Emtia piyasalarında son durum

ALB Forex'in emtia piyasalarına dair son değerlendirmeleri

BAKIR

Bu sabah Çin’de Nisan ayı HSBC imalat PMI verisi 48,9 olarak gerçekleşti. Veri hem piyasa beklentisi olan 49,4’ün aşağısında kaldı, hem de önceki endekse göre geriledi. Gelen zayıf Çin verisinin ekonomik büyümeye yönelik endişeleri artırması sonucunda bakır fiyatları da geriledi. Bakır geçtiğimiz hafta 2011 yılından sonraki en büyük kazancını kaydetmişti.

Teknik olarak spot piyasada bakır fiyatları 2,88 seviyesine tutunma çabasındadır. Bakırın bu seviye aşağısında kalması halinde 2,83 ve 2,74 seviyeleri destek olarak hedeflenebilir. Kısa vadede 2,88 üzerinde tutunma gerçekleşmesi halinde ise 2,94 seviyesi direnç olarak izlenecektir. Bakır kısa vadede oluşan yukarı yönlü trendini koruma çabasındadır.

DOĞALGAZ

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirmiş olduğu Kasım sonrası en büyük yükselişi sonrasında spot piyasada doğalgaz fiyatları bir miktar gerilemiştir. Doğalgaz fiyatlarının ilk etapta 2,77 seviyesinde tutunamadığı görülmektedir.

Teknik olarak spot piyasada doğalgaz fiyatları 2,77 seviyesi üzerinde kalıcı olamayarak bir miktar geri çekilmiştir. Doğalgazın 2,77 seviyesi aşağısında kalmaya devam etmesi durumunda 2,71 seviyesi kısa vadede destek olarak izlenebilir. Doğalgazın 2,77 seviyesinden destek alması halinde ise 2,84 ilk etapta izlenmesi gereken direnç seviyesidir.

BUĞDAY

ABD’de buğday üreticileri geçtiğimiz ay görülen yağışlardan şikayetçi görünmüyorlar. Özellikle Kansas eyaletinde görülen sağanak yağışlarla beraber son 4 yılın en iyi üretiminin gerçekleşmesi bekleniyor. Bu kapsamda buğdayda görülen aşağı yönlü hareketler devam etmektedir.

Temmuz vadeli buğday kontratlarında aşağı yönlü trend hareketi ivme kazanmıştır. Buğdayın 466 desteğini aşağı yönlü kırması halinde 457 seviyesi bir sonraki destek olarak hedeflenebilir. Kısa vadede izlenmesi gereken direnç seviyesi ise 475 olarak görünmektedir. Buğdayda uzun vadede satış baskısı görünmektedir.

MISIR

ABD’de hava koşullarına bağlı olarak özellikle orta batının güney ve doğu bölgelerine dair ürün koşullarına dair iyimserlik görünmektedir. Dolar endeksi de geçtiğimiz haftanın sonunda değer kazancına geçmiş ve an itibarıyla da 95,00 seviyesi üzerinde tutunmaktadır. Doların değerlenme eğilimi de emtialar açısından baskılayıcı olmaktadır.

Temmuz vadeli mısır kontratlarında 359 seviyesi destek olmakla birlikte, uzun vadeli trend aşağı yönlüdür. Aşağı yönlü baskının arttığını düşünecek olursak, destek seviyesinin kırılması durumunda 355 ve 350 destekleri izlenebilir. Kısa vadede izlenmesi gereken direnç seviyesi ise 363 olarak görünmektedir.

KAKAO

Batı Afrika’da kuraklığın ürün arzı üzerinde olumsuz etki yapacağı endişeleri kakao fiyatlarının da yükseliş eğilimini korumasına neden olmaktadır. İki önemli üretici Gana ve Nijerya’da yağışların yetersiz kaldığı gözlenmektedir.

Temmuz vadeli kakao kontratlarında yukarı yönlü trend hareketi görülmektedir. Kakaonun 2946 direncini yukarı yönlü kırması halinde 3039 direncini hedeflemesi mümkündür. Bu direnç seviyesinin kırılamaması durumunda ise 2851 desteğinin hedeflenmesi beklenebilir.

KAHVE

Endonezya’nın Güney Sumatra bölgesinde kahve ihracatı Nisan ayında 20.763 tona yükseldi. Mart ayında ihracat 14.188 ton seviyesindeydi. Kahve fiyatlarının uzun süreli düşüş trendini devam ettirdiğini görüyoruz.

Temmuz vadeli kahve kontratlarında aşağı yönlü trend hareketi devam etmektedir. Kahvede kısa vadede destek 1,33 olmakla beraber 1,32 ve 1,30 seviyeleri de destek olarak izlenebilir. Kısa vadede izlenecek dirençler ise 1,35 ve 1,37 olarak görünmektedir.