Fed faiz indiriminde vites yükseltirse resesyonu önleyebilir mi?

Piyasalar Fed'in büyük faiz indirimleriyle resesyonu önleyeceğine güveniyor.

Piyasanın gözünde Fed ya bir resesyonun önüne geçmeye hazır ya da yaklaşan fırtınayı görmekte çok geç kaldığı yakın geçmişteki hatalarını tekrarlamaya mahkum.

Başkan Jerome Powell ve merkez bankasındaki çalışma arkadaşlarının nasıl tepki vereceği, yatırımcıların böylesine çalkantılı bir ortamda nasıl müzakere edeceklerini belirlemede muhtemelen uzun bir yol kat edecek. Wall Street son birkaç gündür çalkantılı bir dönemden geçiyor ve Salı günü yaşanan rahatlama rallisi, resesyon korkularının geçen hafta yoğunlaşmasından bu yana yaşanan hasarın bir kısmını telafi etti.

TS Lombard'ın baş ABD ekonomisti Steven Blitz, müşterilerine gönderdiği bir notta, "Özetle, bugün resesyon yok, ancak Fed harekete geçmezse yılsonuna kadar bir resesyon giderek kaçınılmaz hale geliyor" dedi.

Blitz'in yorumları Wall Street'teki yaygın hissiyatı temsil ediyor: Fed harekete geçmediği sürece resesyon riski yükselebilir.

Son zamanlarda hayal kırıklığı yaratan ekonomik veriler, Fed'in geçen haftaki toplantısında faizleri tamamen düşürmese bile gevşemenin yolda olduğuna dair daha net bir sinyal gönderme fırsatını kaçırdığına dair endişeler yarattı. Bu durum, Fed yetkililerinin 2021 enflasyon artışını "geçici" olarak nitelendirdiği ve nihayetinde bir dizi sert faiz artışına zorlandığı çok da uzak olmayan bir geçmişin hatırlanmasına yol açtı.

Şimdi, Temmuz ayından gelen zayıf istihdam raporu ve gerileme endişelerinin yoğunlaşmasıyla birlikte, yatırım camiası Fed'in bu fırsatı kaçırmadan önce güçlü bir adım atmasını istiyor.

Yatırımcılar, 30 günlük vadeli Fed fonları kontratlarına göre, Eylül ayında yarım puanlık bir indirim ve ardından gelecek yılın sonuna kadar Fed'in kısa vadeli borçlanma faizinden 2,25 puan düşürebilecek agresif bir gevşeme olasılığını güçlü bir şekilde fiyatlıyorlar. Fed şu anda temel faiz oranını %5,25-%5,5 arasında hedefliyor.

Citigroup ekonomisti Andrew Hollenhorst, "Talihsiz gerçek şu ki, bir dizi veri işsizlik oranındaki artışın şu anda belirgin bir şekilde işaret ettiği şeyi doğruluyor - ABD ekonomisi en iyi ihtimalle bir resesyona girme riski altında ve en kötü ihtimalle zaten girmiş durumda" diye yazdı.

Hollenhorst şöyle devam etti:

"Önümüzdeki ay açıklanacak veriler yavaşlamanın devam ettiğini teyit edecek ve Eylül ayında [yarım puanlık] bir indirim olasılığınımasada tutacaktır."

Acil kesinti olası değil

Son dönemdeki satışlara rağmen ekonomi hala istihdam yaratmaya devam ederken ve borsa ortalamaları rekor seviyelere yakın seyrederken, şu an ile 17-18 Eylül tarihleri arasında FOMC cephesinde acil bir faiz indirimi uzak bir ihtimal gibi görünüyor.

Yine de bunun konuşuluyor olması bile resesyon korkularının derinliğine işaret ediyor. Bank of America'ya göre, Fed geçmişte bu türden sadece dokuz kez faiz indirimi uygulamış ve bunların hepsi de aşırı baskı altında gerçekleşmiştir.