BAKIR
Bu sabah Çin’de Nisan ayı sanayi üretimi rakamları açıklandı. Buna göre Çin’de sanayi üretimi geçen yılın Nisan ayına göre piyasa beklentisi olan yüzde 8,9’un altında yüzde 8,7 arttı. Çin’den gelen üretim rakamlarının beklentilerin altında kalması neticesinde bakır fiyatları da 2 ayı zirvesinden geriledi. Çin, dünyanın en büyük metal alıcısı olduğu için, olumsuz gelen veri Çin’den gelecek talebin azalabileceği endişesi yarattı.
Bakır fiyatları 3,1415 seviyesindeki direnci test ettikten sonra geri çekilmiştir. Kısa vadede destek 3,1160 ve 3,1000 seviyelerinde bulunmaktadır. Bakırda yeni alımlar 3,1415 seviyesinin yukarı yönlü kırılması durumunda desteklenebilecektir.
MISIR
ABD Tarım Bakanlığı raporuna göre dünyanın en büyük mısır üreticisi olan ABD’de 11 Mayıs itibarıyla ekimin yüzde 59’u tamamlandı. Böylece mısır ekimi 5 yılın ortalaması olan yüzde 58’in üzerine çıkmış oldu. Üretimin ise 2014-15 sezonunda 13,935 milyar ölçek ile rekor seviyeye çıkması bekleniyor. ABD’de arzın artacak olmasıyla alakalı bu haberler ile mısır vadeli kontratları da düşüşünü sürdürdü.
Mısır fiyatlarında 500 seviyesi psikolojik destek olarak çalışmaktadır. Mısırın 500 seviyesinden destek alması durumunda 506 direncinin, 500 seviyesini aşağı yönlü kırması durumunda ise 493 desteğinin hedeflenmesi beklenebilir. Mısır halen düşen trend kanalı içerisinde hareketine devam etmektedir.
PLATİN
Güney Afrika’da 15 haftadır devam eden grev nedeniyle platin stoklarındaki ciddi azalmanın yanı sıra, aynı zamanda greve katılmayan işçilere yönelik şiddet olayları da grevin boyutunu ciddi hale getiriyor. Dün de greve katılmayan 2 işçinin öldürüldüğü haberleri geldi.
Platin an itibarıyla 1443 direncini test etmektedir. 1443 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması halinde platinde yeni hedef 1454 seviyesi olacaktır. Kısa vadeli destek şu anda 1433 seviyesindedir.
KAKAO
Kakao fiyatlarında bugün hafif bir tepki hareketi görülse de satış baskısı devam ediyor. Dün ise e önemli kakao üreticilerinden olan Fildişi Sahili’nde kakao sevkiyatlarının 11 Mayıs’ta biten hafta itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 armış olması kakao fiyatlarındaki aşağı yönlü eğilimi devam ettirdi.
Kakao vadeli kontratları 2869 desteğine tutunma çabasındadır. Kakaonun bu seviyenin aşağısında kalıcılık sağlaması durumunda bir sonraki hedef 2806 desteği olabilir. Kakaonun düşen trend kanal hareketini yukarı yönlü kırabilmesi için ise 2900 seviyesi üzerinde tutunması gerekmektedir.
KAHVE
Kahve vadeli kontratları arz kaynaklı haberlere yükseliyor. Vietnam’da stokların azalması nedeniyle kahve üreticilerinin satışlarının azalacak olması, aynı zamanda ABD Tarım Bakanlığı raporuna göre Brezilya’nın kahve üretiminin bu sene yaşanan kuraklık nedeniyle 53,7 milyon çuvaldan 49,5 milyon çuvala gerileyeceğinin öngörülmesi kahve fiyatlarına yukarı yönlü etkide bulunmuştur.
Kahve fiyatları 181 seviyesindeki desteğin çalışması sonrasında toparlanmıştır. Kısa vadede hedeflenebilecek direnç seviyeleri 197 ve 200 olarak görünmektedir. Destek seviyeleri ise 186 ve 181 olarak görünmektedir.
PAMUK
Hindistan, en büyük pamuk üreticisi unvanını Çin’in elinden almaya hazırlanıyor. Bu yıl Çin’den beklenen pamuk üretimi 6,003 milyon metrik tonken, Hindistan’ın pamuk üretimi beklentisi 6,262 milyon metrik tona yükseldi. ABD Tarım Bakanlığı raporunda ise yerel stokların Nisan ayındaki tahmine göre yüzde 12 artırılmış olması, aynı zamanda global stokların da önümüzdeki yıl rekor seviyeye ulaşmasının öngörülmesi nedeniyle pamuk vadeli kontratları değer kaybetmiştir.
Pamuk fiyatları sert bir düşüş yaşayarak 91,20 seviyesindeki desteğini test etmiş ve aşağı yönlü kırmıştır. Pamukta satış baskısının devamı halinde hedeflenebilecek destek seviyeleri 89,80 ve 88,90 olarak görünmektedir. Pamuk fiyatlarının yeniden 91,20 seviyesine tutunması durumunda ise 92,30 seviyesi kısa vadede ilk direnç olarak görünmektedir.
DOĞALGAZ
İngiliz doğalgazı aynı gün içerisinde kayıp ve kazanç seviyeleri arasında dalgalanmıştır. Fiyatlardaki dalgalanmanın nedeni ise İngiltere’nin ana doğalgaz sağlayıcıları olan Hollanda ve Norveç’ten gelen akımın azalması olarak görünüyor.
Doğalgaz vadeli kontratları 4,42 seviyesine tutunma çabasındadır. Doğalgazın 4,42 seviyesinden destek alması durumunda 4,52 seviyesinin, 4,42 seviyesinden gerilemeye devam ederse de 4,32 seviyesinin hedeflenmesi mümkündür. Doğalgaz vadeli kontratlarında düşen trend hareketi devam etmektedir.
SOYA
Çin’de soyaya olan talebin artması ve buna bağlı olarak Çin’in soya ithalatının da artacağı beklentisi soya vadeli kontratlarının değer kazanmasını sağlamaktadır.
Soya vadeli kontratları 1476 seviyesini test etmektedir. 1476 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda soya fiyatları 1485 seviyesini hedefleyebilir. Çok kısa vadede destekler 1463 ve 1455 seviyelerinde görünmektedir.
ŞEKER
Brezilya’da bu senenin başında yaşanan kuraklığın ürünlere zarar vermesi, aynı zamanda da Brezilya yağmurlarının hasadın gecikmesine neden olabileceği spekülasyonları şeker fiyatlarında yukarı harekete neden olmaktadır.
Şeker vadeli kontratlarında 17,56 seviyesindeki direnç test edilmektedir. Şekerin 17,56 seviyesindeki direnci yukarı yönlü kırması durumunda 17,65 seviyesinin hedeflenmesi mümkündür. Kısa vadede 17,45 seviyesinde destek görünmektedir.
BUĞDAY
ABD’de kuru havanın hasadı olumlu etkilemesi ve global stokların artıyor olması nedeniyle buğday vadeli kontratları düşmeye devam etmektedir.
Buğday vadeli kontratları 715 seviyesini aşağı yönlü kırmıştır. 715 seviyesi altında kalındığı sürece kısa vadede hedef 706 desteği olacaktır. Buğdayın tekrar 715 seviyesi üzerinde tutunması durumunda ise 725 seviyesi hedeflenebilir.