ETH ETF'leri 1 milyar dolarlık hacme ulaştı

Spot ETH ETF'leri Salı günü ABD borsalarında işlem görmeye başladı ve ilk iki gün içinde hızla yaklaşık 1 milyar dolarlık hacim elde etti.

Ethereum ETF'lerin hacmi 1 milyar dolara ulaştı. Mevcut hacimlerin de benzer seviyelere işaret etmesiyle alım satım faaliyetleri güçlü seyretmeye devam ediyor. Özellikle, Grayscale ETHE önemli satışlara tanık oldu ve bu dönemde toplam varlıklarının yaklaşık %8'i likide edildi. Buna rağmen gelecekte katlanarak artabilecek ETH ETF'lerine daha fazla ilgi potansiyeli mevcut.

Başlangıçta ETH ETF'leri için başvurunun bir parçası olan staking özelliği, SEC'in ısrarı üzerine kaldırıldı. SEC tarafından bir güvenlik özelliği olarak görülen stake etme, onaydan önce hariç tutuldu. Bu düzenleme baskısından önce, stake etme özelliğine sahip ETF'lerin geleneksel piyasa yatırımcılarından büyük ilgi görmesi ve yıllık %5'e varan ek kazançlar sunması bekleniyordu.

Staking'in hariç tutulmasına rağmen, 800 milyon doların üzerinde akış gözlemlendi, ancak büyük çıkışlar nedeniyle net girişler 26,7 milyon dolarla negatif oldu. 

SEC'in stake etmeye izin vermeme kararı, böylece yatırımcıların yıllık % 5 daha fazla güvence altına almasını engelleyerek piyasa dinamiklerini önemli ölçüde etkiledi. Bu arada, BlackRock ve Fidelity gibi önde gelen firmaların dijital başkanlarının konuyla ilgili farklı görüşlere sahip olması, ETF'lerde stake özelliklerinin gelecekteki entegrasyonu hakkında devam eden endüstri tartışmalarına işaret ediyor.

Stake Özelliği Geri Dönecek mi?

SEC yönetimindeki bir değişiklik mevcut duruşu değiştirebilir. Gary Gensler'in Şubat 2025'e kadar istifa etmesi bekleniyor ve halefleri daha az katı olursa, stake etme özellikleri potansiyel olarak yeniden gözden geçirilebilir. SEC içindeki görüş ayrılıkları, kripto paralara yönelik düzenleyici yaklaşımda olası bir kaymaya işaret ediyor. Aralarında BlackRock'tan Rob Mitchnick ve Fidelity'den Cynthia Lo Bessette'in de bulunduğu sektörün önde gelen isimleri, bölünmüş bir bakış açısını yansıtacak şekilde, stake etme uygulamasının yeniden başlatılması konusunda farklı düzeylerde kararlılık gösterdi.