Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Türkiye'nin bilim ve teknolojideki gelişmelerde vagon ülke değil, lokomotif ülkelerden birisi olması gerekiyor” dedi. Ergün, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından düzenlenen "Yenilikçi Türkiye İçin Bilişim" konferansının kapanışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile birçok ülke arasında vizelerin kaldırıldığını, ancak Avrupa Birliği (AB) konusunda hala sıkıntıların bulunduğunu belirtti. Bakan Ergün, "Bize teklifleri, içinde bulunduğumuz ilişki düzeyiyle uygun olmayan tekliflerdir. AB ile müzakere yapan ülkeler vizelerin kaldırılması anlaşması yapılması gerekiyor. Kısa zaman içerisinde yol haritası oluşturuldu, karşılıklı olarak vizelerin kaldırılması ve AB içinde vatandaşlarımızın vizesiz olarak seyahatleri mümkün olabilecek" ifadelerini kullandı.
Vizeler konusunda bu kadar gecikilmiş olmasının iş dünyası için büyük bir dezavantaj olduğunu ifade eden Ergün, "Düşünün; bir mal sattınız mallar serbest dolaşacak ama satan adam serbest dolaşamayacak, böyle bir şey olabilir mi? Bunlar gümrüklerde tarife dışı engeller olarak uygulanıyor. Ülkemizin tarihi birikimine, stratejik konumuna, genç ve dinamik nüfusuna baktığınızda tüm hedeflerine ulaşabilecek konuma sahiptir. Özellikle son yıllarda ekonomide, iç ve dış politikada demokratikleşmede atılan adımlar Türkiye'de hızlı bir değişimin yaşanmasını sağladı. Ekonomik alanda istikrarını koruyan ülkelerden biriyiz" değerlendirmesinde bulundu.
Ergün, gelecek 1,5 yıl içinde 3 kritik seçimin olduğunu anımsatarak, "1,5 yıl içerisinde mahalli, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim yapılacak. Bunların içinden de çok sağlıklı şekilde geçmemiz lazım. Eskiden olsa ekonomi çevreleri açısından çok tedirgin edici bir süreç yaşanmış olurdu. Bu tür tedirginlikleri yaşamıyoruz. Popülist yaklaşımlara tevessül edilmedi" dedi. Çözüm sürecinin başlatılmış olmasının bundan birkaç yıl önce kimsenin tahmin edemeyeceği gelişmelerin yaşanmasına sahne olduğunu dile getiren Ergün, bütün bunların toplumda yeni yaklaşımların hakim olduğunu gösterdiğini söyledi. Nihat Ergün, Türkiye'nin birçok farlılıkları bir arada görme, yaşama, yaşatma iradesine sahip olduğunu belirterek, "Türkiye geçmişle kıyaslanamayacak bir noktadadır, ama gitmemiz gereken de çok yol var. Geldiğimiz nokta bizi tatmin etmiyor" diye konuştu.
Teknoloji çok hızlı
Bakan Ergün, eskiden bir kaç asırda yaşanan maddi ve teknolojik gelişmelerin artık bir kaç yılda meydana geldiğini söyledi. Artık en önemli faktörün para, sermaye, fabrika ya da arazi olmadığını vurgulayan Ergün, bilginin bütün bunlardan daha önemli bir faktör olduğunu vurguladı. Bakan Ergün, Türk üniversitelerinin çalışmaları dünyada ses getirmeye başladığı zaman Türkiye'nin güçlü ülkeler arasında yer alacağını ifade ederek, "Bunlar olmadığı zaman söylediklerimiz havada kalır. Türkiye'nin bilim ve teknolojideki gelişmelerde vagon ülke değil, lokomotif ülkelerden birisi olması gerekiyor " dedi. Türkiye'nin insan kaynağının mükemmel olduğunu vurgulayan Ergün, "Bu muazzam kaynağının potansiyelini açığa çıkaracak sistem inşa etmek gerek. Hepimize düşen görev bu. Bilişim sektörü işte bu açıdan önem taşıyor. Zira artık her değişim yazılım teknolojisi üzerinden yürüyor" değerlendirmesinde bulundu.