Evden çalışmak isteyenler maaş kesintilerini göze aldı

Yapılan son araştırmaya göre birçok kişi, uzaktan çalışmaya devam etmek istiyor ve hatta bunu yaparken daha az para kazanmayı da göze alıyor.

Washington Post ve Ipsos, uzaktan çalışma konusundaki duyguları da dahil olmak üzere işe yönelik tutumlarını anlamak için yaşları 18 ila 64 arasında değişen 1.148 tam zamanlı ve yarı zamanlı çalışanla anket yaptı.

Ankete göre, tamamen uzaktan çalışan 188 kişinin yüzde 55'i evden çalışmaya devam etmek için daha düşük maaşlı bir işi kabul edebileceğini söyledi.

Ancak bazı çalışanlar, daha iyi bir ücret alabilmek için esneklikten ödün vermeye hazır; ankete göre, tamamen uzaktan çalışanların yüzde 45'i, kendilerine daha yüksek maaşlı bir iş teklif edilmesi halinde bazı günler işe gidip gelmeye açık olduklarını söylüyor.

Uzaktan çalışmaya yönelik tutumlar Z kuşağı çalışanları arasında farklılık gösteriyor. Ankete göre, 18-26 yaş arasındaki çalışanların yalnızca yüzde 29'u evden çalışmanın en önemli öncelikleri olmadığını söylerken, çoğunluğunun yalnızca ofiste yapılabilecek işlerde çalışma olasılığı daha yüksek.

Sonuç olarak, çalışanların çoğunluğu - uzaktan çalışabilenler de dahil olmak üzere ankete katılan tüm çalışanların yüzde 80'i - daha fazla para karşılığında haftada birkaç gün ofise gidebileceklerini söylüyor.

Bulgular, Amazon ve Salesforce gibi şirketlerin, bazı yöneticilerin yüz yüze çalışmanın üretkenliği artıracağına, yaratıcılığı geliştireceğine ve ekipler arasında işbirliğini geliştireceğine inandığı için çalışanlarına ofise dönme zorunluluğu getirmesiyle ortaya çıktı.

Ancak bazı teknoloji liderleri uzaktan çalışma konusunda daha sert bir tutum sergiliyor.

Tesla'nın CEO'su Elon Musk, uzaktan çalışmanın "ahlaki açıdan yanlış" olduğunu savunuyor.

Ancak pek çok çalışan bu ofise dönüş dayatmalarına karşı çıkıyor. Seattle'daki bazı Amazon çalışanları, şirketin ofise dönüş talimatı nedeniyle bu ayın sonlarına doğru greve gitmeyi planlıyor.  2.000'den fazla Disney çalışanı, CEO Bob Iger'in haftada dört gün ofise dönme zorunluluğuna karşı mücadele etmek için Şubat ayında bir dilekçe imzaladı. Onlarca Starbucks şirket çalışanı da benzer bir dilekçe imzalayarak şirketi ofise dönüş politikasını geri almaya çağırdı.

Aslında, bazı çalışanlar ofise geri dönmenin, artık profesyonel kıyafetler, günlük öğle yemekleri ve işe gidiş geliş ücretleri için ödeme yapmaları gerektiğinden bankalarını kırdığını söylüyor. Hatta bir işçi ofise geri dönmemek için altı haneli işinden ayrılmış.