Faktoringciler ile Eximbank anlaştı, reel sektöre yeni kaynak yaratıldı. Hem finansman sıkıntısı çeken hem de ilk kez ihracat yapacak olan küçük ve orta boy işletmeler, Eximbank’ın kullandırdığı ve Merkez Bankası kaynaklı reeskont kredilerinden, faktoring şirketleri aracılığı ile yararlanabilecek. Böylece Eximbank desteklerine doğrudan ulaşamayan KOBİ’ler, faktoring sayesinde uygun maliyetli fon bulabilecek.
Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkan Yardımcısı Zafer Ataman, faktoring şirketlerinin yeni kaynağı sunabilmek için sadece yurtiçini değil yurtdışı pazarları da hedef aldığını belirterek, “Mevcut durumda faktoringin işlem hacminin yüzde 20’si ihracat ağırlıklı. Bu kaynak sayesinde hem yeni faktoring şirketleri ihracat işlemlerine uygun maliyetli kaynak bulabilecek hem de Eximbank kredi sigortasından faydalanarak, 238 ülkeye gerçekleşen ihracata aracılık yapabilecek” dedi.
Eximbank desteği
Ataman, Merkez Bankası kaynaklı reeskont kredilerinden faydalanmaya başlanılmasının yeni bir uygulama olduğunu ifade ederek, sektörde ihracat işi yapan firmaların bu kaynaklardan faydalanma konusunda daha hızlı davranıp, müşterilerine kullandırmaya başladıklarını söyledi.
Zamanla Eximbank’ın, bu kaynağı daha fazla şirkete açacağına da değinen Ataman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önemli olan finansal okuryazarlığın geliştirilmesi ki, bu da sadece KOBİ’lerin öğreneceği bir enstrüman değil; bizzat faktoring şirketlerinin öğretmesi gerekiyor. Yani KOBİ, talep etmeden bizler onlara bu iş modellerini göstermeliyiz. Bu nedenle FKB olarak Eximbank ve KOSGEB işbirliği ile Anadolu’da faktoring ürünlerini tanıtmaya başladık. İlk iki toplantımızı Denizli ve Bursa’da gerçekleştirdik. Bu sene için belirlediğimiz ilave 4 ilde daha finansal okuryazarlığa hizmet edecek KOBİ ve ihracatçılara yönelik toplantılarımız devam edecek.”
Ucuz finansman
Kapital Faktoring Genel Müdürü Yiğit Özkes, KOBİ’lerin uygun koşullu kredilere ulaşmakta zorlandığını, ihracatın büyük kısmının bu kesim tarafından gerçekleştirilmesine rağmen işletme sermayelerinin yetersizliği nedeniyle çoğunun sıkıntıda olduğunu söyledi. Eximbank ile yapılan anlaşma ile KOBİ’lere ihracat risklerini faktoring yoluyla garanti altına almalarını sağlayan ucuz finansman yolunun açıldığını belirten Özkes, şunları söyledi: “KOBİ’ler, bu kaynağa faktoring şirketleri aracılığı ile hızlı bir şekilde ulaşacak ve uygun maliyetlerle ihracat yapabilecek. Alacak sigortası ile de ihracatçı faktoring müşterilerinin, riskten arınmış bir ortamda faaliyet göstermesine imkan tanıyarak, KOBİ’lere yeni ve tanımadıkları pazarlara açılmalarını sağlamakta.”
KOBİ’ler finansmana ulaşamıyor
FKB Başkan Yardımcısı Zafer Ataman, KOBİ’lerin finansman araçlarına ulaşamadığını belirterek, şunları söyledi: “İhracatın yüzde 56’sını KOBİ’ler yaparken, finansman olanaklarının sadece yüzde 24’ünden faydalanıyorlar. Faktoring sektörü ise bu ortalamanın çok daha üstünde finansman sağlıyor. Demek ki, KOBİ’lerin finansmana ulaşmasında faktoring doğru adres. Örneğin, KOBİ’ler, Merkez Bankası kaynaklı reeskont kredisi gibi uygun maliyetli fon kaynaklarına tek başlarına ulaşamazken, Eximbank’ın desteği sayesinde faktoring şirketleri aracılığı ile bu kaynaktan faydalanabiliyor. Böylelikle ihracat yapan KOBİ’ler müşterilerinin çoğu KOBİ olan faktoring şirketleri aracılığıyla bu kaynağa ulaşma fırsatı yakalamış oldular.”
Fonlama ve sigorta imkanı arttı
TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, ihracatçıların ve KOBİ’lerin faktoringe ihtiyaçları olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Eximbank ile yapılan anlaşma çerçevesinde ihracatçılarımızı daha düşük fonlama maliyetleri ile finanse edebiliyoruz. Anlaşmanın kabul edilen ikinci etabı ile de Eximbank’ın kredi sigortası kapsamında limit tahsis ettiği alıcıları da finanse edebiliyoruz. Böylece garanti hizmetlerine 238 ülkeyi kapsayan Eximbank sigortasını da eklemiş olduk. Ayrıca Eximbank’ın kısa vadeli ihracat kredi sigortası poliçelerine faktoring şirketlerini de dahil olması ile fonlama ve sigorta imkan arttı. Bu durumda mevcutta Eximbank sigorta poliçesine sahip ihracatçılar, bu poliçeleri teminat olarak gösterip faktoring şirketlerinden finansman sağlayabiliyor ve faktoring şirketleri ihracatçı firmalara ürünlerini sunarken geniş yelpazede birçok ülkeye garantili hizmet verebiliyorlar.”
İlave teminat maliyeti doğmuyor
Kapital Faktoring Genel Müdürü Yiğit Özkes, ihracatçı KOBİ’lerin rekabet gücünü artıracak yeni finansman imkanlarına ihtiyaç duyduğunu, belirterek, şunları söyledi: “Faktoring sektörü, Eximbank işlemlerinde KOBİ’lere teminat kolaylığı sağlanmasına çalışmalı. Kredi Garanti Fonu garanti ve kefaletleri yaygınlaştırılmalı. Faktoring vasıtasıyla ihracatçıların Eximbank’ın kısa vadeli ihracat kredi sigortasından yaygın istifade etmesinin önü açılmalı.
Reeskont kredisinde, Eximbank’ın, kısa vadeli ihracat kredi müşterisi olan firmaların sigorta poliçeleri de kredinin asli teminatı olarak kabul edilmekte; bu suretle ilave teminat maliyeti doğmamakta. Eximbank, daha fazla ihracatçının bu imkandan yararlanması için faktoring firmaları ile çalışan ihracatçı KOBİ’lere sevk sonrası reeskont kredisi kullandırılmasının önünü açtı. Faktoring şirketleri bu konuya daha fazla eğilmeli, ihracata destek verecek yapılanmaları yapmalıdır. Önümüzdeki dönemde daha fazla faktoring şirketinin müşterilerini Eximbank imkanlarından yararlandırması beklenmekte.” (Hürriyet)