Fed eylülde ne kadar faiz indirecek? 25 baz puan mı 50 mi?

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, faiz indirimi için vaktin geldiğini vurgularken eylülde ne kadar faiz indirimi beklediğini de paylaştı.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly Pazartesi günü yaptığı açıklamada, faiz oranlarını düşürmek için vaktin geldiğini ve borçlanma maliyetlerinde çeyrek puanlık bir indirimle başlanmasının muhtemel olduğunu dile getirdi. Daly, Fed'in 17-18 Eylül'deki politika toplantısında bir faiz indirimini rafa kaldırabilecek herhangi bir şey olup olmadığı sorusuna, “Bu noktada bir şey demek zor” şeklinde yanıtladı.

Daly, önümüzdeki “en olası” yolun enflasyonun kademeli olarak yavaşlamaya devam etmesi ve işgücü piyasasının “istikrarlı, sürdürülebilir” bir hızda istihdam yaratması olduğunu ve bu projeksiyonun gerçekleşmesi halinde “politikayı düzenli, normal tempoda ayarlamanın makul göründüğünü” söyledi.

Fed genellikle faiz oranlarını çeyrek puanlık artışlarla ayarlıyor, ancak 2022'de art arda dört 75 baz puanlık artış yaptı ve 2023'te enflasyondaki artışa yanıt olarak politikayı sıkılaştırmaya devam etti.

“İşgücü piyasasında henüz bir bozulma görmedik” diyen Daly, "Eğer bozulma ya da herhangi bir zayıflık belirtisi görürsek daha agresif olmak uygun olacaktır.” şeklinde konuştu.

Daly, Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçen hafta Jackson Hole'da yaptığı konuşmaya benzer ifadeler kullanarak, “Değişimin yönü aşağı. Ve bence ayarlama yapma zamanı şimdi” dedi.

Fed, Temmuz 2023'ten bu yana politika faizini %5,25-%5,50 aralığında tutuyor.

Powell geçen hafta Jackson Hole küresel merkez bankacıları toplantısında, enflasyonu düşürme konusundaki ilerleme ve işgücü piyasasındaki soğumanın boyutu göz önüne alındığında faiz oranlarını düşürmeye başlamanın “zamanının geldiğini” söyledi.