Meclis Dijital Mecralar Komisyonu’na rapor gönderen Facebook, kamuya mal olmuş kişiler ve özel kişiler arasında ayrım yaptıklarını belirterek, tanınmış kişilere yönelik ciddi saldırıları ve tanınmış kişinin doğrudan gönderi veya yorumda etiketlendiği belirli saldırıları kaldırdıklarını bildirdi. Ayrıca, insan hakları savunucuları, gazeteciler ve hükümet yetkilileri gibi, kötü niyetli bilgisayar korsanları tarafından hedef alınma olasılığı daha yüksek olan kişi gruplarına Facebook Protect güvenlik programı aracılığı ile koruma sağlandığını kaydetti.
Sağlık Bakanlığı’nı destekledik
Facebook, baskıyla karşılaşmaları halinde temsilcilerini Türkiye’den geri çekeceğini de bildirdi. Dijital Mecralar Komisyonu üyelerinin sorularına verilen yanıtların yer aldığı çalışmada, COVID-19 ve aşı hakkında yanlış bilgi yaydıkları için 3 binden fazla hesabı, sayfayı ve grubu, bu kuralları çiğnedikleri için 20 milyondan fazla içeriği kaldırdıkları bilgisine yer verilirken, “Ayrıca COVID-19 aşı profil çerçeveleri sunarak Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nı destekledik” denildi. İfade özgürlüğünün temel bir insan hakkı olduğuna inandıklarına vurgu yapılan raporda, şu değerlendirmeye yer verildi: “Sosyal medya platformlarına yeni yükümlülükler getiren Türkiye’deki 5651 Sayılı Kanun’daki değişiklikleri yakından takip ettikten sonra, platformumuzun kullanıcıların ifade özgürlüklerini kullanabilecekleri bir yer olmasının ne kadar önemli olduğunun da bilincinde olarak, diğer şirketler gibi, kanuna uygun şekilde yerel temsilci olarak bir tüzel kişilik atama sürecini başlatmaya karar verdik. Bu karar, Facebook’un topluluk standartlarını veya Hükümet taleplerinin değerlendirilmesine yönelik küresel süreci değiştirmemektedir, bunların herhangi birine yönelik baskıyla karşılaşmamız halinde temsilciyi geri çekeceğiz. Global Network Initiative üyesi olarak taahhütlerimiz ve Birleşmiş Milletler İş Dünyası ve İnsan Haklarına Dair Rehber İlkeleri de dahil olmak üzere politikalarımıza uygun olarak hükümet taleplerini incelemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz. Türk toplumuna ve Türkiye’de ifade özgürlüğü ve diğer insan haklarını korumaya dair bağlılığımızı sürdürüyoruz.”
“Kötü içeriği desteklemiyoruz”
“Reklamlardan gelir elde etmekteyiz ve reklam verenler bize sürekli olarak, reklamlarını zararlı veya kızgın içeriklerin yanında görmek istemediklerini belirtiyorlar” değerlendirmesinin yapıldığı raporda; “Ekiplerimiz her gün, milyarlarca insanın kendilerini açıkça ifade edebilme imkânları ile platformumuzu güvenli ve pozitif bir yer olarak tutma ihtiyacını dengelemek için çalışıyorlar. Yanlış bilginin ve zararlı içeriğin yayılmasını önlemek için önemli geliştirmeler yapmaya devam ediyoruz. Kötü içeriği desteklediğimiz ve buna karşı bir şey yapmadığımız iddiası doğru değildir.”