcılarını dolandırmakla suçlandı.