Faiz düşecek ihtimali doları 5 ayın en düşük seviyesine geriletti

Küresel piyasalarda Pazartesi günü yükseliş görülürken, ABD'de faiz indirimleri beklentisi doları beş aylık en düşük seviyesine itti.

Asya hisseleri için önemli bir ölçüt olan endeks, bir yıldan fazla sürenin en iyi haftasını geride bırakarak yükselişini sürdürdü. Çin ve Hong Kong teknoloji hisseleri yükselenler arasındaydı. Bu arada, Asya Dolar Endeksi %0,7'ye kadar yükseldi ve yen değer kazandı. ABD hisse senetleri vadeli işlemleri düşerken, Avrupa hisse senetleri yatay seyretti.

Pazartesi günü yaşanan hareketlilik, düşük borçlanma maliyeti beklentisinin yatırımcı sentimentini nasıl yükselttiğini vurgulamaktadır. Haftanın önemli olayı, Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü Wyoming'deki merkez bankasının yıllık toplantısında ABD para politikasının seyri hakkında yeni bilgiler vermesi bekleniyor.

Goldman Sachs, hafta sonunda ABD'de önümüzdeki yıl bir resesyon olma ihtimalini geçen haftanın perakende satış ve işsizlik maaşı verilerini referans göstererek %25'ten %20'ye düşürdü. Goldman ekonomisti Jan Hatzius Cumartesi günü müşterilerine gönderdikleri raporda, "Eylül ayı başında açıklanması planlanan Ağustos ayı istihdam raporu makul görünürse, resesyon ihtimalini muhtemelen %15'e düşürürüz" ifadelerine yer verdi.

Para Politikası Toplantıları

Asya'da yatırımcılar bu hafta politika gevşeme sinyalleri için Endonezya ve Güney Kore'deki merkez bankası toplantılarını takip edecek. Tayland'ın yeni başbakanının önemli bir teşvik paketini terk edebileceğine dair haberlerin ardından ülkenin faiz oranı kararı kritik olacak.

Invesco Asset Management Japan'ın küresel piyasa stratejisti Tomo Kinoshita Cuma günü, risk algısındaki iyileşmeden faydalanan daha güçlü Asya para birimleri, birçok Asya merkez bankasının politika faiz indirimlerini hızlandırmasına neden olmalı dedi.

Japonya Bankası Başkanı Kazuo Ueda, küresel piyasaları sarsan 31 Temmuz faiz indirimini görüşmek üzere bu hafta parlamentoda özel bir oturuma katılması planlanıyor. Hedge fonları, Temmuz başlarında görülen son derece olumsuz duygudan keskin bir dönüşle, ilk kez 2021'den bu yana Japon yenine yükseliş öngörüyor.

Vanguard gibi büyük yatırımcılar, bu yıl daha fazla sıkılaşmaya yönelik piyasa fiyatlandırmasında keskin bir düşüş yaşansa bile, önümüzdeki aylarda Japonya'da daha fazla faiz artırımı bekliyor. Japon hisseleri altı gündür ilk kez düşerken, yen Pazartesi günü ikinci gününde yükselerek dolar karşısında 145 civarında işlem gördü.

Petrol fiyatları, ABD liderliğindeki 10 aylık Ortadoğu ateşkes çabaları ve tırmanan Rusya-Ukrayna savaşı takip edilirken beş seansta dördüncü kez düşüş yaşadı. Altın, Fed'in faiz indirimlerine yaklaştığı beklentisiyle tarihi zirvesine yakın seyretti. Diğer yandan, demir cevheri, Çin'deki çelik endüstrisi kriziyle ilgili endişeler ve madenlerden gelen güçlü arz nedeniyle Haziran başından bu yana en kötü haftasını geçirdi.